Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Levering binnen 1-2 werkdagen

Kabrita Nederland

De eerste stapjes

De eerste stapjes

De meeste kindjes gaan hun allereerste stapjes zetten wanneer ze rond de 14 maanden zijn. Maar er zijn grote verschillen: sommige kindjes stappen met 9 maanden de kamer door en anderen zijn hier pas aan toe na 18 maanden. Je kindje geeft zelf het tempo aan maar je kunt hem/haar natuurlijk wel een beetje helpen. Vandaag vertellen wij je hoe je dit kunt doen!

Is je kindje er klaar voor?

Wanneer jouw kind de eerst stapjes zal gaan zetten is deels genetisch bepaald. Ga niet vergelijken met de kinderen van je vriendin want ieder kind ontwikkelt in zijn/haar eigen tempo. Het kan zijn dat jouw baby al vroeg gaat praten maar weer wat later is met lopen of viceversa. Ga in ieder geval geen druk opvoeren want het kan zijn dat je kindje dan angstig wordt. Je kunt hem natuurlijk wel een beetje helpen!

De eerste signalen

Gaat je kindje zich optrekken aan meubels, dan duurt het meestal niet lang meer voordat de eerste stapjes gezet gaan worden. Het is een eerste signaal dat je kindje toe is aan deze nieuwe ontwikkeling en hier ook gemotiveerd toe is. Hij is klaar om de wereld te gaan ontdekken!

Tip:
Laat je kindje het liefst op blote voetjes bewegen. Hij gebruikt namelijk zijn teentjes om af te zetten. Wanneer je een gladde vloer hebt dan is het beter om sokjes aan te trekken met nopjes zodat hij niet weg kan glijden.

De helpende hand

Wanneer je kindje zich optrekt aan meubels en gaat staan, kun je zijn handjes vastpakken en samen met hem door de kamer gaan stappen. Grote kans dat hij dit prachtig vindt! Vervolgens kun je na een aantal dagen / weken oefenen, overgaan op 1 handje vast houden en tenslotte alleen jouw vinger vast laten houden. Zo zal hij geleidelijk aan leren om balans te houden.

Aanpassingen

Probeer je woonkamer een klein beetje aan te passen door de meubels wat dichterbij elkaar te plaatsen. Zo kan je kindje gemakkelijker zich aan meubels vasthouden en wanneer hij de eerste stapjes zal zetten, heeft hij genoeg houvast om zich heen. Ook is het belangrijk wat veiligheidsmaatregelen te treffen, zoals het afplakken van scherpe hoekjes aan de (salon-)tafel.

Eerste schoentjes

Is het gelukt en heeft je kindje de eerste stapjes gemaakt? Voor je het weet, loopt hij de hele kamer rond en dan komt ook het moment om buiten aan het handje te gaan lopen. Kies ervoor om goed passende schoentjes aan te schaffen met een flexibele zool. Ga hiervoor naar een gespecialiseerde kinderschoenwinkel voor advies.

Door al deze veranderingen heeft je kindje ook een andere voedingsbehoefte. Hiervoor hebben we speciaal 12 maanden + Kabrita Peutermelk ontwikkeld.

Tip: Lees ook de blog over spraakontwikkeling!