Doorgaan naar artikel

Gratis verzending in Nederland!

Kabrita Nederland

Overschakelen naar flesvoeding

Overschakelen naar flesvoeding

Sommige moeders kiezen er bewust voor om het volledige eerste jaar (of zelfs langer) borstvoeding te geven en dat is ook het beste voor je baby. Maar veel moeders schakelen na ongeveer zes maanden over op flesvoeding. De Opvolgmelk (zoals Kabrita opvolgmelk) is speciaal ontwikkeld voor de voedingsbehoeften van een baby tussen de 6 tot 12 maanden.

Wanneer kan ik overschakelen op flesvoeding?

Dit is geheel aan jou. Als moeder weet je wat het beste is voor je baby. Als dat betekent dat je wilt overschakelen na 6, 7, 8 of zelfs 12 maanden, dan is dat jouw eigen beslissing. Er is niet een specifiek moment om de overstap te maken, dus je kunt het doen wanneer je er klaar voor bent. En vergeet niet, je hoeft niet helemaal in een keer over te stappen, je kunt het ook geleidelijk doen.

Hoe moet ik beginnen met opvolgmelk?

Er is niet één juiste manier om te beginnen met opvolgmelk. Sommige baby's zullen gewoon meegaan met de stroom en, als ze honger hebben, opdrinken wat je ze geeft. Andere baby's zullen mogelijk de fles weigeren als deze de eerste paar keer wordt aangeboden.

Het wordt aanbevolen om de overgang van borstvoeding naar kunstvoeding geleidelijk aan te maken. Schakel niet volledig in een keer over, maar begin bijvoorbeeld met één flesvoeding per dag. Als je baby deze voeding accepteert en er gewend aan is geraakt (bijvoorbeeld na een week) dan kun je overgaan naar twee flesvoedingen per dag. Hierdoor kan je baby wennen aan deze nieuwe manier van voeden en zal ook uw lichaam geleidelijk de melkproductie verlagen.

Tips

Het is heel gebruikelijk voor baby's de flesvoeding in eerste instantie te weigeren, dus wees niet ongerust als dit gebeurt. Laat je kleintje rustig wennen aan deze nieuwe manier van voeden en accepteer dat het enige tijd kan kosten. Hier hebben we een aantal tips verzameld die het proces kunnen vergemakkelijken:

 • Start wanneer je baby hongerig is
  Je kunt het best starten met het proberen van het geven van de fles wanneer je baby een beetje hongerig is in plaats van dat je baby lekker comfortabel ligt.
 • Oefen met een fles moedermelk
  Wanneer je begint met het geven van moedermelk in een fles dan kan dit de overgang naar flesvoeding een beetje vergemakkelijken. Oefen met je baby door het geven van een flesje moedermelk en laat je baby op deze manier wennen aan een fles en speen.
 • Laat je partner de eerste paar flesjes geven
  Je baby is gewend je borst te gebruikten in plaats van een fles. Om de overgang naar opvolgmelk te versoepelen, is het goed je partner de eerste paar flessen te laten geven. Hiermee wordt voorkomen dat jouw geur de baby afleidt van het voeden.
 • Meng de opvolgmelk formule met moedermelk
  Als je baby de opvolgmelk formule weigert dan kunt je proberen om het te mengen met een beetje moedermelk. De geur en smaak hiervan zijn meer vertrouwd en kunnen helpen je baby aan de opvolgmelk te laten wennen.

  Categorien