Het ritme van je kind
De (gebroken) nachten, de middagslaapjes, de tukjes in de auto. Hoeveel slaap heeft je kindje eigenlijk nodig?
Baby
Pasgeborenen slapen bijna de hele dag en zijn korte periodes wakker. Wanneer je baby wakker wordt is dat meestal omdat hij honger heeft of verschoond moet worden. Na een maand of drie krijgt je kindje een duidelijker dag- en nachtritme. Rond deze periode gaat je kindje meestal doorslapen gedurende de nacht en heeft hij voldoende aan twee tot drie slaapmomenten overdag.
Dreumes
Heb je een dreumes? Dan slaapt hij heerlijk tussen de middag. Een middagdutje kan dan zo'n twee tot drie uur duren. Daarvoor en daarna is hij wakker, levendig en verbruikt hij veel energie met spelen en ontdekken.
Bioritme
Het bioritme wordt deels genetisch bepaald maar ook beïnvloed door gedrag en gewoonte. Zo is het in sommige culturen normaal dat kleine kinderen 's avonds nog lang opblijven omdat hun ouders pas later thuis komen en ze later met elkaar de avondmaaltijd eten. Ook licht speelt een belangrijke rol. Wist je dat het slaaphormoon namelijk wordt aangemaakt wanneer het donker begint te worden?
Je kunt aan je kindje al een beetje af lezen wat zijn/haar ritme is. Is hij 's avonds niet moe, geniet hij nog van een boekje en wil hij nog graag in de avond spelen? Dan zou het kunnen dat hij een avondmens zal worden!
Bedritueel
Een goed slaapschema en bedritueel is belangrijk, vooral voor jonge kindjes. Leg je kindje bijvoorbeeld altijd op dezelfde tijd in bed en maak er een herkenbaar ritueel van. Bijvoorbeeld eerst nog even lekker in een warm badje, de gordijnen dichtdoen, verschonen en ondertussen een slaapliedje zingen en het herkenbare geluid van een muziekdoosje bij het verlaten van zijn kamertje.
Heb jij nog tips voor andere mama's om je kindje gemakkelijk te laten inslapen? Praat gezellig met ons mee op Facebook!