Doorkomende tandjes bij baby's
Tandjes en kiezen: stuk voor stuk moeten ze doorkomen bij je kleintje. Heel vervelend, want een doorkomend tandje kan behoorlijk pijnlijk zijn. In dit artikel vertellen we alles over doorkomende tandjes bij je baby. Wanneer komen de eerste tanden door, hoe herken je doorkomende tandjes, wat merkt je kindje hiervan en hoe kun je als ouder de pijn van doorkomende tandjes verzachten?
Wanneer komen tandjes door?
De meeste kinderen krijgen hun eerste melktand rond de zes maanden. Dit is een gemiddelde: bij sommige kindjes komen de eerste tandjes al met vier maanden, bij anderen is het eerste tandje pas zichtbaar na acht maanden. In de meeste gevallen is de eerste tand die doorkomt een van de onderste voortanden. Daarna volgt de rest van de snijtanden (8 tot 12 maanden), de eerste kiezen boven en onder (12 tot 16 maanden), de hoektanden (16 tot 20 maanden) en tot slot de resterende kiezen boven en onder (20 tot 30 maanden). Natuurlijk is ieder kind anders en kan het verschillen wanneer de verschillende tanden en kiezen doorkomen bij je kleintje.
Het geboortetandje
Heel af en toe komt het voor dat een baby wordt geboren met een melktandje. Deze zogenaamde geboortetand is vaak een grote verrassing voor de ouders. Een geboortetandje kan geen kwaad, je hoeft er – als je baby er geen last van heeft – niet mee naar de huisarts of naar het consultatiebureau.
Hoe merk je dat er tandjes doorkomen?
Het doorkomen van tandjes is voor de meeste baby’s en kinderen heel vervelend. De tand moet door het tandvlees komen, iets wat een zeurende pijn oplevert. Is de tand er (grotendeels) doorheen? Dan zul je merken dat de pijn wegtrekt, ook als de tand nog maar klein is. Bij het krijgen van de eerste tand is het voor ouders vaak onduidelijk wat er met hun kind is. Het is hangerig en koortsig zonder echte aanleiding. Of toch wel…? Grote kans dat je een bobbeltje onder het tandvlees voelt als je er met je vinger overheen gaat.
Symptomen van doorkomende tanden
Er zijn symptomen die heel typerend zijn voor het doorkomen van de tandjes bij je kleintje. Mogelijke symptomen zijn:
- Je baby kwijlt veel.
- Je kindje is hangerig en huilerig.
- Je baby heeft rode wangetjes.
- Je baby heeft verhoging of koorts.
- Je kindje heeft diarree.
- Je kindje heeft minder eetlust.
- Je baby wil vaker aan de borst of vaker een fles drinken.
- Je kindje wil alles in de mond stoppen en op alles bijten.
- Je kindje trekt veel aan zijn oren.
Vaak zal je baby een deel van deze symptomen hebben, waarbij kwijlen en hangerig zijn het vaakst voorkomen. Tip: om kwijlvlekken te voorkomen kun je je kleintje een slabbetje omdoen. Er zijn speciale kwijlslabbetjes te koop die er ook nog eens heel hip uitzien.
Twijfel je of je kindje last heeft van doorkomende tandjes of gewoon ziek is? Bij koorts die langer dan twee dagen aanhoudt is het raadzaam de huisarts te bezoeken. Gaat het kwijlen, het hangerig zijn en de koorts gepaard met andere dan hierboven genoemde symptomen? Schakel ook dan een arts in.
Tips voor verlichting
De tanden van je kleintje moeten doorkomen, hier kun je niets tegen doen. Wat je als ouder wél kan doen, is de pijn voor je kindje verzachten. We geven een aantal nuttige tips.
- Masseer het tandvlees van je baby waar de door te komen tand zit om de pijn te verlichten. Je kunt dit met je (schone) vinger doen, maar ook met een wattenstaafje.
- Geef je kindje iets om op te bijten, zoals een bijtring. Leg de bijtring even in de koelkast, dit zorgt voor extra verkoeling.
- Heb je het idee dat je baby extra behoefte heeft aan drinken? Geef ‘m dit gerust. Een beetje koud water of melk kan prettig zijn.
- Word niet boos op je baby omdat hij wat hangeriger is, maar toon begrip en geef extra liefde en knuffels.
- Bij de apotheek en drogisterij zijn verschillende merken te vinden die tandgel speciaal tegen de pijn bij doorkomende tandjes aanbieden. Deze gel kun je op het pijnlijke tandvlees smeren, wat de pijn verzacht. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.
- Heeft je kindje veel pijn of zelfs koorts? Een paracetamol (zetpil) kan de pijn verlichten.
- Heeft je baby last van luieruitslag? Dep de billen van je baby tijdens het verschonen dan goed droog (met bv. een hydrofiele doek) en smeer ze daarna in met een milde, vette zalf, voordat je een schone luier om doet. Meer tips voor luieruitslag? Lees dan deze blog!
- Als je kindje last van diarree heeft, verschoon vieze luiers dan direct als je ze opmerkt. De zure ontlasting kan het tere babyhuidje beschadigen, waardoor baby’s (nog meer) last krijgen van luieruitslag.
De eerste tand: tanden poetsen
Vanaf het moment dat de eerste tand is doorgekomen, kun je beginnen met het poetsen van de tanden. Denk niet dat het hiervoor te vroeg is; juist de eerste melktanden zijn erg kwetsbaar. Gebruik voor het poetsen van de tandjes een zachte peutertandenborstel met tandpasta voor kinderen. Deze tandpasta is mild van smaak en zal je kindje prettig vinden smaken. Eén keer per dag poetsen is de eerste twee jaar voldoende. Tip: geef je kindje de tandenborstel regelmatig in de hand. Zo leert hij langzaam wat een tandenborstel is en waarvoor deze bedoeld is. Door op de tandenborstel te kauwen, zal tegelijkertijd het tandvlees worden gemasseerd, wat weer pijn verlichtend is.
Over dit artikel
Dit artikel is onderdeel van een reeks artikelen over veel voorkomende babykwaaltjes. De informatie in dit artikel is met zorg samengesteld en bedoeld om jonge ouders te ondersteunen bij het omgaan met baby’s met doorkomende tandjes. Ieder kind is anders en daarom adviseren wij altijd om in het geval van heftige en/of aanhoudende klachten contact op te nemen met de huis- of consultatiearts. Deze is bekend met de specifieke situatie van je kind en kan daarom als geen ander inschatten of verder onderzoek nodig is.
Heeft deze informatie je geholpen? Deel dit artikel dan en help andere ouders die ook problemen hebben. Delen kan via de share knoppen voor Email, Facebook en Twitter onderaan deze pagina.
Kabrita flesvoeding op basis van geitenmelk
Wist je dat er wereldwijd meer geitenmelk wordt gedronken dan koemelk? Geitenmelk is van nature mild en vormt een goede basis voor flesvoeding. Kabrita Opvolgmelk en Peutermelk brengen de mildheid van Nederlandse geitenmelk samen met waardevolle ingrediënten zoals DHA Omega-3 vetzuren* en GOS voedingsvezels. Dat maakt Kabrita een geschikte keuze voor baby's en peuters
* Zoals alle opvolgmelk/peutermelk