Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Spraakontwikkeling

Spraakontwikkeling

Al vanaf het moment dat je baby geboren wordt, communiceert hij met je. Eerst door te huilen. Hierin ontwikkelen zich langzamerhand steeds meer variaties en als ouder leer je deze herkennen en erop te reageren. Zo ontstaat communiceren tussen ouder en baby. De basis is gelegd voor de latere spraak- en taalontwikkeling.

Luisteren

Voor een baby is luisteren essentieel. Ze leren geluiden herkennen en leren dat bepaalde geluiden bij bepaalde situaties horen. Door te leren luisteren leert je baby aandacht te krijgen. Waar komt het geluid vandaan, wat betekent het geluid en wat veroorzaakt dit geluid? Door goed te leren luisteren leert je baby geluiden te onderscheiden. Al voor de geboorte, nog in de baarmoeder, is het gehoororgaan al erg belangrijk voor baby's. Vooral het horen van de stem van mama, vinden ze heerlijk en is na de geboorte meteen heel vertrouwd. Wil jij je baby helpen in de ontwikkeling en goed leren luisteren? Praat dan met hem maar geef hem ook de gelegenheid om even in alle stilte te spelen met zijn speelgoed en zelf geluiden te maken. Geluidmakend speelgoed helpt hier ook bij.

Zelf geluiden maken

In de periode van zes maanden tot 12 maanden leert je baby geluiden steeds beter begrijpen en zal zelf ook steeds meer geluiden gaan produceren. Na de eerste verjaardag ontwikkelt dit verder en zal je kindje de meeste klanken zelf kunnen uitspreken. Ze gaan vervolgens proberen zelf woordjes uit te spreken en hebben hier veel plezier in. Door klanken aan elkaar te rijgen en te gaan brabbelen, wordt de basis van praten gelegd.

Eerste woordje

De meeste peuters gaan voor het eerst een woordje spreken wanneer ze tussen de 13 en 18 maanden zijn. Na deze eerste woordjes vormen zich langzamerhand de eerste zinnen. Dit begint met 2-woord zinnen en meestal na zo'n 24 maanden worden dit zinnen met meerdere woorden.

De eerste klanken, eerste woordjes en eerste zinnen zijn bijzondere momenten, leuk om deze met een videocamera vast te leggen!