Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Babykalender: 7 maanden

Als je baby 7 maanden is wordt zijn wereld steeds een beetje groter. Waar het zeven maanden geleden vooral liggend de dag doorbracht, kan het nu misschien als zitten of doet het pogingen om te staan. De ontwikkeling van je baby gaat snel in deze periode en ieder kind volgt zijn eigen tempo. Hoe die ontwikkeling er gemiddeld uitziet bij deze leeftijd, lees je hier.

Jouw baby van 7 maanden oud

Zoals gezegd ontwikkelt iedere baby zich op zijn eigen manier. Waar de ene baby van 7 maanden oud zich eerst richt op motorische vaardigheden, maakt de ander stappen op sociaal gebied. Maak je daarom geen zorgen over de snelheid waarmee jouw kindje zich ontwikkelt en onthoud dat elk kind en elke fase anders is.

Voor de meeste baby’s van 7 maanden is de tijd van alleen liggen voorbij. Zittend kun je tenslotte alles veel beter zien. Waar de één dat al zelfstandig kan, is de ander nog hard aan het oefenen. Een steun in de rug kan dan helpen om de juiste balans te vinden. De meeste kinderen kunnen zelfstandig zitten wanneer zij tussen de 6 en 9 maanden oud zijn. Om mee te mogen op de fiets, moet het ook goed (zelf) zijn hoofd omhoog kunnen houden.

Sommige baby’s hebben de smaak goed te pakken en stomen gelijk door naar de volgende stap: gaan staan. Een hele klus, want het lichaam moet hiervoor helemaal recht omhoog. Het optrekken gaat dan ook vaak met vallen en opstaan en soms een klein traantje tot gevolg. Eerst zijn de benen nog wat wiebelig, maar je kleintje zal het steeds langer volhouden. Hoewel de eerste stapjes nog even duren, is het goed om lage tafels en kasten alvast grijpgrage-handjes-proof te maken.

Doe dat ook wanneer je baby aanstalten maakt om het speelkleed te verlaten en al tijgerend het huis te verkennen. Veel baby’s beginnen daarmee wanneer ze de zevende maand hebben bereikt (en gaan dan ook klimmen). Dat tijgeren doen ze niet altijd direct in de juiste richting: sommigen gaan eerst achteruit de kamer door. Het schuiven op de buik is een goede voorbereiding op het latere kruipen. Daarvoor moet het wel eerst op handen en knieën kunnen zitten en gebeurt meestal tussen de 8 en 10 maanden.

Tot dusver deed je baby vrijwel alles met twee handjes tegelijk, maar vanaf nu gaan ze ook apart van elkaar bewegen. Zo kan het met de ene hand iets aanwijzen en met de andere hand iets vasthouden. Dat vastpakken gebeurt heel precies tussen duim en wijsvinger waarbij kleine dingen als pluisjes, kruimels en labels favoriet zijn. Maar ook grotere bewegingen met de handen gaan steeds beter. Misschien kan je baby al goed zwaaien of in zijn handjes klappen?

Het kan ook zijn dat je kleintje juist niet zwaait, omdat het verdrietig is dat je vertrekt. Als je baby 7 maanden is kan het tijdelijk wat eenkennig worden. Het wil niet dat je weggaat, dat een ander hem troost of bij iemand anders op schoot zitten; het wil gewoon lekker bij jou zijn. Het hoort bij de hechting en het veilige gevoel dat het heeft bij jou. Een fase die soms een beetje moeilijk is, maar ook weer overgaat.

Na het eerste half jaar beginnen baby’s doorgaans flink te kletsen. Ze maken de hele dag geluidjes en brabbelen er een eind op los. Daarbij kijkt en luistert het heel goed naar jou. De woorden die hij hoort probeert hij op zijn manier ook uit te spreken. En dat zou nu zomaar papa of mama kunnen zijn. Echter houden sommige baby’s hun ouders liever nog even in spanning en laten deze twee magische woorden nog wat langer op zich wachten…

Wordt jouw gup van zeven maanden tegenwoordig verdrietig wanneer het andere kinderen ziet huilen? Of verschijnt er direct een grote glimlach wanneer het jou ziet lachen? Dan is jouw baby druk met het ontwikkelen van zijn sociale vaardigheden. Het kopiëren van emoties is belangrijk daarbij. Net als samen spelen en delen, troosten en getroost worden, en helpen en geholpen worden. Zo leren ze communiceren en omgaan met anderen.

Wanneer je baby 7 maanden is begint het ook zijn naam te herkennen en hierop te reageren. Voor iedere ouder een leuk moment en de start van nóg meer interactie tussen jou en je baby. Op naar de volgende zeven maanden…