Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Dit zijn de hongersignalen van je baby

Dit zijn de hongersignalen van je baby

Baby’s die honger hebben, huilen. Maar wist je dat je kindje daarvoor al via andere signalen laat weten dat hij honger heeft? Als je de hongersignalen van je kindje leert herkennen, kun je sneller reageren op de voedingsbehoefte van je baby.

Wat is een hongersignaal?

Een hongersignaal is een signaal waarmee je baby laat merken dat hij honger heeft. Je kindje kan dit nog niet met woorden aangeven. Daarom laat hij je door middel van lichaamstaal en geluidjes weten dat hij toe is aan borstvoeding of de fles. De volgende hongersignalen van je baby kunnen aangeven dat je kindje honger heeft.

Hongersignalen baby: dit merk je als eerste

Een van de eerste signalen die je baby kan geven, is dat je baby zuigt op zijn speen, handjes of op je pink. Baby’s hebben van nature veel zuigbehoefte. Als je kindje honger heeft, wordt de zuigbehoefte nog groter. Is er geen borst of fles in de buurt? Dan gebruikt je baby een speen, zijn handjes of je vinger om op te sabbelen.

Andere vroege signalen zijn onder meer het maken van hapbewegingen, zelfs tijdens de slaap. Hoewel dit er schattig uit kan zien, kan het betekenen dat je kindje gevoed wil worden. Het is echter belangrijk om te onthouden dat baby's deze beweging ook kunnen maken als ze net gedronken hebben en in slaap zijn gevallen. Controleer daarom wanneer de laatste voeding is geweest om dit signaal goed te interpreteren.

Een ander belangrijk vroeg signaal is wanneer je baby zijn mondje opent zodra er iets bij in de buurt komt. Voelt je baby een aanraking bij zijn mondje? Uit een reflex doet je kindje zijn mond open, in de hoop dat hij de borst of een fles krijgt. Door met je pink of een fopspeen langs zijn mondje te gaan, kun je checken of je baby reageert met deze reflex. Als dat het geval is en de vorige voeding is alweer even geleden, kun je je baby weer een voeding aanbieden.

Heeft jouw baby honger? Onrustig gedrag bij baby's

Je baby beweegt met zijn armen en benen Als je kindje honger begint te krijgen, dan wordt hij wat onrustig. Daarom begint hij actiever met zijn armen en benen te bewegen. Merk je dat je baby veel met zijn armen of benen zwaait? Dan is het misschien wel tijd voor een voeding.

Gezichtsuitdrukking als hongersignalen bij baby's

Baby's communiceren ook met hun gezichtsuitdrukkingen als ze honger hebben. Let op signalen zoals het uitsteken van de tong. Voor je baby is het makkelijker om je tepel of de speen aan te happen, als hij zijn tongetje uitsteekt. Instinctief zal je baby dit dus vaker doen als hij honger begint te krijgen.

Zoekende bewegingen naar de borst of fles en smakgeluiden zijn ook gezichtsuitdrukkingen die kunnen wijzen op honger. Het zicht van je kindje is nog volop in ontwikkeling. Tijdens de eerste maanden gebruikt je baby daarom vooral zijn gezicht, mond en handen om je borst of de fles te vinden. Als je baby zoekende bewegingen naar je borst of de fles maakt, kan dit een signaal zijn dat je kindje honger heeft.

Daarnaast kunnen baby's hun handjes naar hun gezicht brengen of proberen hun vingers of vuistjes in hun eigen mond te stoppen als een signaal dat ze gevoed willen worden. Deze handbewegingen kunnen ook een zoekende beweging zijn, waarbij ze hun handen als een verlengstuk van hun ogen gebruiken om de borst of fles te vinden.

Hongersignalen baby: ander slaappatroon

Als je merkt dat je baby minder diep slaapt en sneller wakker wordt van omgevingsgeluiden, kan dit een indicatie zijn dat hij honger heeft. Het is essentieel om ook op dit signaal te letten en je baby op tijd te voeden om te voorkomen dat hij overstuur raakt.

De meeste baby’s hebben hun eigen voedingsritme en laten het merken als ze honger hebben. Door in te gaan op de signalen van je kindje, voldoe je aan zijn behoefte. Dit heet voeden op verzoek. Let bij het voeden van je kleine dus niet alleen op de klok, maar ook op de signalen die je baby geeft. Bedenk wel dat pasgeboren baby’s vaak willen drinken, dus het kan ook zomaar zijn dat je baby een uur na de voeding alweer hongersignalen vertoont. Omdat hongersignalen erg kunnen lijken op zuigbehoefte, kun je altijd eerst proberen of je baby met een fopspeentje tevreden is als hij heel kort na de vorige voeding weer honger lijkt te hebben.

Hoe leer je de hongersignalen van je baby kennen?

Ieder kind is anders en laat op zijn eigen manier weten dat hij gevoed wil worden. Het kan daardoor even duren voordat je de hongersignalen van je baby herkent. Vertrouw op je intuïtie en geef het de tijd. Het helpt om je baby de eerste maanden zo dicht mogelijk bij je te hebben. Zet bijvoorbeeld het bedje van je kindje in jouw slaapkamer. Samen slapen zorgt er voor dat je de hongersignalen van je kindje goed kan observeren en snel leert kennen.

Reageren op hongersignalen

Zie je één of meerdere hongersignalen bij je baby? Wacht dan niet tot hij onrustig wordt, maar geef hem gelijk een voeding. Wanneer je baby huilt, is het namelijk lastiger om hem aan te leggen en te voeden. Door het huilen gaat zijn tong naar achter, terwijl die juist belangrijk is bij het aanhappen van de borst of fles. Kalmeer je baby daarom eerst door hem zachtjes te wiegen, liedjes te zingen en hem dicht tegen je borst te houden.

Kabrita flesvoeding op basis van geitenmelk

Wist je dat er wereldwijd meer geitenmelk wordt gedronken dan koemelk? Geitenmelk is van nature mild en vormt een goede basis voor flesvoeding. Kabrita Opvolgmelk en Peutermelk brengen de mildheid van Nederlandse geitenmelk samen met waardevolle ingrediënten zoals DHA Omega-3 vetzuren* en GOS voedingsvezels. Dat maakt Kabrita een geschikte keuze voor baby's en peuters

* Zoals alle opvolgmelk/peutermelk