Doorgaan naar artikel

Houd rekening met een langere levertijd rondom de feestdagen

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Baby ontlasting: dit is wat je moet weten

Baby ontlasting

Ontlasting zegt veel over onze gezondheid. Dit geldt net zo goed voor je baby, want ook bij je baby kan de ontlasting verschillende kleuren en vormen hebben. Maar wat is eigenlijk normaal? Kijk niet weg van de luier, maar bekijk de ontlasting om meer te weten te komen over de ontwikkeling en de gezondheid van je baby.

Baby poept niet?

Het kan behoorlijk stressvol zijn als je baby niet poept, vooral wanneer je niet zeker weet wat normaal is. De frequentie van de ontlasting kan sterk variëren, afhankelijk van het type voeding.

Als je baby niet poept of je baby poept slecht en lijkt te worstelen of ongemak ervaart, kan dit een teken zijn van obstipatie. Obstipatie bij baby's komt vaak voor, vooral in periodes van overgang, zoals wanneer je overstapt van borstvoeding naar flesvoeding of bij de introductie van vast voedsel.

Wil je meer weten of obstipatie bij je baby? Lees dan onze uitgebreide blog over obstipatie bij baby's.

Ontlasting kleurenkaart baby: Wat zeggen de kleuren van de ontlasting?

Deze ontlasting kleurenkaart is ontworpen om je te helpen begrijpen wat de verschillende kleuren van de ontlasting van jouw baby betekenen. Of het nu gaat om een gezonde variatie of een mogelijke aanwijzing voor een gezondheidsprobleem, deze gids biedt je de nodige informatie om de gezondheid van je kleintje in de gaten te houden. Gebruik deze kaart als een nuttige referentie bij het beoordelen van de ontlasting van je baby en aarzel niet om bij twijfel contact op te nemen met een zorgverlener. Lees verder voor een meer gedetailleerde uitleg per kleur.

*Ieder kindje is uniek, bij twijfel over de ontlasting van jouw baby is het altijd te adviseren om contact op te nemen met een arts.

Groene kleur ontlasting baby

Vooral in het eerste jaar van je baby krijg je veel verschillende soorten ontlasting te zien. Het kan verschillen in geur en kleur, maar ook in consistentie. De ontlasting kan van donkergroen tot zwart van kleur zijn.

Gedurende de eerste dagen na de geboorte van je baby is het heel normaal dat de ontlasting van je kindje er groen uit ziet en bestaat uit een kleverige substantie. Dit komt doordat je baby meconium poept, dit is de ‘voeding’ die je baby heeft gehad in het vruchtwater in je baarmoeder. Na ongeveer twee dagen wordt de ontlasting zachter en geel bij het geven van borstvoeding. Als je baby groene bladgroenten heeft gegeten of als hij tandjes krijgt, kan de ontlasting ook donkergroen kleuren.

Rode ontlasting baby

Tref je rode sliertjes aan in de ontlasting van je baby, dan duidt dit meestal op bloed in de ontlasting. De oorzaak kan een klein scheurtje bij de anus zijn, maar kan ook ontstaan als jij door het geven van borstvoeding last hebt van tepelkloven. Rode ontlasting kan echter ook op een serieus probleem wijzen. Je baby kan een allergie, bacteriële infectie of bloeding in zijn maag/darmkanaal hebben.

Een onschuldige oorzaak voor rode ontlasting is rode kool/bietjes op zijn menu. Was dit echter niet het geval of heeft de ontlasting een andere afwijkende kleur? Dan is het verstandig om een arts te raadplegen.

Zwarte ontlasting baby

Zwarte ontlasting (die geen meconium meer is) ontstaat als er bloed in de darmen terechtkomt. Het betekent doorgaans dat er ergens in het maagdarmkanaal een bloeding zit. Tijdens de reis door het maagdarmstelsel verkleurt dit bloed van rood naar zwart.

Soms kunnen ijzersupplementen of ijzer in voedsel de ontlasting ook donkerbruin of zwart kleuren. Dan is er niks aan de hand. Is dit niet de vermoedelijke oorzaak? Dan kun je het beste even naar de huisarts gaan.

De rol van voeding: borstvoeding versus flesvoeding

Hoe de ontlasting van je baby eruit ziet, hangt onder andere af van de keuze in voeding. Bij borstvoeding ziet de ontlasting er anders uit dan wanneer je flesvoeding geeft. Wij adviseren om borstvoeding te geven tot je baby een leeftijd van ten minste 6 maanden heeft bereikt.

De ontlasting van een kindje dat borstvoeding krijgt, heeft een heldergele tot mosterdgele kleur. De structuur is losser dan bij de ontlasting van een kindje dat flesvoeding krijgt. Daarnaast is de geur ook aangenamer bij borstvoeding, het kan een zoete geur hebben.

Baby poept niet bij borstvoeding, wat nu?

Borstvoeding is beter te verteren dan flesvoeding, daarom is de poep van baby’s die flesvoeding krijgen vaster en poepen ze vaak een keer per dag. Bij baby’s die borstvoeding krijgen, kan het verschillen van vier keer per dag tot een keer in een paar dagen. Beide aantallen worden als gezond en normaal gezien, zolang de poep maar zacht is en er gemakkelijk uitkomt.

In het begin zal een baby die borstvoeding krijgt vaak na de voeding al poepen. Uiteindelijk komt hier steeds meer regelmaat in en zal je kindje vaker op vastere tijden poepen.

Ontlasting baby van een jaar en ouder

De ontlasting zal veranderen nadat je kindje een jaar is geworden en steeds meer vaste voeding gaat eten. Aan dit nieuwe voedsel moet je kindje wennen. Het is daarom belangrijk om de ontlasting van je kindje bij deze overgang goed in de gaten te houden. Als je kindje 2 jaar is geworden, zijn de maag en het darmkanaal helemaal gewend aan vast voedsel. Dit betekent dat de ontlasting van je kindje er dan uitziet als een worstje met onverteerbare stukjes.

Wanneer je kindje in deze fase zit, bevind je je in de fase met de stinkluiers. De poep bestaat nu natuurlijk uit vast voedsel en dat houdt in dat de ontlasting bestaat uit grotere drollen met meer stank dan je gewend bent.

Ook al is het niet altijd even prettig om te doen, het is wel belangrijk om de ontlasting van je kindje in de gaten te houden. Zo kom je meer te weten over de gezondheid en de ontwikkeling van je kindje. Onthoud ook dat het normaal is dat de consistentie, kleur en / of frequentie van ontlasting verandert na het geven van vast voedsel of na een verandering van flesvoeding.

Kabrita flesvoeding op basis van geitenmelk

Wist je dat er wereldwijd meer geitenmelk wordt gedronken dan koemelk? Geitenmelk is van nature mild en vormt een goede basis voor flesvoeding. Kabrita Opvolgmelk en Peutermelk brengen de mildheid van Nederlandse geitenmelk samen met waardevolle ingrediënten zoals DHA Omega-3 vetzuren* en GOS voedingsvezels. Dat maakt Kabrita een geschikte keuze voor baby's en peuters

* Zoals alle opvolgmelk/peutermelk