Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Van melk naar mee-eten

Van melk naar mee-eten

De eerste zes maanden uit het leven van je baby, bestaat de voeding uitsluitend uit melk. De zes maanden die hierop volgen zal er een hoop veranderen in het voedingspatroon van je baby. De kans is groot dat met de eerste verjaardag je kindje al met de pot mee eet. Dit lijkt misschien een flinke uitdaging maar je kindje gaat vanaf zes maanden wennen aan nieuwe smaken, structuren en voedingsmiddelen. Het is met name belangrijk om in deze periode je kindje stapje voor stapje aan nieuwe smaken te laten wennen en er de tijd voor nemen om zijn/haar menu uit te breiden. Veel ouders beginnen vanaf vier maanden met de introductie van fruithapjes. Vanaf zes maanden heeft je kindje pas echt bijvoeding nodig, naast de melk.

Rustig wennen

Je kindje zal in het begin mogelijk niet zo enthousiast reageren op dat eerste hapje bruine bonen met appel of gepureerde wortel. Dat is logisch, het is immers een compleet nieuwe smaak. Geef daarom een paar dagen achter elkaar hetzelfde hapje zodat je kindje aan de smaak kan wennen. Gebruik ook een plastic lepeltje ipv een metalen lepeltje, dat is prettiger voor je baby.

Groente en fruit

Groente dient eerst goed zacht gekookt te worden en vervolgens heel fijn worden gemaakt (lees ook onze blog over de Rapley methode waarbij juist wordt gekozen voor grotere stukken groente en fruit). Fruit en gekookte groente kun je pureren met een staafmixer of door een zeef heen drukken. Wissel de producten regelmatig af, bijvoorbeeld de ene dag een stukje banaan en de andere dag een stukje peer. Begin met zacht fruit. Ook verdund vruchtensap en vruchtenmoes is geschikt.

Vanaf 4 maanden mag je kindje nitraatvrije groente eten, vanaf zes maanden mag je ook nitraatrijke groente geven, maximaal 1 a 2 keer per week. Nitraatrijke groente zijn bijvoorbeeld spinazie, andijvie, sla en rode bietjes.

Vlees

Wanneer je kindje zes maanden is, mag het zachte vleessoorten eten. Ook vis is een optie, mits vrij van graatjes. Een eetlepel is in het begin meer dan genoeg.

Aardappels, rijst en pasta

Vanaf zes maanden mag je kindje aardappels, pasta en rijst maar bouw dit heel langzaam op. In deze periode gaat het nog meer om het proeven.

Hapjes maken met opvolgmelk

Voor kindjes van 6 tot 12 maanden blijft melk heel belangrijk. In deze periode stap je misschien over naar opvolgmelk, zoals Kabrita 2 Opvolgmelk op basis van geitenmelk. Deze voeding is heerlijk romig van smaak en bevat de benodigde vitamines, mineralen en vezels voor baby's van zes tot 12 maanden. Je kunt opvolgmelk ook gebruiken om hapjes te maken zoals een fruitsmoothie of een romig aardbeiensoepje.

Recept met opvolgmelk:

Meng de opvolgmelk met de vruchtensap. Brokkel de beschuit in stukjes en giet daar de vruchtenmelk overheen. Zowel koud als warm lekker!