Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Goed aanleggen baby: een gids voor succesvolle borstvoeding

Baby goed aanleggen borstvoeding

Borstvoeding is de beste voeding voor je baby en is een natuurlijk proces dat zowel voor moeder als baby veel voordelen biedt. Het kan moeilijk zijn om je baby aan de borst te laten drinken in het begin. In deze blog geven we tips voor het aanleggen van jou baby.

Deze tips maken het makkelijker voor jou en je baby. Zo kunnen jullie optimaal genieten van deze bijzondere ervaring. Bij vragen of problemen is het altijd raadzaam een expert te raadplegen.

Waarom is je baby goed aanleggen tijdens borstvoeding belangrijk?

Een goede aanlegtechniek is essentieel om verschillende redenen:
 • Voorkomt pijn: Een goede aanleg vermindert het risico op tepelpijn en kloven.
 • Optimaliseert melkproductie: Correct aanleggen zorgt ervoor dat je baby effectief drinkt, wat jouw melkproductie stimuleert.
 • Vermindert frustratie: Zowel jij als je baby zullen minder gefrustreerd raken als het aanleggen goed verloopt.

Stappen voor succesvol aanleggen

1. Creëer een rustige omgeving

Zorg ervoor dat je in een ontspannen en rustige omgeving zit. Dit helpt jou en je baby om je te concentreren en stress te verminderen.

2. Neem een comfortabele houding aan

Je kunt verschillende houdingen proberen, zoals de madonna-houding, de baker-houding of liggend op je zij. Kies een houding die voor jullie beiden comfortabel is.

3. Zorg voor een goede latch

Een goede latch betekent dat je baby een groot deel van de tepelhof in de mond heeft en niet alleen de tepel. Dit helpt bij het effectief drinken en vermindert tepelpijn.

4. Breng je baby naar de borst

Houd je baby dicht tegen je aan met het neusje ter hoogte van je tepel. Wacht tot je baby de mond wijd opent en breng hem dan snel naar de borst.

5. Controleer de aanleg

Een goede aanleg herken je aan de volgende punten:
 • De mond van je baby is wijd open.
 • De lippen zijn naar buiten gekruld.
 • Je hoort ritmisch zuigen en slikken.
 • Je hebt geen pijn.

Veelvoorkomende uitdagingen bij aanhappen baby

Tepelpijn

Als je pijn ervaart tijdens het voeden, kan dit wijzen op een slechte aanleg. Probeer je baby opnieuw aan te leggen of vraag advies aan een lactatiekundige.

Onvoldoende melkproductie

Als je je zorgen maakt over je melkproductie, probeer dan vaker aan te leggen en wissel van borst tijdens het voeden. Dit stimuleert de productie.

Baby die moeite heeft met aanleggen

Sommige baby's hebben meer tijd nodig om het aanleggen onder de knie te krijgen. Blijf geduldig en probeer verschillende houdingen. Als het probleem aanhoudt, raadpleeg dan een expert.

Wanneer een expert raadplegen?

Het is belangrijk om te weten wanneer je professionele hulp moet inschakelen. Overweeg om een lactatiekundige of verloskundige te raadplegen als:
 • Je aanhoudende pijn hebt tijdens het voeden.
 • Je baby niet voldoende aankomt.
 • Je twijfels hebt over je melkproductie.
 • Je baby moeilijk aanlegt of niet effectief drinkt.

Aanleggen baby

Het geven van borstvoeding is een mooie manier om een band met je baby te creëren. Het is ook een manier om hem belangrijke voedingsstoffen te geven.

Door de juiste aanlegtechnieken te gebruiken, kun je veelvoorkomende problemen voorkomen en de ervaring voor zowel jou als je baby verbeteren.
Blijf geduldig en zoek hulp als dat nodig is. Voor meer informatie en persoonlijke begeleiding kun je altijd een expert raadplegen.

Heb je nog vragen of wil je meer weten over borstvoeding? Neem dan contact op met een lactatiekundige of verloskundige voor professioneel advies. Je bent niet alleen in dit proces en er is altijd hulp beschikbaar om je te ondersteunen.