Geitenmelk of koemelk: wat zijn de verschillen?
Bij het drinken van melk wordt er vaak gedacht aan koemelk, maar een alternatief voor koemelk, is geitenmelk. In niet-westerse landen wordt geitenmelk bijvoorbeeld al veel gedronken. Daar zijn de geiten namelijk de voornaamste bron van melk. Maar is er eigenlijk een verschil tussen geitenmelk en koemelk?
Het verschil
Als je geitenmelk en koemelk naast elkaar zet, zie je vanaf de buitenkant geen heel groot verschil. Het grootste verschil tussen geitenmelk en koemelk is natuurlijk dat geitenmelk van de geit afkomstig is en koemelk van de koe. Daarnaast zit er ook een verschil in samenstelling, zoals in vetzuren, eiwitten, koolhydraten en mineralen. Hier gaan we hieronder verder op in.
Vetzuren
De flesvoeding van Kabrita op basis van geitenmelk bevat essentiële vetzuren die de normale groei en ontwikkeling van kinderen ondersteunen*.
Eiwitten
Beide melksoorten hebben geen significant verschil wat betreft het eiwitprofiel. De verdeling van het soort eiwitten verschillen echter wel van elkaar.
De concentratie van as1-casein, dat gezien kan worden als allergeen, is lager dan in koemelk. Ondanks dit verschil is geitenmelk geen alternatief in geval van vastgestelde koemelkallergie.
Koolhydraten
Zowel koemelk als geitenmelk bestaan, naast vetzuren en eiwitten, ook uit koolhydraten.
Vitamines en mineralen
Van nature is geitenmelk rijk aan vitamine A, B2 en C. Verse geitenmelk bevat meer soorten mineralen dan koemelk. Mineralen worden niet door het lichaam zelf aangemaakt en moeten daarom via de voeding het lichaam in komen.
Verse geitenmelk bevat meer calcium, fosfor, kalium en zink dan andere melksoorten. Dit zijn allerlei mineralen die op hun eigen manier goed zijn voor het lichaam:
- Calcium draagt bij tot een normale bloedstolling en activeert de natuurlijke energie in het lichaam;
- Fosfor is nodig voor een normale groei en ontwikkeling van het beendergestel van kinderen;
- Kalium draagt bij tot de instandhouding van de normale bloeddruk;
- Zink draagt bij tot de instandhouding van normale botten. Daarnaast is goed voor het gezichtsvermogen.
Geitenmelk als basis voor opvolgmelk en peutermelk
Geitenmelk is goedgekeurd als basis voor babyvoeding. Alle opvolgmelk en peutermelk moet voldoen aan een wettelijk verplichte hoeveelheid voedingsstoffen, waaronder koolhydraten, vitamines en mineralen. Ongeacht of je flesvoeding op basis van koemelk of geitenmelk kiest. Met Kabrita flesvoeding op basis van geitenmelk krijgt je kindje de voedingsstoffen (bijvoorbeeld ijzer, calcium) die nodig zijn voor een normale groei en ontwikkeling van het beendergestel van kinderen. Ook bevat Kabrita mineralen, koolhydraten en vitamines die jouw kindje nodig heeft om normaal te groeien.
Kabrita geitenmelk flesvoeding is een Nederlands product. Kabrita combineert milde Nederlandse geitenmelk met een moderne samenstelling in lijn met de laatste wetenschappelijke inzichten*.
Mocht je meer willen leren over de geiten achter producten op basis van geitenzuivel, klik dan hier.
Beginnen met opvolgmelk
Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. Krijgt je baby flesvoeding? Dan kun je hem vanaf 6 maanden Opvolgmelk geven.
Tijdens je zwangerschap heeft je baby een ijzervoorraad opgebouwd. Rond de 6 maanden raakt de voorraad die je baby heeft opgebouwd hiervan op. Daardoor heeft je baby extra ijzer nodig.
Omdat hij nog niet voldoende ijzer uit zijn vaste voedsel kan halen, moet dit op een andere manier worden aangevuld. Dit heeft je kindje nodig omdat hij door de overgang naar vaste voeding ook minder calcium via melk binnenkrijgt.
Is geitenmelk een alternatief bij koemelkallergie?
Als er sprake is van een vastgestelde koemelkallergie, dan is geitenmelk geen geschikt alternatief omdat een grote kans bestaat op een allergische reactie.
Een medisch vastgestelde koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij baby's en jonge kinderen (tussen 2% en 5% van de baby's en jonge kinderen [1]). Er bestaat een grotere groep die niet allergisch is, maar het toch niet goed doet op koemelk of geitenmelk. Deze groep kan koemelk intolerant genoemd worden en heeft vaak klachten als krampjes, verstopping, milde eczeem, etc.
Kabrita flesvoeding op basis van geitenmelk
Wist je dat er wereldwijd meer geitenmelk wordt gedronken dan koemelk? Geitenmelk is van nature mild en vormt een goede basis voor flesvoeding. Kabrita Opvolgmelk en Peutermelk brengen de mildheid van Nederlandse geitenmelk samen met waardevolle ingrediënten zoals DHA Omega-3 vetzuren* en GOS voedingsvezels. Dat maakt Kabrita een geschikte keuze voor baby's en peuters
*Zoals alle opvolg- en peutermelken.
[1] Pensabene, L.; Salvatore, S.; D’Auria, E.; Parisi, F.; Concolino, D.; Borrelli, O. Cow’s Milk