Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Levering binnen 1-2 werkdagen

Kabrita Nederland

Overschakelen naar flesvoeding

Overschakelen naar flesvoeding

Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje. En bij veel moeders gaat het makkelijk. Maar soms niet. Lukt het niet (meer) om borstvoeding te geven of wil je het afbouwen? Dan wil je dat dit zo soepel mogelijk verloopt. Het beste doe je dit met een schema en overleg je met je consultatiebureau of arts. Opvolgmelk (zoals Kabrita opvolgmelk) is speciaal ontwikkeld voor de voedingsbehoeften van een baby tussen de 6 tot 12 maanden.

Wanneer kan ik overschakelen op flesvoeding?

Hoe lang je borstvoeding geeft en wanneer je begint met afbouwen, is voor iedereen anders. Het heeft sowieso tijd nodig, omdat het zowel lichamelijk als emotioneel impact heeft. Zo zal je lichaam de melkproductie geleidelijk moeten verminderen om uiteindelijk te stoppen. Daardoor kun je last krijgen van stuwing of juist van gespannen borsten op het moment dat je een voeding over gaat slaan. Bovendien sluit je een fase af waarin je intensief contact had met je kindje. Doe bij het overstappen naar flesvoeding vooral rustig aan, omwille van jou en je kindje.

Hoe moet ik beginnen met opvolgmelk?

In één keer stoppen is dus niet verstandig. Het advies: bouw het geleidelijk af. Hoe doe je dat? Het makkelijkste is om een schema te maken en je kindje op een vast moment niet meer aan de borst te leggen. Op die manier daalt de vraag en maakt je lichaam minder melk aan. De melkproductie loopt zo dus geleidelijk terug.

  • Begin met het vervangen van één borstvoeding door flesvoeding. Kies zelf welke voeding je als eerste laat vallen. Het makkelijkst is om de voeding over te slaan waarbij er de minste melk in je borsten zit; dat is bij veel vrouwen de voeding aan het eind van de middag of begin van de avond.
  • Als dat na een paar dagen tot een week goed gaat (ofwel: je hebt geen last meer van pijnlijke borsten of stuwing), dan kun je een volgende voeding vervangen. Bij voorkeur is dat een voeding die niet aansluit op de voeding die je al hebt weggehaald. Ook nu neem je weer een paar dagen tot een week de tijd om je lichaam te laten wennen.
  • Ga rustig door met het vervangen van voedingen tot je melkproductie is gestopt. Wil je borst- en flesvoeding voor een langere tijd combineren? Dit gaat vaak het beste als je de vroege ochtendvoeding en de avondvoeding met de borst blijft geven. Ook handig in combinatie met je werk.

Vind je het afbouwen lastig, heb je vragen of loop je tegen problemen aan? Het consultatiebureau of je (huis)arts kan je helpen.

Tips

Het is heel gebruikelijk dat baby's de fles in eerste instantie weigeren, dus wees niet ongerust als dit gebeurt. Laat je kleintje rustig wennen aan deze nieuwe manier van voeden en accepteer dat het enige tijd kan kosten. Hier hebben we een aantal tips verzameld die het proces kunnen vergemakkelijken:

  • Start wanneer je baby hongerig is
    Je kunt het best starten met het proberen van het geven van de fles wanneer je baby een beetje hongerig is in plaats van dat je baby lekker comfortabel ligt.
  • Oefen met een fles moedermelk
    Wanneer je begint met het geven van moedermelk in een fles dan kan dit de overgang naar flesvoeding een beetje vergemakkelijken. Oefen met je baby door het geven van een flesje moedermelk en laat je baby op deze manier wennen aan een fles en speen.
  • Laat je partner de eerste paar flesjes geven
    Je baby is gewend je borst te gebruikten in plaats van een fles. Om de overgang naar opvolgmelk te versoepelen, is het goed je partner de eerste paar flessen te laten geven. Hiermee wordt voorkomen dat jouw geur de baby afleidt van het voeden.
  • Meng de opvolgmelk formule met moedermelk
    Als je baby de opvolgmelk formule weigert dan kunt je proberen om het te mengen met een beetje moedermelk. De geur en smaak hiervan zijn meer vertrouwd en kunnen helpen je baby aan de opvolgmelk te laten wennen.