Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Voeden op verzoek of op schema

Voeden op verzoek of op schema

Er zijn twee manieren om te bepalen wanneer je je kindje eten geeft: je kunt voeden op verzoek of voeden op basis van een voedingsschema voor je baby. We leggen het verschil voor je uit en gaan ook in op de voor- en nadelen van beide opties.

Voeden op verzoek

Op verzoek voeden houdt in dat je voeding geeft op het moment dat je baby signalen afgeeft dat dat hij/zij honger heeft. Op dat moment geef je de borst of de fles. Ook geef je net zolang voeding tot je kindje aangeeft genoeg gehad te hebben. Hierbij is het dus belangrijk om de signalen van je kindje goed in de gaten te houden. Zo kun je op tijd voeden, voordat de honger te erg wordt en je kindje gaat huilen.

De volgende signalen kunnen aangeven dat je kindje honger begint te krijgen:

  • Zuigbewegingen met de lippen maken;
  • Sabbelen op de vingers;
  • Zoeken met het mondje en draaien van hoofdje en/of lichaam;
  • Het mondje gaat open.

Op het moment dat de honger erger wordt, zal je kindje onrustiger worden, gaan stretchen en het handje naar de mond bewegen. Als je kindje gaat huilen of een rood hoofd krijgt, is de honger al erg toegenomen. Omdat een huilend kindje niet meteen zal willen drinken, kun je het beste eerst proberen je baby te kalmeren. Maar nog beter is natuurlijk om dit te voorkomen, dus leer goed de signalen van je baby te herkennen als je wil voeden op verzoek. Na enkele weken of maanden zal er steeds meer een ritme in komen.

Voeden op verzoek wordt aangeraden als je borstvoeding geeft. Voor de melkproductie is dit beter, dit zal zich aanpassen aan de behoefte van je kindje. De melkproductie blijft hoog en door voeden op verzoek ontstaat minder stuwing, doordat je borsten vaker leeggedronken worden.

Flesvoeding op verzoek is iets lastiger dan borstvoeding op verzoek, omdat je eerst het flesje nog moet maken. Bij flesvoeding op verzoek geef je kleinere hoeveelheden voeding per keer. De hoeveelheid per dag blijft hetzelfde, maar dit kan over meer voedingen verdeeld worden, als je kindje daar behoefte aan heeft. Het flesje hoeft ook niet leeg, je kindje geeft wel aan wanneer hij of zij genoeg heeft gehad.

Voeden op schema

Voeden op schema houdt in dat je op basis van een voedingsschema voor je baby bepaalt wanneer je voedt. Op gezette tijden geef je je kindje te eten. Hier wordt soms voor gekozen omdat het makkelijker kan zijn en omdat je kindje meer regelmaat krijgt. Borstvoeding op schema komt wat minder voor, maar soms wordt hier wel voor gekozen. Op gezette tijden mag het kindje dan ongeveer een kwartier drinken en 2, 3 of 4 uur later is dan de volgende voeding. Het nadeel hiervan is dat de melkproductie kan verminderen. Om te zorgen dat de melkproductie goed gestimuleerd wordt is het beter om borstvoeding op verzoek te geven.

Wanneer heeft je kindje genoeg gehad?

Net zoals je kindje aangeeft honger te hebben, zal je kind ook signalen afgeven als hij of zij verzadigd is en genoeg heeft gehad. Je baby zal het hoofd wegdraaien en vaak zal je kindje tevreden in slaap vallen. Let er wel op dat je kindje niet tijdens het voeden in slaap valt. Gebeurt dit wel, maak je kindje dan zachtjes wakker om te voorkomen dat hij of zij te weinig melk binnenkrijgt.

Geconcludeerd kan worden dat voeden op verzoek het beste is voor je kleintje. Door te voeden wanneer je kindje dat wil en te geven hoeveel hij of zij wil, krijgt je kindje eigenlijk nooit te weinig. Ook voorkom je dat je kindje te veel honger krijgt. Maak je je toch zorgen of je kindje wel genoeg drinkt? Neem dan contact op met het consultatiebureau.

Kabrita flesvoeding op basis van geitenmelk

Wist je dat er wereldwijd meer geitenmelk wordt gedronken dan koemelk? Geitenmelk is van nature mild en vormt een goede basis voor flesvoeding. Kabrita Opvolgmelk en Peutermelk brengen de mildheid van Nederlandse geitenmelk samen met waardevolle ingrediënten zoals DHA Omega-3 vetzuren* en GOS voedingsvezels. Dat maakt Kabrita een geschikte keuze voor baby's en peuters

* Zoals alle opvolgmelk/peutermelk