Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Levering binnen 1-2 werkdagen

Kabrita Nederland

Babypoep: wat betekent de zwarte ontlasting van je kindje ?

Babypoep: wat betekent de zwarte ontlasting van je kindje ?

Vlak na de geboorte begroet je baby de wereld met z’n eerste ontlasting. Deze ontlasting is zwart van kleur en wordt ook wel meconium genoemd. Meconium heeft een plakkerige, teerachtige structuur en is geurloos. Niet bepaald wat je verwacht bij een poepluier!

Zwarte ontlasting na de geboorte

Je vraagt je misschien af waarom je pasgeboren baby nu al een vieze luier heeft, terwijl hij nog niet eens iets heeft gegeten. Deze eerste, zwarte ontlasting komt doordat je kleintje vanaf de 13e week van je zwangerschap af en toe wat vruchtwater inslikt. Hierdoor ontwikkelt je baby zijn spijsvertering. Het meconium bestaat daarom ook uit vruchtwater, bloedresten, slijm en afvalstoffen, zoals dode cellen en darmsappen. Meestal tref je deze ontlasting in de eerste 24 tot 48 uur na de geboorte aan in de luier van je kindje. Dit is volledig normaal, en het verandert vanzelf zodra je baby begint aan borstvoeding of flesvoeding.

Zwarte ontlasting als je baby al wat ouder is

Als je baby al wat ouder is en zwarte poep heeft, dan is er wat anders aan de hand. Deze zwarte ontlasting is namelijk geen meconium meer. Mogelijk veroorzaken ijzersupplementen of ijzer in flesvoeding de zwarte ontlasting van je baby. Door ijzer kan de ontlasting soms donkergroen tot bijna zwart kleuren. Dit is normaal en geen reden om je zorgen te maken. Is dit niet de vermoedelijke oorzaak? Dan kun je het beste even naar de huisarts gaan. Zwarte ontlasting kan namelijk ook wijzen op een bloeding in het maagdarmstelsel. Tijdens de reis door het spijsverteringssysteem verkleurt dit bloed van rood naar zwart.

Ontwikkeling

Ook al is het niet altijd even prettig, het is wel belangrijk om de ontlasting van je baby in de gaten te houden. Zo kom je meer te weten over de gezondheid en de ontwikkeling van je kindje. Onthoud ook dat het normaal is dat de consistentie, kleur en frequentie van ontlasting verandert naarmate je baby zich ontwikkelt.

Wil je nog meer informatie lezen over de ontlasting van je kindje? Lees dan onze blogs:

De ontlasting van je baby

Groene ontlasting

Over Kabrita

Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. Maar als je besluit om borstvoeding af te bouwen, is babyvoeding op basis van geitenmelk een goede keuze. Geitenmelk is van nature mild en vormt een goede basis voor babyvoeding. Kabrita combineert de natuurlijke mildheid van geitenmelk met waardevolle voedingsstoffen*.

Ben je benieuwd naar onze babyvoeding op basis van geitenmelk?

Bekijk alle producten

*Zoals alle opvolgmelk