Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Spruw: alles over deze infectie

spruw baby

Spruw is door de witte tong misschien wel één van de makkelijkst te herkennen babykwaaltjes. De witte tong bij spruw kan variëren van enkele witte puntjes tot een vrijwel geheel wit tongoppervlak. Spruw is in principe onschuldig en meestal gaat het vanzelf over. In dit artikel leggen we je uit wat spruw precies is, hoe het ontstaat en hoe je er weer vanaf komt.

Wat is spruw?

Kort gezegd, spruw is een infectie van het mondslijmvlies. Deze infectie wordt veroorzaakt door een gist: candida albicans. Spruw zorgt voor witte plekken in de mond van baby’s, variërend van slechts enkele witte puntjes op de tong tot een volledig witte tong en soms zelfs een witte binnenkant van de wangen, het gehemelte en de lippen. Spruw is niet zeldzaam: het komt bij bijna 5% van de baby’s onder de zes weken voor.

Een witte tong kan ook komen door melkaanslag. Twijfel je of je te maken hebt met spruw of met (melk)aanslag van de tong? Dit kun je zelf controleren. Spruw is niet van de tong af te vegen, aanslag wel.

Spruw bij baby's

Spruw is erg besmettelijk. Een baby krijgt het doordat het wordt overgedragen van moeder – of iemand anders die veel in aanraking komt met je kindje – op baby. De moeder draagt in dit geval het gist bij zich, vaak ongemerkt. Een baby krijgt de spruw overgedragen via de tepel, een speen, of vingers van iemand die drager is van het gist. In sommige situaties zijn jij en je baby extra vatbaar. Bijvoorbeeld:

  • Er is sprake van tepelkloven
  • Je bent erg gestrest
  • Je gebruikt antibiotica, of je hebt last van een verminderde weerstand
  • Je eet suikerrijk

Baby’s die borstvoeding krijgen, houden vaak spruw over aan tepelkloven, wat weer het gevolg is van verkeerd aanleggen. Heb je moeite met je baby goed aanleggen en wil je tepelkloven proberen te voorkomen? Schakel dan een lactatiekundige in om je te helpen.

Spruw op tepel

Een baby met spruw kan zijn moeder snel besmetten. De tekenen van spruw zijn bij de moeder te zien aan de tepels wanneer deze borstvoeding geeft. De borsten en/of tepels zijn pijnlijk, voelen branderig aan en kunnen gaan schilferen. De tepels zijn vaak donkerroze en glanzen een beetje, net als de tong van je kindje.

Spruw symptomen

Een witte tong – het meest zichtbare symptoom van spruw - hoeft niet direct voor overlast te zorgen bij je kleintje. Anders wordt het wanneer hij last heeft van jeuk en pijn. Ook dit kan erbij horen. Pijn en jeuk kun je herkennen aan de volgende symptomen:

  • Veel huilen
  • Niet willen drinken
  • Een klakkend geluid maken tijdens het drinken
  • De tepel en/of speen snel en veel loslaten
  • Luieruitslag (in enkele gevallen)

Wat te doen tegen spruw?

Spruw gaat vanzelf weer over. Toch is het in tussentijd noodzakelijk het iets nauwer te nemen met hygiëne. Wat je kunt doen:

  • Voor én na de borstvoeding je tepels schoonmaken met lauw water en eventueel een milde zeep. Na het wassen je borsten goed droog deppen.
  • Je handen wassen na ieder toiletbezoek, na iedere luierwisseling en voordat je borstvoeding geeft.
  • Gebruik na de borstvoeding schone zoogcompressen.
  • Draag luchtige, ademende kleding. Strakke kleding knelt af en is niet bevorderlijk voor de hygiëne.
  • Alle textiel die in aanraking komt met je kindje en melk (spuugdoekjes, handdoeken, je voedings-bh’s) op minimaal 60 graden wassen.
  • Zorg voor schone flessen en spenen. Kook deze dagelijks uit. Ook de onderdelen van een eventuele borstkolf dien je elke dag uit te koken. Lees onze tips voor het schoonmaken van babyflessen!

Spruw medicatie

Spruw is goed te behandelen en in de meeste gevallen onschuldig. Hoewel spruw meestal vanzelf weer overgaat, kan het tot drie maanden duren voor je kindje volledig spruwvrij is. Duurt dit je te lang of heb je het idee dat je kindje er last van heeft omdat hij bijvoorbeeld veel huilt of weigert te drinken? De huisarts kan medicijnen voorschrijven die je via een pipetje of lepeltje kan toedienen aan je baby. Deze medicijnen helpen het schimmel verdwijnen, vaak al binnen een week. Geef je borstvoeding? Dan zal de huidarts miconazolcrème voorschrijven, waarmee je de tepels kunt insmeren.

Over dit artikel

Dit artikel is onderdeel van een reeks artikelen over veel voorkomende babykwaaltjes. De informatie in dit artikel is met zorg samengesteld en bedoeld om jonge ouders te ondersteunen bij het omgaan met spruw bij je baby. Ieder kind is anders en daarom adviseren wij altijd om in het geval van heftige en/of aanhoudende klachten contact op te nemen met de huis- of consultatiearts. Deze is bekend met de specifieke situatie van je kind en kan daarom als geen ander inschatten of verder onderzoek nodig is.

Kabrita flesvoeding op basis van geitenmelk

Wist je dat er wereldwijd meer geitenmelk wordt gedronken dan koemelk? Geitenmelk is van nature mild en vormt een goede basis voor flesvoeding. Kabrita Opvolgmelk en Peutermelk brengen de mildheid van Nederlandse geitenmelk samen met waardevolle ingrediënten zoals DHA Omega-3 vetzuren* en GOS voedingsvezels. Dat maakt Kabrita een geschikte keuze voor baby's en peuters

* Zoals alle opvolgmelk/peutermelk