Zwarte ontlasting bij baby's: oorzaken, gevolgen en oplossingen
Vlak na de geboorte begroet je baby de wereld met z’n eerste ontlasting. Deze ontlasting is zwart van kleur en...
Winkelmandje is leeg
Gefeliciteerd je baby is zes maanden! Wat een mijlpaal: jouw kleintje alweer een half jaar oud. Het echte kleine is er nu vanaf en je baby heeft een enorme groei doorgemaakt. Het aantal voedingen is afgenomen en waarschijnlijk heeft het zijn of haar eerste hapjes al gehad. Maar wat heeft jouw baby van 6 maanden nodig aan voeding? en hoe gaat je baby zich verder ontwikkelen? Je leest het hier beneden in de babykalender voor kindjes van 6 maanden.
Het afgelopen half jaar heeft jouw baby alleen borst- of flesvoeding gekregen. Borstvoeding is de beste keus, omdat het alles bevat wat jouw kindje nodig heeft om goed te kunnen groeien. Maar misschien waren er redenen om in dat eerste half jaar te kiezen voor flesvoeding. Ook in dat geval had je aan die voeding genoeg. Dat verandert nu je baby 6 maanden oud is. Lees verder: overschakelen naar flesvoeding, afbouwen borstvoeding, van melk naar mee-eten.
Waarschijnlijk heeft je baby van 6 maanden kortgeleden al zijn eerste hapjes gekregen. Lekker proeven, kliederen en smeren. En uitdrukkingen op het gezicht die je nog niet eerder had gezien. Die eerste hapjes waren vooral om te wennen aan het eten van een lepel en om te wennen aan de nieuwe smaken. Ze vervingen de melkvoedingen nog niet. Heb je behoefte aan een voedingsschema om deze overgang te vergemakkelijken, lees dan onze blog over voedingsschema voor je baby vanaf 6 maanden.
Vanaf 6 maanden heeft je baby aan alleen borstvoeding of opvolgmelk niet meer genoeg. Tijd om écht te beginnen met vaste voeding. Dat mag een vloeibaar hapje zijn, maar ook eten met stukjes waar het eerst op moet sabbelen. Denk bijvoorbeeld aan brood of rijst. In het begin zal veel eten naast de mond eindigen. Laat daarom niet direct een hele borst- of flesvoeding vallen, maar bouw het rustig op.
De meeste baby’s van 6 maanden krijgen vijf voedingen per dag. Vier keer borstvoeding of vier keer een fles opvolgmelk (bij elkaar ongeveer 720 ml) plus een vaste voeding van ongeveer 200 gram. Wanneer je net begint met het geven van vaste voeding kan het best lastig zijn om de hoeveelheid te bepalen. Een voedingsschema kan dan goed helpen.
We noemden net brood en rijst, maar er is natuurlijk meer vast voedsel dat jouw halfjarige mag eten. Voor de darmen van jouw baby is het fijn om te beginnen met gepureerde groente. Zo kan het rustig wennen aan het nieuwe voedsel. Eenmaal gewend aan de groente, kun je het menu uitbreiden met aardappelen, vlees en vis. Het voedingscentrum geeft hier advies over.
Voor kinderen van een half jaar is een lepel nog wat moeilijk, maar uit het vuistje kan heel goed. Door te voelen leert het de texturen en vormen te (her)kennen. En door het eten van de ene hand naar de andere hand door te geven, stimuleert het ook nog eens de oog-handcoördinatie. Je baby voeren lijkt vanzelfsprekend, maar het is leerzaam (en leuk!) om het zelf te laten eten (en kliederen).
In de periode van 6 tot 12 maanden gebeurt er veel. Zo krijgt jouw kleintje ook zijn of haar eerste tandje. Wees daarom voorzichtig met het geven van voeding waar veel suiker in zit om te voorkomen dat er gaatjes ontstaan. En gebruik juist bepaald eten om klachten (bij het doorkomen van tanden) te verlichten. Het kauwen op een broodkorstje, soepstengel of gekoeld fruit kan goed helpen.