Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Levering binnen 1-2 werkdagen

Helaas verwerken wij geen bestellingen tijdens Pasen

Kabrita Nederland

Hoe lang mag een baby slapen zonder voeding?

Hoe lang mag een baby slapen zonder voeding?

Voeding en slaap zijn belangrijk voor je baby. Je kindje moet voldoende drinken om te groeien, maar heeft ook genoeg slaap nodig om uit te rusten en zich te ontwikkelen. Maar wat als je baby net lekker slaapt terwijl het eigenlijk tijd is voor een voeding? Moet je je baby dan wakker maken voor een fles of toch door laten slapen?

Jouw baby's slaapritme

Jouw baby's slaapritme is uniek. Hoeveel een baby slaapt, verschilt per kindje. Je baby wakker maken wanneer hij slaapt, beperk je best tot een minimum. De allerkleinsten hebben immers heel wat rust nodig: de meeste pasgeboren baby’s slapen gemiddeld zo’n zestien tot twintig uur per dag. Maar niet alleen slaap is belangrijk, je kindje heeft ook voeding nodig om zich te ontwikkelen. Dus wat als het tijd is voor een voeding, maar je baby ligt te slapen?

Wil je baby niet slapen? Lees deze tips

Hoe lang mag een baby slapen zonder voeding?

Als je kindje net geboren is, kan hij nog geen goed onderscheid maken tussen dag en nacht. Daarvan was in de baarmoeder immers ook geen sprake. Over het algemeen worden jonge baby’s vanzelf wakker als het tijd is voor een voeding. De hersenen van je kindje moeten namelijk nog volop groeien en ontwikkelen na de geboorte. Omdat de hersenen in de eerste weken nog niet volledig ontwikkeld zijn, hebben ze een goede aanvoer van glucose nodig via voeding. Hierdoor worden de meeste baby’s uit zichzelf om de drie of vier uur wakker. Is dit niet het geval, dan kun je je baby gerust wakker maken voor een voeding.

Geef je borstvoeding? Dan is er nog een reden waarom je beter niet te veel tijd tussen de voedingen kunt laten zitten als je kindje nog jong is. Door je baby in de eerste weken regelmatig aan te leggen, zorg je voor een goede balans tussen vraag (honger) en aanbod (borst). Zo houd je je melkproductie op peil.

Hongersignalen van je kindje

Het is goed om te letten op de signalen van honger die je baby laat zien. In het beste geval laat je je kindje uit zichzelf wakker worden. Wanneer hij wakker wordt, op zijn handjes gaat sabbelen en/of zoekbewegingen maakt met zijn mond, is het waarschijnlijk tijd om je kindje een voeding te geven. Als je baby zelf aangeeft dat hij er klaar voor is, gaat het drinken vaak het makkelijkst.

Slaapt je baby veel, dan kan en mag je hem de eerste maanden best wakker maken voor voeding als hij lang slaapt. Is je baby bijvoorbeeld ongeveer vier uur slapen nog niet wakker, dan is het verstandig om hem wakker te maken om te drinken. Zo zorg je ervoor dat je kindje voldoende voedingsmomenten krijgt.

Hoeveel flesvoeding heeft je baby nodig?

Doorslapen baby en voeding

Het aantal uren slaap van je baby neemt als je kindje ouder wordt geleidelijk af overdag. Dit komt vaak doordat je kindje ’s nachts langer doorslaapt. Je kindje kan nu dus ook langere tijden slapen zonder tussendoor gevoed te worden. Is je baby drie of vier maanden oud, dan doet hij overdag waarschijnlijk nog ongeveer drie dutjes. Vanaf een half jaar heeft je kindje overdag waarschijnlijk genoeg aan twee dutjes. Hoe lang die dutjes duren, verschilt per kind


Is je baby goed op gewicht en groeit hij voldoende? Dan is er een grote kans dat je hem na ongeveer twee maanden niet meer ’s nachts wakker hoeft te maken voor een voeding. Dit verschilt uiteraard per kindje. Wil je een rustige nacht, dan is het handig om je baby te voeden voordat je zelf naar bed gaat. Zo heb je de meeste kans dat hij in elk geval een uur of zes achter elkaar slaapt. Dit geeft jou ook tijd om lekker wat bij te slapen! De volgende voeding geef je ‘s ochtends vroeg als je baby wakker wordt. Het is goed om deze voedingen steeds op hetzelfde tijdstip te geven, zodat je regelmaat creëert voor jou en je kindje. Je kunt er dan na een tijdje voor kiezen om deze tijden steeds een beetje op te schuiven. Hierdoor zorg je ervoor dat je baby een ritme krijgt dat het beste voor hem en voor jou werkt.

Twijfel je over de frequentie van voedingen of vraag je je af of je kindje genoeg slaapt en drinkt? Overleg dan met het consultatiebureau.

Je baby wakker maken voor een voeding: zo doe je dat

Ligt je baby nog rustig te slapen terwijl het eigenlijk tijd is voor een voeding? Neem dan de tijd om je baby voorzichtig wakker te maken. Maak bijvoorbeeld eerst zachte geluidjes en aai zachtjes over zijn gezicht. Het kan ook helpen om zijn sokken uit te trekken. Hierdoor daalt de temperatuur wat, waardoor je kindje wakker kan worden. Merk je dat je baby langzaam ontwaakt? Of lukt het nog niet je baby wakker maken? Doe dan gedimd het licht aan of verschoon hem rustig.

Kabrita flesvoeding op basis van geitenmelk

Wist je dat er wereldwijd meer geitenmelk wordt gedronken dan koemelk? Geitenmelk is van nature mild en vormt een goede basis voor flesvoeding. Kabrita Opvolgmelk en Peutermelk brengen de mildheid van Nederlandse geitenmelk samen met waardevolle ingrediënten zoals DHA Omega-3 vetzuren* en GOS voedingsvezels. Dat maakt Kabrita een geschikte keuze voor baby's en peuters

* Zoals alle opvolgmelk/peutermelk