Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

De ontwikkeling van je baby

De ontwikkeling van je baby

Je baby die voor het eerst kruipt, gaat zitten of gaat staan. Bijzondere momenten om mee te maken. Je baby leert in het eerste levensjaar namelijk heel veel, zoals de ontwikkeling van tijgeren naar staan. Hoe verloopt deze ontwikkeling van je baby? Wij hebben voor elke fase van je baby de ontwikkelingen op een rij gezet.

Bekijk hier: Babykalenders

Wanneer baby tijgeren?

Als je baby ongeveer 3 tot 4 maanden oud is en je legt je kindje op het buikje, zal hij of zij beginnen met spartelen. Dit doet je baby door heen en weer te schuiven met de armpjes en de beentjes. Kan je baby het hoofdje en borstje al goed optillen? Dan zal dit ‘spartelen’ uiteindelijk overgaan in tijgeren. Bij tijgeren ligt je baby op het buikje en beweegt zich vooruit door zich af te zetten met de beentjes en zich met de armpjes vooruit te trekken. Het leren kruipen begint wanneer je kindje zijn of haar buikje van de grond probeert te krijgen.

Wanneer kruipt een baby?

Per kind is het verschillend hoe hij of zij zich ontwikkelt met het kruipen. Sommige baby’s kunnen bijvoorbeeld eerder gaan zitten en zich zittend voortbewegen. In dat geval kan het ook voorkomen dat kindjes het kruipen overslaan. Andere kindjes beginnen dan weer wel eerst met kruipen. Op deze manier verloopt de ontwikkeling van elke baby anders. Gemiddeld gezien gaat een baby kruipen als hij ongeveer tussen de 7 en 9 maanden oud is.

Tips om je baby te leren kruipen

Je kunt je baby ook helpen met leren kruipen. Als je baby op het buikje ligt, kun je speelgoed net iets verder weg leggen dan waar je baby bij kan. Hierdoor zal je baby getriggerd worden om zich voort te bewegen om het speelgoedje te pakken. Hiervoor kun je het beste een speelgoedje gebruiken dat beweegt, geluid maakt of favoriet is.

Wat je niet moet doen: forceren. Elk kindje heeft zijn eigen tijd nodig om zichzelf te ontwikkelen, vergelijk je kindje dan ook niet met leeftijdsgenootjes. Stimuleren kan natuurlijk altijd. En als je kindje het kruipen onder de knie heeft? Dan is het voor je baby een geweldig spel als je samen kruipt of achter hem of haar aan kruipt!

Wanneer kan een baby zitten?

Als je baby tussen de 6 en 9 maanden oud is, zijn de spieren genoeg ontwikkeld en kunnen ze hun lichaam omhoog houden. Hierdoor zal je baby leren om uit zichzelf rechtop te gaan zitten. Er zijn twee manieren hoe je baby kan gaan zitten. Bij de eerste manier ligt je kindje op het buikje en trekt de knietjes in, met de handjes wordt het lijfje afgezet waardoor je kindje op handen en knieën zit. Vervolgens vallen de billetjes naar achteren en je kindje zit! Een andere manier is ook vanaf het liggen op het buikje, maar dan door zijwaarts in de zithouding te komen door eerst de borst op te tillen.

In de meeste gevallen is je baby tussen de 7 maanden en 1 jaar wanneer hij of zij zonder ondersteuning rechtop kan zitten. Je kindje te vroeg laten leren zitten is minder goed voor de spierontwikkeling.

Tips om je baby te leren zitten

Tip: ‘paardje rijden’ kan stimulerend zijn voor je kindje bij het leren zitten. Je kindje zit met het gezicht naar je toe op schoot en je houdt je kindje vast onder de armpjes. Je benen beweeg je hobbelend heen en weer, zodat het lijkt alsof je kindje aan het paardje rijden is.

Wanneer gaat een baby staan?

Na ongeveer 7 maanden zou het kunnen dat je baby gaat beginnen met zichzelf optrekken aan een stoel of tafel. Na ongeveer 10 maanden kan je baby dan ook blijven staan. Als je een box hebt, kan dit helpen bij het leren staan. Je kindje kan zich dan aan de spijlen van de box optrekken en zich daardoor laten ondersteunen.

Staan zonder de ondersteuning van bijvoorbeeld een meubelstuk kan je baby gemiddeld gezien rond zijn of haar 1e jaar. Met blote voeten heeft je kindje meer grip en traint daarmee de voetspiertjes, waardoor het leren staan gemakkelijker wordt. Sokjes kunnen daarentegen vaak te glad zijn. Je baby gaat uit zichzelf allerlei houdingen uitproberen, dus laat je kindje lekker op ontdekkingsreis in je huis.

Wanneer gaat een baby lopen?

De meeste kinderen beginnen na hun eerste verjaardag een poging te doen om de eerste stapjes te zetten. Eerst zal je baby zich vasthouden aan van alles: banken, tafels, stoelen, etc. Tijd om te kijken wat misschien niet sterk genoeg is om je baby rechtop te houden! Na een tijdje oefenen, gaat je baby proberen “over te steken” van bank naar tafel, zonder steun. Als je dit moment toevallig ziet: geef je kindje enthousiast een compliment. Dat is goed voor zijn of haar zelfvertrouwen om steeds vaker zelf een stapje te zetten.

Leren lopen is een grote mijlpaal voor veel kinderen, want nu kun je met je baby naar buiten om samen te wandelen!

Tips voor wanneer je baby kan lopen

  • Nu je kind de wereld weer vanuit een heel ander perspectief ziet, gaat je wandeling niet meer zo snel als in de kinderwagen. Want hoe leuk is gras, of een gevallen boomblaadje? Of modder, of een grote plas water? Zodra je baby buiten kan lopen, is hij of zij toe aan de eerste echte schoenen. Wil je weten waar je op moet letten bij het kopen van de eerste schoenen? Lees dan deze blog over de schoenmaat en kledingmaat van je baby.

  • Als je kindje kan lopen, kun je ook nadenken over een loopfietsje. Vooral fietsen die je eerst als driewieler (voor de stabiliteit) en later als tweewieler kunt gebruiken, zijn erg handig!

In ons blog hebben we gemiddelde leeftijden aangehouden. Elke baby heeft zijn eigen tijd nodig voor zijn of haar ontwikkeling. Baby’s kunnen zowel eerder als later gaan staan dan een gemiddelde baby. Heb je twijfels over de ontwikkeling van je baby, neem dan contact op met je arts of het consultatiebureau. Lees ook meer over de verwachte ontwikkeling van je kindje in onze babykalender.

Kabrita flesvoeding op basis van geitenmelk

Wist je dat er wereldwijd meer geitenmelk wordt gedronken dan koemelk? Geitenmelk is van nature mild en vormt een goede basis voor flesvoeding. Kabrita Opvolgmelk en Peutermelk brengen de mildheid van Nederlandse geitenmelk samen met waardevolle ingrediënten zoals DHA Omega-3 vetzuren* en GOS voedingsvezels. Dat maakt Kabrita een geschikte keuze voor baby's en peuters

* Zoals alle opvolgmelk/peutermelk