Doorgaan naar artikel

Gratis verzending in Nederland!

Houd rekening met (mogelijk) langere levertijden rondom de feestdagen.

Kabrita Nederland

Rapley voedingsmethode voor baby's

Rapley voedingsmethode voor baby's

Je hoort regelmatig moeders praten over de ‘Rapley’ babyvoeding methode. Maar wat is dit nou precies? Kort gezegd houdt de Rapley babyvoeding methode in dat je je baby de eerste zes maanden borst- of flesvoeding geeft en daarna direct vast voedsel (ongepureerd) aanbiedt. Dat heeft vele voordelen waaronder de ontwikkeling van de mond motoriek. Ook leert je kindje op deze manier verschillende smaken kennen omdat de ingrediënten niet door elkaar zijn gepureerd. Baby’s die direct al in aanraking komen met verschillende smaken en texturen, lusten later ook meer soorten voedsel.

Het uitgangspunt van de Rapley methode is dat je baby de baas is, net als bij borst- en flesvoeding. Je kindje bepaalt de hoeveelheid en het tempo. Bij de overgang naar vast voedsel is ontdekken het doel en niet voeden. De baby ontdekt de wereld om zich heen door met name gedrag te kopiëren. Door zelf je baby het tempo van eten en de hoeveelheid te laten bepalen, kan de baby het eten ontdekken en vertrouwen en plezier krijgen in eten. Het is belangrijk dat je baby spelenderwijs leert eten. Dwing je baby nooit meer te eten. Deze nieuwe maaltijd met vaste voeding is extra, bouw dus nog niet de melkflessen af.

Doordat deze methode ervan uitgaat dat je de voedingsmiddelen niet pureert, moet je baby kunnen kauwen. Je kunt ervan uitgaan dat je baby kan kauwen zodra hij ook zelf iets kan pakken en in zijn mond kan stoppen. Een baby van zes maanden heeft nog niet de mogelijkheid om voedsel direct naar het achterste deel van zijn mond te stoppen. Hierdoor is de kans op verslikken minimaal. Baby’s verslikken zich overigens vaker in vloeibaar voedsel dan in vast voedsel. Om te kunnen kauwen heeft je baby geen tanden nodig, het tandvlees is hard genoeg.

Met welke babyvoeding begin je? Begin met fruit en groente en biedt deze in hun geheel aan (dus niet piepklein gesneden). Laat hem eens lekker sabbelen en kauwen op een flink stuk appel of geef hem een banaan in zijn handjes. De baby moet het vast kunnen houden. Een stukje broccoli is bijvoorbeeld ook prima.

Geïnteresseerd in de Rapley methode? Op internet zijn er vele fora waar moeders ervaringen met elkaar uitwisselen en ook zijn er talloze websites en facebookpagina’s over deze voedingsmethode. Het klinkt misschien wat raar om je kindje stukken fruit en groente aan te bieden, maar ook consultatiebureaus adviseren vaak deze methode. Verdiep je erin en bepaal zelf of deze methode bij jou en je kindje past!

Ervaring met de Rapley methode? Deel je ervaringen dan met ons en vele andere ouders op onze Facebookpagina!

    Categorien