Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Wanneer loopt een baby? Alles over de eerste stapjes

Baby lopen

De eerste stapjes van je baby zijn een mijlpaal in zijn ontwikkeling. Maar wanneer loopt een baby eigenlijk? Gemiddeld zetten kinderen hun eerste stapjes rond de 14 maanden, maar er zijn grote verschillen. Sommige baby's lopen al met 9 maanden, terwijl anderen pas rond de 18 maanden hun eerste stappen zetten. Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Hoe kun je je baby helpen bij deze belangrijke fase? In deze blog ontdek je alles over de motorische ontwikkeling, de eerste signalen en handige tips om je kindje te ondersteunen bij het leren lopen.

Wanneer is je baby klaar om te lopen?

Wanneer jouw kind de eerst stapjes zal gaan zetten is deels genetisch bepaald. Ga niet vergelijken met de kinderen van je vriendin want ieder kind ontwikkelt in zijn/haar eigen tempo. Het kan zijn dat jouw baby al vroeg gaat praten maar weer wat later is met lopen of viceversa. Ga in ieder geval geen druk opvoeren want het kan zijn dat je kindje dan angstig wordt. Je kunt hem natuurlijk wel een beetje helpen!

De eerste signalen

Hoewel er geen vast moment is waarop een baby gaat lopen, kun je wel signalen herkennen die aangeven dat je kindje er bijna klaar voor is:

  • Je baby trekt zich op aan meubels
  • Hij/zij stapt zijwaarts langs de tafel of bank
  • Hij/zij probeert soms al even los te staan
  • Je merkt dat hij/zij steeds vaker op zijn benen wil steunen als je hem/haar optilt.

Hoe kun je je baby helpen leren lopen?

Wil je je kindje ondersteunen in deze nieuwe fase? Hier zijn een paar tips:

  • Laat je baby op blote voeten lopen: Dit helpt hem zijn balans te verbeteren. Heeft hij moeite met grip of een gladde vloer? Kies dan voor sokjes met antislipnopjes.
  • Bied steun, maar niet te veel: Je kunt zijn handjes vasthouden terwijl hij loopt, maar laat hem steeds meer zelf zijn balans vinden. Begin met twee handjes, ga over op één hand en laat hem uiteindelijk alleen je vinger vasthouden.
  • Stimuleer nieuwsgierigheid: Zet je baby's favoriete speeltje iets verder weg om hem uit te dagen er naartoe te lopen.
  • Creëer een veilige omgeving: Zorg ervoor dat meubels stevig staan en plaats ze dicht bij elkaar, zodat je baby zich kan vasthouden. Bescherm scherpe hoeken met zachte stootrandjes.

Eerste schoentjes: waar moet je op letten?

Is het gelukt en heeft je kindje de eerste stapjes gemaakt? Voor je het weet, loopt hij de hele kamer rond en dan komt ook het moment om buiten aan het handje te gaan lopen. Voor de eerste schoentjes is het belangrijk om te kiezen voor:

  • Een flexible zool, zodat de voetjes goed kunnen afwikkelen
  • Een goede pasvorm zonder knellende randen
  • Stevige, maar niet te stijve materialen die de voetjes kunnen ondersteunen

Ga bij voorkeur naar een gespecialiseerd kinderschoenwinkel om de juiste maat en pasvormen te laten opmeten.

Door al deze veranderingen heeft je kindje ook een andere voedingsbehoefte. Hiervoor hebben we speciaal 12 maanden + Kabrita Peutermelk ontwikkeld.

Tip: Lees ook de blog over spraakontwikkeling!