Geitenmelk en koemelk wat is het verschil?

Geitenmelk en koemelk wat is het verschil?

Bij het drinken van melk wordt er vaak gedacht aan koemelk, maar een goed alternatief voor koemelk, is geitenmelk. In niet-westerse landen wordt geitenmelk bijvoorbeeld al veel gedronken. Daar zijn de geiten namelijk de voornaamste bron van melk. Maar is er eigenlijk een verschil tussen geitenmelk en koemelk?

Het verschil

Als je geitenmelk en koemelk naast elkaar zet, zie je vanaf de buitenkant geen heel groot verschil. Het grootste verschil tussen koemelk en geitenmelk is natuurlijk dat koemelk van de koe afkomstig is en geitenmelk van de geit. Daarnaast zit er ook een verschil in samenstelling, zoals in vetzuren, eiwitten, koolhydraten en mineralen. Hier gaan we hieronder verder op in.

Vetzuren

Uit onderzoek is gebleken dat geitenmelk meer korte vetzuren bevat dan koemelk. Korte vetzuren zijn gemakkelijker door de darmen op te nemen en worden via het bloed gelijk doorgegeven naar de lever waar ze gelijk verwerkt worden en niet worden opgenomen in het vetweefsel. Lange vetzuren daarentegen kunnen niet direct via het bloed verwerkt worden. Deze vetzuren werken cholesterol verhogend, omdat ze in cholesterol worden verpakt. Geitenmelk bevat een hoger percentage van vetzuren die een niet cholesterol verhogend effect hebben dan koemelk.

Eiwitten

Beide melksoorten hebben geen significant verschil wat betreft het eiwitprofiel. De verdeling van het soort eiwitten verschillen echter wel van elkaar. Zo is te zien dat geitenmelk minder as1-caseïne bevat dan koemelk. De concentratie van dit specifieke eiwit, dat gezien kan worden als allergeen, is lager dan in koemelk. Ondanks dit verschil is geitenmelk geen alternatief in geval van vastgestelde koemelkallergie.

Koolhydraten

Naast vetzuren en eiwitten bestaat geitenmelk ook uit koolhydraten. Kindjes in de groei hebben extra energie nodig en halen dit onder andere uit koolhydraten. In geitenmelk zit minder lactose dan in koemelk. Als je lichtelijk gevoelig bent voor lactose, zou je dus eens geitenmelk kunnen proberen. Bij lactose-intolerantie is geitenmelk echter geen alternatief, want er zit wel lactose in.

Vitamines en mineralen

Van nature is geitenmelk rijk aan vitamine A, B2 en C. Deze vitamines zijn belangrijk voor een gezonde groei en ontwikkeling. Verse geitenmelk bevat meer soorten mineralen dan koemelk. Mineralen worden niet door het lichaam zelf aangemaakt en moeten daarom via de voeding het lichaam in komen. Verse geitenmelk bevat meer calcium, fosfor, kalium, zink en selenium dan andere melksoorten. Dit zijn allerlei mineralen die op hun eigen manier goed zijn voor het lichaam. Ze zijn bijvoorbeeld belangrijk voor het bloed en ze spelen een rol bij de botvorming.

Geitenmelk als basis voor opvolgmelk en peutermelk

Geitenmelk is goedgekeurd als basis voor babyvoeding. De flesvoeding moet voldoen aan een wettelijk verplichte hoeveelheid voedingsstoffen, waaronder koolhydraten, vitamines en mineralen. Ongeacht of je babyvoeding op basis van koemelk of geitenmelk kiest, je kindje krijgt altijd de voedingsstoffen die nodig zijn voor een goede ontwikkeling. Ook Kabrita geitenmelk flesvoeding wordt verrijkt met de mineralen, koolhydraten en vitamines die jouw kindje nodig heeft om goed te groeien.

Kabrita geitenmelk flesvoeding is een Nederlands product en combineert milde Nederlandse geitenmelk met een moderne samenstelling in lijn met de laatste wetenschappelijke inzichten. Hierdoor ontstaat een volwaardige flesvoeding die belangrijke voedingstoffen op een milde, vriendelijke manier levert. Ben je benieuwd naar onze geitenmelk babyvoeding?

Bestel direct online of ga naar de Etos bij jou in de buurt.

Mandje

Subtotaal