Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Regeldagen en flesvoeding

Regeldagen en flesvoeding

Moet je baby van de één op de andere dag veel vaker huilen en heeft hij of zij bijna constant honger, ook als hij of zij net de fles heeft gehad? Dit kan duiden op een regeldag.

Wat is een regeldag?

Op regeldagen is je kindje huilerig, onrustig en lijkt hij of zij haast onverzadigbaar. Je baby vraagt om meer voeding dan je gewend bent. Deze vraag naar extra voeding is echter een natuurlijk proces. Eens in de zoveel tijd heeft je baby namelijk een groei- of ontwikkelingsspurt. Hiervoor heeft je kindje extra energie en dus extra voeding nodig.

Hoe herken je regeldagen?

Je kunt regeldagen herkennen aan een aantal verschillende dingen:

  • Je baby vraagt vaker om voeding. Misschien vroeg je kindje eerst om de drie uur vroeg om een voeding, maar heeft hij of zij nu ieder uur behoefte aan een fles. Let op de hongersignalen bij baby's. Sabbelt je baby op zijn of haar handjes of maakt hij of zij veel smakkende geluiden? Dan kan dit een signaal zijn dat je kindje honger heeft.
  • Je baby is aanhankelijk, onrustig en huilt veel. Ook als je je baby net voeding hebt gegeven. De groei- of ontwikkelingsspurt die je kindje doormaakt en het verwerken van extra eten, kost je kindje veel energie. Hierdoor is je baby vaak onrustig en wil hij of zij het liefst de hele tijd lekker bij je zijn.
  • Je baby slaapt slecht. Sliep je kindje net de hele nacht door, maar wordt hij of zij nu ineens regelmatig midden in de nacht wakker? Dat kan komen doordat je kindje vaker honger heeft. Niet alleen overdag, maar ook midden in de nacht.

De bovenstaande kenmerken hoeven niet altijd te betekenen dat je kindje een regeldag heeft. Het kan ook zomaar zo zijn dat je baby last heeft van een verkoudheid. Of misschien komen er wel tandjes door? Vaak merk je vanzelf of het helpt om je kindje extra voeding te geven. Helpt dit niet? Dan kun je ook altijd advies vragen aan een deskundige bij het consultatiebureau.

Regeldagen en flesvoeding

Regeldagen worden vaak voornamelijk in verband gebracht met borstvoeding. Toch klopt dit niet helemaal, want baby’s die Opvolgmelk of Peutermelk krijgen, hebben ook groeispurten.

Bij borstvoeding worden vraag en aanbod vaak vanzelf op elkaar afgestemd. Bij flesvoeding werkt dit in principe hetzelfde. Als je merkt dat je kindje behoefte heeft aan extra voeding, kun je gerust wat extra melk geven. Op deze dagen kun je je kindje bijvoorbeeld om de 2 uur een (kleiner) flesje aanbieden. Door vaker kleinere porties te geven, voorkom je dat je je kindje te veel melk geeft. Teveel voeding kan namelijk voor overgewicht zorgen. Raadpleeg als je twijfelt altijd eerst het consultatiebureau.

Het kan ook zijn dat je baby geen honger heeft, maar vooral zuigbehoefte. Het kan dan helpen om een speen met een kleiner gaatje op de fles te doen. Hierdoor doet je kindje langer over de fles, waardoor zowel de honger als de zuigbehoefte gestild worden.

Hoe lang duren regeldagen?

Hoe lang regeldagen duren, verschilt per baby en per periode. Meestal duren regeldagen één of twee dagen, maar soms kan het ook wel een week duren. Als je kindje al iets ouder is, duren regeldagen vaak ook langer.

Verschil tussen clusteren en regeldagen

Naast regeldagen kunnen baby’s ook clusteren. Tijdens regeldagen verandert vaak niet alleen het aantal voedingen, maar ook de tijd tussen voedingen. Een aantal voedingen snel achter elkaar noemen we clusteren. Het grote verschil tussen regeldagen en clusteren is dat regeldagen niet dagelijks terugkeren, terwijl clusteren vaak wel een dagelijks terugkerend iets is.

Tips om met regeldagen om te gaan

Regeldagen en clusteren passen soms lastig in jouw schema. Toch is het beter om er maar gewoon aan toe te geven. Bedenk dat ook deze fase weer voorbij gaat. Na een paar dagen ontstaat er als vanzelf een nieuw ritme en wordt je baby wordt weer rustig.

Houd het ritme van je kindje aan

Je baby is op zoek naar een nieuw ritme en vooral meer voeding. Neem daar de tijd voor en houd het ritme van je kindje aan.

Lekker dicht bij jou

Je baby is tijdens regeldagen onrustig en aanhankelijk. Houd je kindje zoveel mogelijk lekker dicht bij je, bijvoorbeeld in een draagzak of draagdoek. Daar wordt je baby rustig van en zo kun jij ook nog wat dingen voor jezelf doen.

Zorg goed voor jezelf

Een regeldag kost niet alleen voor je kindje veel energie, het kan ook vermoeiend zijn voor jezelf. Zorg tijdens zo’n dag daarom goed voor jezelf, neem voldoende rust en eet en drink voldoende.

Plan niet te veel andere dingen

Tijdens de regeldagen wil je kindje het liefst de hele dag lekker bij je zitten. Plan daarom niet te veel andere dingen. Zorg voor veel tijd en ruimte voor jullie tweetjes. Knuffel veel en geniet er ook lekker van. Want voor je het weet, is die knuffelfase voorbij.

Kabrita flesvoeding op basis van geitenmelk

Wist je dat er wereldwijd meer geitenmelk wordt gedronken dan koemelk? Geitenmelk is van nature mild en vormt een goede basis voor flesvoeding. Kabrita Opvolgmelk en Peutermelk brengen de mildheid van Nederlandse geitenmelk samen met waardevolle ingrediënten zoals DHA Omega-3 vetzuren* en GOS voedingsvezels. Dat maakt Kabrita een geschikte keuze voor baby's en peuters

* Zoals alle opvolgmelk/peutermelk