Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Levering binnen 1-2 werkdagen

Houd rekening met een langere levertijd rondom de paasdagen

Kabrita Nederland

Borstvoeding afbouwen: zo doe je dat

Borstvoeding afbouwen: zo doe je dat

Er wordt geadviseerd om in ieder geval een half jaar borstvoeding te geven. Met goede reden, want borstvoeding is helemaal afgestemd op je baby. Helaas loopt het niet altijd zoals je vooraf had gepland en soms stop je eerder met de borstvoeding.

Dat kan om een hele range aan redenen zijn*. Maar hoe kun je het beste de borstvoeding afbouwen zonder al teveel ongemak voor jou en je baby? We helpen je een handje!

Hoe borstvoeding afbouwen?

Als je borstvoeding wilt afbouwen door de fles of vaste voeding, vervang dan eerst één voeding. Geef je lichaam enkele dagen tot een week de tijd om hieraan te wennen. Vervang vervolgens een tweede voeding in een ander dagdeel. Bouw zo steeds verder af tot elke dag alleen de ochtend- en avondvoeding overblijven.

Het reduceren of weglaten van een borstvoeding leidt tot een verminderde melkproductie, en dus tot afbouwen. Houd hier rekening mee als je begint met het aanbieden van verse maaltijden aan je baby.

Wil je nog niet afbouwen, maar graag nog borstvoeding geven naast andere voeding? Bied je kindje dan je borst aan na een vaste voeding. Zo kan je de melkproductie op gang houden en heb je een grotere kans dat je voldoende melk blijft produceren voor de behoefte van je baby.

Als je helemaal wilt stoppen met borstvoeding, kan je de ochtend- en avondvoeding verder afbouwen. Voed of kolf dan alleen wanneer je stuwing voelt in je borsten.*

Wanneer borstvoeding afbouwen?

Het moment waarop je besluit om borstvoeding af te bouwen, is een persoonlijke keuze en kan variëren van moeder tot moeder. Je kunt deze deze beslissing met consultatiebureau of je (huis)arts bespreken. Zij kunnen goed rekening houden met de behoeften en omstandigheden van zowel moeder als baby.

Hoelang blijven voeden op verzoek?

Je kan er ook voor kiezen om borstvoeding niet te vervangen door vaste voeding (zoals gewone melk of een bordje pap), maar je baby zo lang mogelijk op verzoek te blijven voeden. Bied dan vanaf 6 maanden de vaste voeding aan als extra, in plaats van vervanging.

Je baby krijgt naarmate hij ouder wordt vanzelf wat minder interesse in de borst en meer interesse in andere vormen van voeding. Op deze manier bouw je borstvoeding af op het tempo van je baby en kan je je kindje soms nog jarenlang borstvoeding geven.


Wanneer geef je de laatste fles?

Op een gegeven moment slapen baby’s vaak één lange periode, bijvoorbeeld van 20.00 tot 2.00 uur. S nachts wakker maken voor een late voeding (tussen 22 en 24 uur) haalt meestal niets uit. Een baby ligt dan net in zijn diepe slaap, drinkt weinig en wordt 4 uur later toch weer wakker. Misschien vind je het prettiger om de late avondvoeding over te slaan en je baby te laten slapen en zelf vroeg naar bed te gaan. Niets mis mee, mits je jouw baby op verzoek voedt (dus zodra je baby zich meldt ongeacht het tijdstip). Als je een avondmens bent, kun je ervoor kiezen om je baby s avonds wel te voeden voordat je zelf gaat slapen. Het heeft dan weliswaar geen invloed op het doorslapen, maar je zorgt er wel voor dat je in de eerste uren van je slaap niet gestoord wordt.

Het geleidelijk afbouwen van borstvoeding

Als je kunt, neem dan rustig de tijd om af te bouwen. Borstvoeding is een kwestie van vraag en aanbod.

Als je langzaam aan minder vaak borstvoeding geeft, zal je productie ook rustig verminderen. Daarnaast is het voor je baby natuurlijk prettig om zoveel mogelijk bij jou te kunnen drinken, zolang dat mogelijk is.

Als dat na een paar dagen tot een week goed gaat (ofwel: je hebt geen last meer van pijnlijke borsten), dan kun je nog een voeding weghalen. Bij voorkeur is dat een voeding die niét aansluit op de voeding die je al hebt weggehaald.

Praktische tips voor borstvoeding afbouwen

Sla in het begin één voeding over op een dag (en geef je baby dan natuurlijk een flesje). Voor je borsten is het prettig om dit op een moment te doen dat je productie het laagst is. Vaak is dat ’s middags of aan het begin van de avond.

Uitdagingen bij het afbouwen van borstvoeding

Soms kun je tijdens het afbouwen toch last krijgen van je borsten. Zeker als je veel productie hebt, of als je veel tijd tussen twee voedingen hebt zitten. In dat geval kun je proberen harde plekken weg te masseren. Het is fijn om dit onder een warme douche te doen, maar je kunt bijvoorbeeld ook een warm washandje gebruiken.

Je kúnt ook een klein beetje afkolven, totdat de harde plekken weg zijn. Ook kun je je baby even aanleggen. Wees je er wel van bewust dat hoe meer je kolft of aanlegt, hoe meer je van je lichaam vraagt om weer melk te produceren.

Als je in één keer moet stoppen met voeden

Er zijn gevallen, waarbij je in één keer moet stoppen met voeding geven. Welke reden dit ook heeft, dit is een grote verandering voor jou en je baby. In dat geval is het alsnog verstandig om wel langzaam af te bouwen.

De voedingen die je normaal nog wel zou geven, kolf je dan volledig af. Zo voorkom je pijn of ontsteking! Indien mogelijk kun je de afgekolfde melk natuurlijk nog aan je baby geven. Zo profiteert hij nog zo lang mogelijk van jouw voeding!


Afbouwschema borstvoeding

Om je te helpen, hebben we een handig overzicht gemaakt voor het afbouwen van de borstvoeding. Het schema kan je overzicht geven in hoe je de voeding het beste kunt afbouwen. Zoals je kunt zien hebben we elke week één voeding weggehaald, zoals het ook het voedingscentrum adviseert.

Luister vooral naar je lichaam tijdens het afbouwen. We zijn uitgegaan van acht voedingen, maar je kunt het schema natuurlijk aanpassen aan jouw situatie.

Vanaf rond een jaar oud is het mogelijk om overgaan te gaan op gewone melk. Je kindje zal dan ook al bijna volledig mee eten met al jouw (warme) maaltijden.

Vind je het afbouwen lastig, heb je vragen of loop je tegen problemen aan? Het consultatiebureau of je (huis)arts kan je helpen!

Afbouwschema borstvoeding

* mocht je willen overstappen naar flesvoeding overleg dit dan met je consultatiebureau of arts

Kabrita flesvoeding op basis van geitenmelk

Wist je dat er wereldwijd meer geitenmelk wordt gedronken dan koemelk? Geitenmelk is van nature mild en vormt een goede basis voor flesvoeding. Kabrita Opvolgmelk en Peutermelk brengen de mildheid van Nederlandse geitenmelk samen met waardevolle ingrediënten zoals DHA Omega-3 vetzuren* en GOS voedingsvezels. Dat maakt Kabrita een geschikte keuze voor baby's en peuters

* Zoals alle opvolgmelk/peutermelk