Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Hoe geef ik de fles?

Hoe geef ik de fles?

Flesvoeding geven

Als het flesje is klaargemaakt kun je beginnen met het voeden van je kindje. Neem hier de tijd voor en neem je kindje op je schoot. De tijd nemen is belangrijk want je baby voelt het namelijk aan als je gestrest of opgejaagd bent. Je baby kan hierdoor ook onrustiger gaan drinken. Voor jezelf kun je dit even als rustmomentje zien en geniet van het moment. Je kunt het beste je kindje voeden op een rustige plek, hierdoor zal hij of zij niet zo snel afgeleid worden.

Houding

Controleer eerst of de speen goed op het flesje zit, controleer vervolgens dat er geen lucht in de speen zit. Zorg dat je kindje met zijn of haar hoofdje tegen de binnenkant van je elleboog steunt. Hierbij kun je afwisselen met de rechterkant en de linkerkant. Je kunt je baby ook op de rug laten liggen bij het geven van flesvoeding, ga dan naast je kindje liggen en houd de fles goed vast. Naast liggen en op schoot, kun je er ook voor kiezen om zelf op je rug te gaan liggen met je knieën opgetrokken. Je kindje ligt dan tegenover je tegen je bovenbenen aan en deels op je buik. Je kunt het beste meerdere houdingen uitproberen om erachter te komen wat het beste werkt voor jou en je kindje. Houd de fles scheef en blijf drinken geven totdat je merkt dat je kindje genoeg heeft gehad. Gemiddeld duurt het voeden ongeveer tussen de 15 en 30 minuten. De speen moet ver genoeg in het mondje zitten, deze zit goed wanneer alleen het breedste deel van de speen te zien is tijdens het drinken. De speen moet gevuld blijven met melk.

Blijf goed in contact met je baby, zodat je kunt reageren op de aanwijzingen die gegeven worden door je baby. Ook is het handig om een doekje bij de hand te hebben als je kindje gaat knoeien. Dwing niet om de fles leeg te drinken, wanneer je kindje niet meer wil, kun je even wachten en het later nog eens proberen. Til je kindje even op en laat het hoofdje tegen je schouder steunen als hij of zij een boertje moet laten. Heeft je kindje genoeg flesvoeding gehad en is het flesje leeg? Dan kun je het flesje schoonmaken.

Soms komt het voor dat je kindje in slaap valt wanneer je flesvoeding geeft. Om je kleintje wakker te houden hebben we een paar trucjes voor je:

  • Onder het kinnetje kriebelen
  • In het handje kriebelen
  • Zachtjes in de bovenbeentjes knijpen


In het begin moet je er rekening mee houden dat niet te veel verschillende mensen je baby de fles geven. Je kindje kan hier onrustig van worden, omdat hij of zij jullie herkent als ouders en graag en vaak dichtbij jullie wil zijn.

Na het geven van flesvoeding kan het voorkomen dat je kindje nog wil sabbelen. Het is over het algemeen gemakkelijker om uit een flesje te drinken dan aan de borst. Het buikje van je baby kan al vol zitten en genoeg voeding hebben gehad, maar nog wel de behoefte hebben om nog even te sabbelen. Je kunt je kindje dan nog even aan je pink laten sabbelen. Het is wel belangrijk dat je pink dan goed schoon is en zorg dat je nagels niet te lang zijn. Je kunt je baby ook een fopspeen geven om aan te zuigen.

Er zijn dus verschillende houdingen waarin je je kindje flesvoeding kunt geven. Uitproberen is de beste manier om erachter te komen wat voor jou en je kindje werkt.