Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Vaste voeding introduceren

Vaste voeding introduceren

Na vier tot zes maanden, zal de voedingsbehoefte van je baby beginnen te veranderen. Je zult merken dat je baby steeds meer geïnteresseerd raakt in andere voedingsmiddelen en je nauw in de gaten houdt tijdens het eten. Dit kan een teken zijn dat het tijd is om vaste voeding toe te voegen aan het dieet van je baby.

Wanneer is mijn baby klaar voor vaste voeding?

De eerste zes maanden heeft je baby in principe genoeg aan de voedingsstoffen die ze krijgt van de borstvoeding of flesvoeding. Tussen vier tot zes maanden is je baby klaar om vaste voeding te proberen. De volgende signalen kunnen tekenen zijn dat je baby hier klaar voor is:

 • De eetlust van je baby neemt toe
 • Je baby kijkt nieuwsgierig mee als jij aan het eten bent
 • Je baby beschikt niet langer over de reflex voedsel uit de mond te duwen met de tong
 • Je baby kan (met ondersteuning rechtop) zitten.
 • Je baby kan haar hoofd rechtop houden en draaien richting of weg van voedsel
 • Je baby opent zelf haar mond als je een lepel met voedsel aanbiedt

Met welke voeding beginnen?

Vast voedsel is een nieuwe ervaring voor je baby en het darmkanaal van je baby. Omdat het darmkanaal van baby’s nog volop in ontwikkeling is, kun je het beste beginnen met lichte en makkelijk verteerbare producten, zoals een papje gemaakt van één soort graan en/of gepureerde vruchten en groenten.

Papjes gemaakt van één soort graan kunnen het beste worden gemengd met moedermelk of flesvoeding, zodat je een vertrouwde smaak voor je kleintje creëert. Begin geleidelijk door eerst slechts een kleine hoeveelheid pap aan de melk toe te voegen, zodat je een iets verdikte substantie krijgt. Als je kleintje enigszins gewend is geraakt aan het slikken van vaste stoffen, dan kun je de hoeveelheid pap geleidelijk verhogen om zo een steeds dikkere substantie te creëren.

Gepureerd fruit en groenten zijn ook een goede manier om met vaste voeding te starten. Probeer gepureerde zoete aardappelen, appels, bananen, perziken en peren, die vanwege de zoete smaak aantrekkelijk zijn voor je kleintje. Tip: Voor een nog gladdere structuur kunt je een beetje moedermelk of flesvoeding toevoegen aan de puree.

Begin met een keer per dag voeden, wanneer het jullie uitkomt en niet op een moment dat je baby moe of humeurig lijkt. Je baby kan niet veel eten in het begin, maar geef hem de tijd om eraan te wennen en ervaring op te doen. Begin met een flesvoeding en geef je baby aansluitend een of twee theelepels gepureerde vast voedsel. Sommige baby's moeten oefenen met het in de mond houden van voedsel en slikken. Wanneer je baby steeds meer gaat eten, kunt je ook andere voeding toevoegen.

Tips

Deze tips zullen de invoering van vast voedsel aan het dieet van je baby vergemakkelijken.

 • Kies het juiste moment
  Wanneer je denkt dat je baby klaar is om vast voedsel te proberen, start dan niet wanneer je baby honger heeft. En wacht tot je baby goed wakker en blij is voordat je langzaam begint met vast voedsel.
 • Pureer de voeding zodat het gemakkelijk door te slikken is
  Je baby zal moeten leren om vast voedsel slikken, dus zorg ervoor dat het voedsel gepureerd is tot een gladde substantie. Als je wilt, kun je voeding nog gladder maken door een beetje moedermelk of flesvoeding toe te voegen aan de puree.
 • Bied voedsel aan, forceer het niet
  Je baby zal alleen het eten opeten als ze er klaar voor is. Plaats een klein beetje op het puntje van een lepel en geef het aan je baby. Als je baby geïnteresseerd is zal zij haar mond openen en bewegen in de richting van het voedsel. Forceer niet door de lepel tussen haar lippen te drukken.
 • Neem de tijd
  Sommige baby’s genieten direct van vast voedsel, terwijl andere baby's meer tijd nodig hebben. Als je kleintje weigert om het vaste voedsel op te eten, probeer het dan een paar dagen later rustig opnieuw.
 • Breidt langzaam uit
  Na een paar dagen kun je langzaam andere soorten voedsel toevoegen. Hierdoor kan je kleintje ervaring opdoen met verschillende smaken. Rond de 7de maand kunt je ook beginnen met het geven van voeding van verschillende consistenties, zoals geprakte voedingsmiddelen of klonterig puree.