Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Levering binnen 1-2 werkdagen

Kabrita Nederland

Rapley voedingsmethode voor baby's

Rapley voedingsmethode voor baby's

Wat is de Rapley-methode?

Deze methode houdt in dat je baby het eerste half jaar alleen borst- of flesvoeding krijgt en dat je je baby daarna vast, ongepureerd voedsel aanbiedt. Je geeft als bijvoeding dus geen prakjes uit een potje, maar normaal voedsel. Je kind leert hierdoor verschillende smaken kennen doordat de smaken niet door elkaar gepureerd zijn. Ook voor de ontwikkeling van de mondmotoriek is dit een goede methode.

Wanneer en hoe kun je beginnen met de Rapley-methode?

Na ongeveer zes maanden kan je kindje met vaste voeding beginnen, afhankelijk van de ontwikkeling van je kindje. Let er hierbij op dat je baby al kan kauwen. Zodra een baby zelf iets kan pakken en in de mond kan stoppen, is de motoriek voldoende ontwikkeld. Je baby hoeft nog geen tanden te hebben om te kunnen kauwen, hiervoor is het tandvlees hard genoeg.

Tips om te beginnen met de Rapley-methode

  • Begin met groente en fruit en bied deze aan in zijn geheel of in stukjes die je kindje zelf in de handjes kan pakken. Zo leert je baby om zelf hapjes te nemen in plaats van dat hij/zij hapklare blokjes krijgt. Een banaan, een stukje geschilde appel, of een stronkje broccoli zijn goede voorbeelden van voeding voor de Rapley-methode.
  • Vermijd harde producten zoals noten of rauwe wortel.
  • Leg het eten voor je kind neer en laat je baby zelf kiezen wat hij wil pakken.
  • Eet samen met je baby, zodat hij/zij kan zien hoe jij eet en je na kan doen.
  • Geef je baby rustig de tijd om te ontdekken en spelenderwijs het eten te pakken en te proeven. Laat je kind naast de snelheid ook de hoeveelheid bepalen: je baby bepaalt hoeveel hij eet.
  • De Rapley-methode is een aanvulling op borst- of flesvoeding, dus bouw dit nog niet af.

Verslikken

Ouders zijn soms bang dat hun kind zich sneller verslikt met de Rapley-methode. Dit gebeurt echter vaker met vloeibaar voedsel dan met vast voedsel. Een kind van zes maanden kan het voedsel nog niet direct achter in de mond brengen, zonder dat het gekauwd is. Hierdoor is de kans op verslikken niet groot. Verslikt je kindje zich wel? Dan zal hij/zij gaan kokhalzen en hoesten, waardoor het voedsel weer omhoog komt. Laat dit gebeuren en ga niet op het ruggetje slaan. Blijf er ook altijd bij als je kind aan het eten is.

Voordelen van de Rapley-methode

  • De Rapley-methode kan eraan bijdragen dat je kindje een makkelijke eter wordt. Van jongs af aan raakt hij/zij vertrouwd met verschillende smaken en texturen, meer dan baby’s die gepureerde voeding krijgen.
  • Voor de ontwikkeling van de mondmotoriek is de Rapley-methode erg goed. De mondspieren ontwikkelen zich beter en je baby leert eerder om goed te kauwen.

Nadelen van de Rapley-methode

  • Het kan een rommeltje worden doordat je baby zelf het voedsel pakt en ermee experimenteert. Er zal dus regelmatig wat gegooid of uitgespuugd worden of op de grond vallen. Zorg voor een goede slap, eventueel eentje met mouwen.
  • Het eten zal minder snel gaan, doordat je kind zelf het tempo bepaalt. Het kan dus langer duren voordat je van tafel kan, dus hou er rekening mee dat je geen haast hebt als je je kindje op deze manier laat eten.

Ga je gebruik maken van de Rapley-methode? Dan is het belangrijk om nog niet af te bouwen met borst- of flesvoeding! De Rapley-methode wordt gebruikt voor bijvoeding.

Kabrita flesvoeding op basis van geitenmelk

Wist je dat er wereldwijd meer geitenmelk wordt gedronken dan koemelk? Geitenmelk is van nature mild en vormt een goede basis voor flesvoeding. Kabrita Opvolgmelk en Peutermelk brengen de mildheid van Nederlandse geitenmelk samen met waardevolle ingrediënten zoals DHA Omega-3 vetzuren* en GOS voedingsvezels. Dat maakt Kabrita een geschikte keuze voor baby's en peuters

* Zoals alle opvolgmelk/peutermelk