Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Levering binnen 1-2 werkdagen

Kabrita Nederland

Alles over groene ontlasting bij baby's

Alles over groene ontlasting bij baby's

Als je nietsvermoedend de luier van je baby openvouwt en daar groene ontlasting aantreft, schrik je misschien wel even. Toch is groene poep meestal geen reden tot bezorgdheid. Van bijna zwart tot licht gekleurd: groene ontlasting komt bij baby’s regelmatig voor.

Hoe de ontlasting van je baby eruit ziet, hangt onder andere af van de voeding. Bij borstvoeding ziet ontlasting er bijvoorbeeld anders uit dan wanneer je flesvoeding geeft. Over het algemeen geldt: eet en drinkt je baby goed en heeft hij geen andere klachten, zoals winderigheid of krampjes? Dan is er waarschijnlijk niets aan de hand. Toch is het goed om de ontlasting van je baby in de gaten te houden. Die volle luier vertelt je namelijk meer over de gezondheid en ontwikkeling van je kindje. Een luier met groene ontlasting kan bijvoorbeeld meerdere dingen betekenen.

Oorzaken van groene ontlasting bij baby's

1. Groene ontlasting door langzame spijsvertering

Als ontlasting langere tijd in het spijsverteringssysteem zit, komt het met meer gal in aanraking. Dit heeft invloed op de kleur van de ontlasting. Als de melk snel door het spijsverteringssysteem van je kindje gaat, kleurt de poep geel. Duurt dit proces langer, dan wordt de poep groen of bruin. Hier hoef je je geen zorgen over te maken.

2. IJzer in voeding

De ontlasting van je kindje kan ook groen kleuren door toegevoegd ijzer in flesvoeding. Daarnaast kunnen ook ijzersupplementen de donkergroene ontlasting van je baby veroorzaken. Dit is een normale reactie waar je je geen zorgen over hoeft te maken.

3. Groene groente

Wat erin gaat, komt er ook weer uit. Het spijsverteringskanaal van je baby is nog niet volledig ontwikkeld. Hierdoor verteert je kindje voedsel nog niet zo goed als een volwassene. Het is dus niet gek dat de ontlasting van je kindje groen kleurt na het eten van groene groenten.

4. Borstvoeding

Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje! Geef je borstvoeding en heeft je baby schuimige, lichtgroene ontlasting? Dan krijgt je kindje vermoedelijk alleen voormelk binnen. Deze voormelk is goed om de dorst te lessen, maar bevat weinig vetten. Hierdoor blijft de melk langer in de maag zitten en moeten de darmen in korte tijd veel melk verwerken. Dit kan leiden tot gasvorming, krampjes en een schuimige, groene ontlasting. Door per voeding vooral uit één borst te voeden, krijgt je baby de vette achtermelk wel binnen.

Wanneer moet je medische hulp zoeken?

Het is normaal is dat de consistentie, kleur en frequentie van ontlasting verandert naarmate je kindje ontwikkelt. Maak je je zorgen over de ontlasting van je baby? Neem dan gerust contact op met het Consultatiebureau of je huisarts, daar zijn ze immers voor.

Andere afwijkingen in ontlastingskleur

Naast groene ontlasting kunnen baby's verschillende andere kleuren ontlasting hebben, wat meestal normaal is.

Wil je nog meer informatie lezen over de ontlasting van je kindje? Lees dan onze blogs:

De ontlasting van je baby Zwarte ontlasting

Kabrita flesvoeding op basis van geitenmelk

Wist je dat er wereldwijd meer geitenmelk wordt gedronken dan koemelk? Geitenmelk is van nature mild en vormt een goede basis voor flesvoeding. Kabrita Opvolgmelk en Peutermelk brengen de mildheid van Nederlandse geitenmelk samen met waardevolle ingrediënten zoals DHA Omega-3 vetzuren* en GOS voedingsvezels. Dat maakt Kabrita een geschikte keuze voor baby's en peuters

* Zoals alle opvolgmelk/peutermelk