Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Hoeveel flesvoeding voor je baby heb je nodig?

Hoeveel flesvoeding voor je baby heb je nodig?

Interessant weetje: één van de meest gezochte termen rond babyvoeding is “voedingsschema baby”. Je bent dus niet de enige die hier meer over wil weten! Veel ouders zoeken naar informatie of bevestiging over het voedingsritme van hun kindje. Logisch ook, want je wil niet dat je baby tekort komt. Er is wel een algemene richtlijn, maar daar houdt je baby natuurlijk geen rekening mee!

Er zijn geen regels voor hoeveel flesvoeding of borstvoeding je kindje nodig heeft, er is enkel een algemene richtlijn die onder andere door het voedingscentrum wordt gegeven. Hoeveel flesvoeding je baby nodig heeft, hangt af van het gewicht van je baby. De algemene richtlijn stelt: geef je baby 150 milliliter per kilo van zijn of haar gewicht, per 24 uur. Voorbeeld: is je kindje 4 kilo, dan zal hij of zij ongeveer 600 milliliter melk nodig hebben. Dat komt bij 8 voedingen neer op 75 ml per voeding, bij 7 voedingen op ongeveer 85 ml, bij 6 voedingen op 100 ml, etc. Dit is geen wet van Meden en Perzen, want de ene baby drinkt meer dan de andere. Kijk daarom altijd goed naar wat je baby aangeeft.

Flesvoeding afstemmen op jouw baby

Hoe weet je nu wat jouw kindje echt nodig heeft? Er zijn verschillende hongersignalen die je baby afgeeft, voordat hij of zij echt gaat huilen. Jonge baby’s geven al signalen als ze nog slapen:

- Minder diep slapen
- Vertoont zoekgedrag
- Zuigt op handjes*
*Kan ook een signaal zijn dat er een boertje dwars zit.

Kijk dus naar alle signalen die je baby geeft. Zodra je baby wakker wordt, komen deze signalen erbij: - Onrustig worden - Geluid maken - Met het mondje bewegen Let op: baby’s die borstvoeding krijgen, kun je het beste voeden op verzoek. Dit advies wordt ook gegeven door het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid. Bij baby’s die flesvoeding krijgen, kun je de algemene richtlijn aanhouden. Vervolgens zoek je uit of je baby dit op krijgt, of hier juist wel of niet genoeg aan heeft. In alle gevallen let je op de hiervoor genoemde hongersignalen. Drinken bij mama (of papa!) mag een fijn momentje samen zijn. Heb je het idee dat je baby écht niet genoeg drinkt en twijfel je of hij of zij goed groeit, probeer dan samen met het consultatiebureau of je arts uit te zoeken of er iets anders aan de hand is. Samen met hen kun je een voedingsschema samenstellen dat meer afgestemd is op jouw kindje. Ook met andere twijfels kun je bij hen terecht.

Regeldagen

Op sommige dagen zul je merken dat je kindje maar niet tevreden te krijgen is. Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben af en toe een regeldag waarbij ze meer en vaker willen drinken dan normaal. Deze dagen komen vaak rond de leeftijd van 10 dagen, 6 weken en 3 maanden voor. Op deze dagen kun je je kindje bijvoorbeeld om de 2 uur een (kleiner) flesje aanbieden. Je baby zoekt, naast extra voeding, ook extra geborgenheid en het voedingsmoment is daar een uitgelezen kans voor. Ook tijdens regeldagen is het goed om te kijken naar wat je baby aangeeft. Sommige baby’s willen wel elke 1,5 uur drinken, anderen vinden elke 2,5 à 3 uur genoeg. Mocht je meer willen weten over regeldagen, dan vind je het misschien interessant om het boekje of de app van “Oei, ik groei” te gebruiken.

Vaste voeding en flesvoeding

Zodra je baby 4 maanden is, dan mag hij of zij starten met “oefen”-hapjes. Niet elke baby is hier met 4 maanden ook klaar voor. Kies je ervoor om al te starten, dan zul je de eerste dagen/weken waarschijnlijk nog niet meer dan 1 of 2 keer per dag een paar lepeltjes geven. Deze hapjes vervangen nog geen fles- of borstvoeding en zijn dan ook extra. Is je baby van 4-6 maanden steeds hongerig (ook ’s nachts) en geef je toch echt genoeg voeding overdag, dan kun je ervoor kiezen om zijn of haar melk te verdikken met rijstebloem of johannesbroodpitmeel. Rijstebloem is een soort glutenvrij verdikkingsmiddel, dat vanaf 4 maanden gegeven mag worden. Veel ouders kiezen ervoor om dit ’s avonds voor het slapen te geven, of juist ’s ochtends na een lange nacht. Johannesbroodpitmeel is een verdikkingsmiddel dat geen voedingswaarde heeft, maar wel zorgt voor een zwaardere voeding. Dit wordt soms geadviseerd bij baby’s die veel spugen.

Over de hoeveelheid Kabrita flesvoeding

De algemene richtlijn voor de hoeveelheid flesvoeding, geldt voor zowel flesvoeding op basis van koemelk als voor voeding op basis van geitenmelk. Je kunt deze hoeveelheid dus ook aanhouden voor Kabrita flesvoeding. Op het blik van Kabrita staat een handig overzicht van de hoeveelheid voeding per gewichtsklasse en de bereiding daarvan! Door veel ouders wordt geitenmelk als mild ervaren. Wil je meer weten over de voordelen van babyvoeding van geitenmelk? Kijk dan verder op ons artikel over Kabrita flesvoeding van geitenmelk.