Afbouwen borstvoeding

Afbouwen borstvoeding

Er wordt geadviseerd om in ieder geval een half jaar borstvoeding te geven. Met goede reden, want borstvoeding is helemaal afgestemd op je baby. Helaas loopt het niet altijd zoals je vooraf had gepland en stop je eerder met de borstvoeding. Dat kan om een hele range aan redenen zijn. Maar hoe kun je het beste de borstvoeding afbouwen zonder al teveel ongemak voor jou en je baby? We helpen je een handje!

Neem de tijd

Als je kunt, neem dan rustig de tijd om af te bouwen. Als je te snel stopt met borstvoeding, kun je last krijgen van harde, rode of pijnlijke plekken in je borst of zelfs borstontsteking krijgen. Borstvoeding is een kwestie van vraag en aanbod. Als je langzaam aan minder vaak borstvoeding geeft, zal je productie ook rustig verminderen. Daarnaast is het voor je baby natuurlijk prettig om zoveel mogelijk bij jou te kunnen drinken, zolang dat mogelijk is.

Sla in het begin één voeding over op een dag (en geef je baby dan natuurlijk een flesje). Voor je borsten is het prettig om dit op een moment te doen dat je productie het laagst is. Vaak is dat ’s middags of aan het begin van de avond. Als dat na een paar dagen tot een week goed gaat (ofwel: je hebt geen last meer van pijnlijke borsten), dan kun je nog een voeding weghalen. Bij voorkeur is dat een voeding die niét aansluit op de voeding die je al hebt weggehaald.

Masseren of kolven

Soms kun je tijdens het afbouwen toch last krijgen van je borsten. Zeker als je veel productie hebt, of als je veel tijd tussen twee voedingen hebt zitten. In dat geval kun je proberen harde plekken weg te masseren. Het fijnst is om dit onder een warme douche te doen, maar je kunt bijvoorbeeld ook een warm washandje gebruiken. Je kúnt ook een klein beetje afkolven, totdat de harde plekken weg zijn. Ook kun je je baby even aanleggen. Wees je er wel van bewust dat hoe meer je kolft of aanlegt, hoe meer je van je lichaam vraagt om weer melk te produceren.

Als je in één keer moet stoppen met voeden

Er zijn gevallen, waarbij je in één keer moet stoppen met voeding geven. Welke reden dit ook heeft, dit is een grote verandering voor jou en je baby. In dat geval is het alsnog verstandig om wel langzaam af te bouwen. De voedingen die je normaal nog wel zou geven, kolf je dan volledig af. Zo voorkom je pijn of ontsteking! Indien mogelijk kun je de afgekolfde melk natuurlijk nog aan je baby geven. Zo profiteert hij nog zo lang mogelijk van jouw voeding!

Afbouwschema borstvoeding

Om je te helpen, hebben we een handig overzicht gemaakt voor het afbouwen van de borstvoeding. Het schema kan je overzicht geven in hoe je de voeding het beste kunt afbouwen. Zoals je kunt zien hebben we elke week één voeding weggehaald, zoals het ook het voedingscentrum adviseert. Luister vooral naar je lichaam tijdens het afbouwen. We zijn uitgegaan van acht voedingen, maar je kunt het schema natuurlijk aanpassen aan jouw situatie.

Vind je het afbouwen lastig, heb je vragen of loop je tegen problemen aan? Het consultatiebureau of je (huis)arts kan je helpen!

Afbouwschema borstvoeding

Andere artikelen

Categorieën

Mandje

Subtotaal