De ontlasting van je baby

De ontlasting van je baby

Ontlasting zegt veel over onze gezondheid. Dit geldt ook voor je baby. Bij je baby kan het verschillende kleuren en vormen hebben. Wat is eigenlijk normaal? Kijk niet weg van de luier, maar bekijk de ontlasting om meer te weten te komen over de ontwikkeling en de gezondheid van je baby.

Groene ontlasting baby

Vooral in het eerste jaar van je baby krijg je veel verschillende soorten ontlasting te zien. Het kan verschillen in geur en kleur, maar ook in consistentie. Gedurende de eerste dagen na de geboorte van je baby is het normaal dat de ontlasting van je baby een groene kleur heeft en bestaat uit een kleverige substantie. Dit komt doordat je baby meconium poept, dit is de ‘voeding’ die je baby heeft gehad in de baarmoeder, het vruchtwater. Na ongeveer twee dagen wordt het zachter en geel bij het geven van borstvoeding.

Verschil in voeding

Hoe de ontlasting van je baby eruitziet hangt onder andere af van de keuze in voeding. Bij borstvoeding ziet de ontlasting er anders uit dan wanneer je flesvoeding geeft. Wij adviseren om ten minste tot je baby een leeftijd van 6 maanden heeft bereikt, borstvoeding te geven.

De ontlasting van een kindje dat borstvoeding krijgt, heeft een heldergele tot mosterdgele kleur. De structuur is losser dan bij de ontlasting van een kindje dat flesvoeding krijgt. Daarnaast is de geur ook aangenamer bij borstvoeding, het kan een zoete geur hebben. Borstvoeding is beter te verteren dan flesvoeding, daarom is de poep van baby’s die flesvoeding krijgen vaster en poepen ze vaak een keer per dag. Bij baby’s die borstvoeding krijgen, kan het verschillen van vier keer per dag tot een keer in een paar dagen. Beide aantallen worden als gezond en normaal gezien, zolang de poep maar zacht is en er gemakkelijk uitkomt.

In het begin zal een baby die borstvoeding krijgt vaak na de voeding al poepen. Uiteindelijk komt hier steeds meer regelmaat in en zal je kindje vaker op vastere tijden poepen.

Ontlasting baby van een jaar en ouder

De ontlasting zal veranderen nadat je kindje een jaar is geworden en steeds meer vaste voeding zal gaan eten. Aan dit nieuwe voedsel moet je kindje wennen, dus bij deze overgang is het belangrijk om de ontlasting van je kindje goed in de gaten te houden. Als je kindje 2 jaar is geworden, zijn de darmen helemaal gewend aan vast voedsel, dit betekent dat de ontlasting van je kindje er dan uitziet als een worstje met onverteerbare stukjes. Wanneer je kindje in deze fase zit, bevind je je in de fase met de stinkluiers. De poep bestaat nu natuurlijk uit vast voedsel en dat houdt in dat de ontlasting bestaat uit grotere drollen met meer stank dan je gewend bent.

Het is dus belangrijk om de ontlasting van je kindje goed in de gaten te houden. Ook al is dat niet even prettig om te doen, het is wel belangrijk om meer te weten over de gezondheid en de ontwikkeling van je kindje. Onthoud ook dat het normaal is dat de consistentie, kleur en / of frequentie van ontlasting verandert na het geven van vast voedsel of na een verandering van flesvoeding.

Twijfel je over de ontlasting van je kindje? Neem dan even contact op met je huisarts.

Kabrita geitenmelk flesvoedingen

Kabrita geitenmelk flesvoeding is een Nederlands product en combineert milde Nederlandse geitenmelk met een moderne samenstelling in lijn met de laatste wetenschappelijke inzichten. Hierdoor ontstaat een volwaardige flesvoeding die belangrijke voedingstoffen op een milde, vriendelijke manier levert en die helpt bij de groei van je kindje. Ben je benieuwd naar onze geitenmelk babyvoeding? Ga naar onze webshop en bestel direct online!

Andere artikelen

Categorieën

Mandje

Subtotaal