Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Levering binnen 1-2 werkdagen

Kabrita Nederland

Leuke spelletjes en oefeningen voor baby 0-6 maanden

Leuke spelletjes en oefeningen voor baby 0-6 maanden

Ontwikkeling van je baby*

De eerste zes maanden leert je kindje van alles en gaat de ontwikkeling snel. Je baby zal in de eerste drie maanden nog niet echt bewust met je spelen of dingen vasthouden, maar je kunt wel al wat oefeningen met ze doen. Na 3 maanden zal je kindje steeds meer dingen vast kunnen houden en kan hij vaak al lachen.

Hieronder een uitleg van de ontwikkeling in zes maanden.

  • Cognitie: in de twee maand is je kindje geïnteresseerd in patronen en leert hij kleuren onderscheiden. In de derde maand kan je kindje je van een afstandje herkennen. Na 4, 5 maanden kan je kindje al beter focussen op bewegende objecten en na 6 maanden is de spanningsboog verhoogd.
  • Motoriek: in de eerste maand kan je kindje het hoofdje een beetje optillen als hij op het buikje ligt. Na 3 maanden lukt het om een rammelaar te grijpen, te schudden en misschien zelf naar de bond te brengen. 2 maanden laten kan je kindje met steun zitten. Na een half jaar kan hij zich van de buik naar de rug omrollen en andersom. Ook voorwerpen naar zich toe trekken en vastgrijpen lukt steeds beter.
  • Sociaal: je kindje leert de vader en moeder te herkennen en kan na 2 maanden al glimlachen. Verder kan hij bekenden en onbekenden onderscheiden na 3 maanden. In de drie maanden daarna begint je baby emoties te herkennen door jouw toon en uitdrukkingen, ook kan hij zelf door stemgeluid en gezichtsuitdrukkingen zelf emoties steeds beter overbrengen.
  • Cognitief: na twee maanden kirt je baby bij vertrouwde mensen en zal hij geluiden proberen te imiteren. Na 4 maanden kan je kindje lachen en nog een maand later begint het gebrabbel iets meer te lijken op de intonatie van echte taal. Na een half jaar geeft hij met verschillende schreeuwen aan of hij honger of pijn is of slaperig is.

Oefeningen en spelletjes voor baby 0-3 maanden

  • Visje visje: leuk om met je baby te doen en goed voor de sociale vaardigheden. Bij dit liedje kun je met je vingers rondjes tekenen op de buik van je baby of kietelen bij de laatste regel. Je versterkt hiermee jullie emotionele en sociale band en de auditieve vaardigheden van je kindje. In ons e-book vind je de tekst van dit liedje.
  • Spelen met de rammelaar: stimuleer de cognitieve vaardigheden door een rammelaar voor het hoofdje van je kind te houden en te wachten tot hij daarop focust. Beweeg hem langzaam van de ene naar de andere kant, zodat de oogjes de beweging kunnen volgen. Voor kindjes van 2-3 maanden
  • Kiekeboe! Speel het spelletje kiekeboe, bij dit spelletje verstop je iets en laat je het weer tevoorschijn komen en zeg je ‘kiekeboe!’ Dit kun je met voorwerpen doen, maar ook door je gezicht achter je handen of een hydrofiele doek te verstoppen. Hiermee stimuleer je de sociale en motorische ontwikkeling van je kindje. Je kindje ontwikkelt humor en leert om met zijn ogen een voorwerp te volgen.

Oefeningen en spelletjes voor baby 4-6 maanden

  • Op het buikje liggen: zorg dat je baby genoeg tijd krijgt om op het buikje te liggen. Hierdoor gaat ze trappen, spelen en leert hij hoe hij kan omrollen.
  • Pak hem dan: houd het speelgoed nét buiten het bereik van je kindje, om ervoor te zorgen dat je kindje naar het speelgoedje toe rolt of kruipt. Hierdoor wordt je kindje getriggerd om te gaan rollen of kruipen. Geschikt voor kindjes van 6 maanden.
  • Leren rechtop zitten: zet je kindje tegen je buik of de hoek van een bank, zodat hij leert rechtop te zitten. Dit is goed voor de motorieke vaardigheden. Voor kindjes van 6 maanden.

* De ontwikkeling van elk kindje gaat in hun eigen tempo. De genoemde vaardigheden per maand zijn dan ook een indicatie, maar dit kan per kind verschillen. Het kan ook voorkomen dat het ene kindje eerder toe is aan een bepaald spelletje dan het andere kindje. In deze blog hanteren we daarom de gemiddelde leeftijd voor de spelletjes om je een houvast te geven van de ontwikkeling van je kindje.