Zwarte ontlasting bij baby's: oorzaken, gevolgen en oplossingen
Vlak na de geboorte begroet je baby de wereld met z’n eerste ontlasting. Deze ontlasting is zwart van kleur en...
Winkelmandje is leeg
Nu je baby 8 maanden is gaat de grote ontdekkingsreis van start. Jouw dreumes in wording verplaatst zich steeds meer zelfstandig door het huis: tijgerend, kruipend of misschien wel stappend langs de rand van de tafel. Nieuwsgierig als hij is volgt hij jou het liefst overal waar je gaat. Maar oh jee als je uit het zicht verdwijnt, dan volgen er soms tranen. Verlatingsangst ligt op de loer.
Kiekeboe! Vrijwel alle baby’s van 8 maanden oud schateren het uit bij dit spel. Maar gaat de deur écht achter jou dicht, dan kan je kleintje ineens verdrietig worden. Het heeft dan verlatingsangst (objectpermanentie) en hoort bij deze fase van opgroeien. Je baby begint te begrijpen dat jij soms uit beeld verdwijnt, maar tegelijkertijd wel ‘ergens’ bent. Maar waar dan? En kom je weer terug? Die onzekerheid kan je kind bang en verdrietig maken. Speel daarom spelletjes als verstoppertje en gebruik een vast afscheidsritueel. Daarmee groeit het vertrouwen dat je ook weer terugkomt.
Nu je baby 8 maanden is kan het eenkennig worden. Het gaat steeds meer gezichten herkennen, maar constateert ook dat het sommige mensen juist helemaal niet kent. Het gevolg: groot verdriet wanneer je acht maanden oude gup bij deze ‘vreemden’ op schoot wordt gezet of achtergelaten wordt. Veel te spannend allemaal! Je kleine schat blijft daarom nu liever bij jou, je partner of eventuele broers en zussen. Daar voelt het zich fijn en veilig. En naar al die andere onbekende personen glimlacht het graag op afstand totdat de eenkennigheid weer voorbij is.
In de tweede helft van het eerste jaar is de grove motoriek volop in ontwikkeling. Sommige baby s doen het lekker op hun gemak en beginnen net met tijgeren of kruipen. Anderen willen al graag de hoogte in, trekken zich op en zetten misschien hun eerste stapjes langs de rand van een tafel. In beide gevallen hét moment om spullen aan de kant te zetten. Die handjes kunnen ineens overal bij! Ga daarom zelf eens op de grond liggen om te ontdekken wat jouw kleine allemaal ziet op die hoogte. En zorg ervoor dat alle kleine voorwerpen, waardevolle spullen en gevaarlijke dingen buiten bereik liggen.
Ook de fijne motoriek ontwikkelt zich in rap tempo. Hoewel het soms lijkt alsof je kleine boef alles graag sloopt met zijn vliegensvlugge vingertjes, haalt hij in werkelijkheid graag dingen uit elkaar. Een blokkendoos is daarom heel geschikt voor een baby van 8 maanden; daarmee kan het eindeloos de vormen door de juiste opening drukken. Alles waaraan hij kan trekken en sjorren is leuk. Ook tijdens het eten! Met veel plezier gooit het zijn broodkorst op de grond, zodat jij het opraapt en het hele spektakel opnieuw kan beginnen. Herhaling is leuk wanneer je acht maanden bent!
Word jij al geroepen door je kleine man of dame? Mama en papa zijn vaak de eerste woorden die ze leren. Natuurlijk omdat jullie de meest belangrijke personen zijn in hun leven. Maar vooral omdat ze nu woorden en klanken met twee lettergrepen maken. De letters M, B en P zijn favoriet, in combinatie met de letter A. Mama of papa maakt daarom nu een grote kans. Maar maak je geen zorgen wanneer je baby van 8 maanden dit nog niet doet. De spraakontwikkeling kent bij ieder kind een eigen tempo en dat eerste woordje komt vanzelf.
Net als bij elke leeftijd kent ook deze fase in de ontwikkeling de nodige uitdagingen. Wat dacht je van doorkomende tanden? Die geven soms vervelende bijwerkingen als koorts, luieruitslag en diarree. Wanneer je tanden doorkomen doet dat bovendien pijn met eten. Dat kan je kleintje verdrietig of onrustig maken. Zachte en koude voeding geeft dan verlichting. Net als veel knuffelen met mama en papa.
Nu je baby de 8 maanden gepasseerd is, begint het ook met dromen. Het verwerkt daarmee alle belevenissen en avonturen van de dag. Voor je baby een nieuwe ervaring die levensecht lijkt en dus heel eng kan zijn. Het kan ervan wakker worden en gaan huilen. Troost het dan zachtjes terwijl het nog lekker in zijn bedje ligt. Met een aai over zijn bolletje en een kus op zijn snuit, slaapt het hopelijk vanzelf weer verder.
Maak je je af en toe zorgen om de ontwikkeling van je baby? Dat geeft niks en doet iedere ouder! Helpt het jou om te praten over je twijfels? Bezoek eens een huisarts of consultatiebureau. Dat stelt vaak gerust.