Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Levering binnen 1-2 werkdagen

Kabrita Nederland

Hongersignalen bij baby’s

Hongersignalen bij baby’s

Baby’s die honger hebben, huilen. Maar wist je dat je kindje daarvoor al via andere signalen laat weten dat hij honger heeft? Als je de hongersignalen van je kindje leert herkennen, kun je sneller reageren op de voedingsbehoefte van je baby.

Wat is een hongersignaal?

Een hongersignaal is een signaal waarmee je baby laat merken dat hij honger heeft. Je kindje kan dit nog niet met woorden aangeven. Daarom laat hij je door middel van lichaamstaal en geluidjes weten dat hij toe is aan borstvoeding of de fles. De volgende hongersignalen van je baby kunnen je kindje honger heeft.

 1. Je baby zuigt op zijn speen, handjes of op je pink. Baby’s hebben van nature veel zuigbehoefte. Als je kindje honger heeft, wordt de zuigbehoefte nog groter. Is er geen borst of fles in de buurt? Dan gebruikt je baby een speen, zijn handjes of je vinger om op te sabbelen.
 2. Je baby beweegt met zijn armen en benen Als je kindje honger begint te krijgen, dan wordt hij wat onrustig. Daarom begint hij actiever met zijn armen en benen te bewegen. Merk je dat je baby veel met zijn armen of benen zwaait? Dan is het misschien wel tijd voor een voeding.
 3. Je baby steekt zijn tongetje uit. Voor je baby is het makkelijker om je tepel of de speen aan te happen, als hij zijn tongetje uitsteekt. Instinctief zal je baby dit dus vaker doen als hij honger begint te krijgen.
 4. Je baby maakt zoekende bewegingen naar je borst of naar de fles Het zicht van je kindje is nog volop in ontwikkeling. Tijdens de eerste maanden gebruikt je baby daarom vooral zijn gezicht, mond en handen om je borst of de fles te vinden. Als je baby zoekende bewegingen naar je borst of de fles maakt, kan dit een signaal zijn dat je kindje honger heeft.
 5. Je baby maakt smakgeluiden. Smakken is een reflex van je baby waarmee hij laat weten dat hij honger heeft. Merk je dat je baby smakgeluidjes maakt? Dan is het wellicht tijd voor een voeding.
 6. Je baby maakt hapbewegingen. Sommige baby’s maken hapbewegingen in hun slaap. Dit kan er heel schattig uitzien, maar kan betekenen dat je kindje gevoed wil worden. Dit hoeft echter niet het geval te zijn, want baby’s kunnen deze beweging ook maken als ze net gedronken hebben en in slaap zijn gevallen. Controleer daarom wanneer de laatste voeding is geweest, zodat je dit signaal goed kunt interpreteren.
 7. Je baby brengt zijn handjes naar zijn gezicht
  Probeert je baby vaak zijn vingers of vuistjes in zijn eigen mond te stoppen? Dit kan een signaal zijn dat hij gevoed wil worden. Ook kan dit een zoekende beweging zijn: hij gebruikt zijn handen als een verlengstuk van zijn ogen om de borst of fles te vinden.
 8. Je baby doet zijn mondje open zodra er iets bij in de buurt komt. Voelt je baby een aanraking bij zijn mondje? Uit een reflex doet je kindje zijn mond open, in de hoop dat hij de borst of een fles krijgt. Door met je pink of een fopspeen langs zijn mondje te gaan, kun je checken of je baby reageert met deze reflex. Als dat het geval is en de vorige voeding is alweer even geleden, kun je je baby weer een voeding aanbieden.
 9. Je baby slaapt minder diep. Heeft je baby honger? Dan zal je merken dat hij minder diep slaapt en sneller wakker wordt van omgevingsgeluiden.
 10. Je baby begint te huilen. Kreeg je baby op bovenstaande signalen geen reactie? Dan zet hij zijn laatste redmiddel in: huilen. Mama, papa, ik heb honger!

De meeste baby’s hebben hun eigen voedingsritme en laten het merken als ze honger hebben. Door in te gaan op de signalen van je kindje, voldoe je aan zijn behoefte. Dit heet voeden op verzoek. Let bij het voeden van je kleine dus niet alleen op de klok, maar ook op de signalen die je baby geeft. Bedenk wel dat pasgeboren baby’s vaak willen drinken, dus het kan ook zomaar zijn dat je baby een uur na de voeding alweer hongersignalen vertoont. Omdat hongersignalen erg kunnen lijken op zuigbehoefte, kun je altijd eerst proberen of je baby met een fopspeentje tevreden is als hij heel kort na de vorige voeding weer honger lijkt te hebben.

Hoe leer je de hongersignalen van je baby kennen?

Ieder kind is anders en laat op zijn eigen manier weten dat hij gevoed wil worden. Het kan daardoor even duren voordat je de hongersignalen van je baby herkent. Vertrouw op je intuïtie en geef het de tijd. Het helpt om je baby de eerste maanden zo dicht mogelijk bij je te hebben. Zet bijvoorbeeld het bedje van je kindje in jouw slaapkamer. Samen slapen zorgt er voor dat je de hongersignalen van je kindje goed kan observeren en snel leert kennen.

Reageren op hongersignalen

Zie je één of meerdere hongersignalen bij je baby? Wacht dan niet tot hij onrustig wordt, maar geef hem gelijk een voeding. Wanneer je baby huilt, is het namelijk lastiger om hem aan te leggen en te voeden. Door het huilen gaat zijn tong naar achter, terwijl die juist belangrijk is bij het aanhappen van de borst of fles. Kalmeer je baby daarom eerst door hem zachtjes te wiegen, liedjes te zingen en hem dicht tegen je borst te houden.

Kabrita flesvoeding op basis van geitenmelk

Wist je dat er wereldwijd meer geitenmelk wordt gedronken dan koemelk? Geitenmelk is van nature mild en vormt een goede basis voor flesvoeding. Kabrita Opvolgmelk en Peutermelk brengen de mildheid van Nederlandse geitenmelk samen met waardevolle ingrediënten zoals DHA Omega-3 vetzuren* en GOS voedingsvezels. Dat maakt Kabrita een geschikte keuze voor baby's en peuters

* Zoals alle opvolgmelk/peutermelk