Voedingsschema voor je baby

Voedingsschema voor je baby

Waarschijnlijk heb je de afgelopen maanden al geoefend met af en toe een vast hapje tussen de maaltijden door. Maar nu je baby 6 maanden of ouder is, mag je echt beginnen met vaste voeding. Wat mag je baby precies per dag eten en wat is de hoeveelheid flesvoeding die jij je baby geeft? Om je te helpen hebben wij een handig voedingsschema voor je opgesteld voor je baby van zowel 6, 7 als 8 maanden oud.

Voedingschema's

Nu je kindje gaat beginnen met het eten van vaste voeding, leert hij steeds beter te kauwen en te slikken. Je kindje zal een hele nieuwe ontwikkeling doormaken. Naast het kauwen en slikken, leert je kindje ook het eten met de lepel en de smaakontwikkeling komt op gang. In deze blog lees je verschillende voorbeelden van voedingsschema’s.

In deze blog vertellen we welke hoeveelheid voeding (per kilo) je aan moet houden en hoeveel keer per dag. Het aan jou de keus of je borstvoeding geeft of flesvoeding. Het is wel belangrijk dat je kindje genoeg melk blijft drinken naast de vaste voeding.

Deze schema’s geven per maand een advies/voorbeeld over hoeveel en wat je kindje rond die leeftijd kan eten. Het is belangrijk om te onthouden dat dit alleen richtlijnen zijn. Kan je kindje niet voldoen aan de hoeveelheid die in dit schema staat, maar als je baby goed groeit gezond is, dan hoef je je niet druk te maken.

Twijfel je hieraan? Dan kun je altijd contact opnemen met je huisarts of het consultatiebureau bij jou in de buurt.

Voedingsschema voor je baby vanaf 6 maanden

Als je baby 6 maanden is, kun je een borst- of flesvoeding vervangen door een vaste voeding. De darmen van je kindje op deze leeftijd zijn al meer gewend aan vaster voedsel.

Voedingsschema voor je baby vanaf 6 maanden

Voedingsschema voor je baby vanaf 7 maanden


Voedingsschema voor je baby vanaf 7 maanden

Voedingsschema baby 8 maanden

Voedingsschema voor je baby vanaf 8 maanden


Enkele tips die bijdragen aan het voedingsschema

Sommige kindjes kunnen de eerste dagen moeite hebben met het eten van groente. Het is daarom goed om zo vroeg mogelijk al te beginnen met het geven van verschillende groentes voor een goede ontwikkeling van de smaak.

Vast voedsel is een nieuwe ervaring voor je baby en het darmkanaal van je baby. Omdat de dikke darm van baby’s nog volop in ontwikkeling is, kun je het beste beginnen met lichte en makkelijk verteerbare producten, zoals een papje gemaakt van één soort graan en/of gepureerde vruchten en groenten.

Belangrijk bij het leren eten van groente is het leuk maken van het eten van groente. Maak bijvoorbeeld een leuk gezichtje van verschillende groenten op het bord van je kindje.

Een andere handige tip is het geven van het goede voorbeeld. Je kindje heeft namelijk de neiging om jou na te doen. Eet jij veel gezonde voeding en drie maaltijden per dag? Dan zal je kindje dat ook opvolgen.

Vitamine D & K

Een gezonde voeding bevat o.a. de benodigde vitamines. Voor baby- en kindervoeding is wettelijk vastgelegd hoeveel van alle vitamines aanwezig moeten zijn. . Vaak hoor je dat je kindje extra vitamine D en vitamine K nodig heeft.

Voldoende vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling in het lichaam van je kindje. Bij vitamine K tekorten kan het bloed niet goed stollen en zou bij een wondje of inwendige bloeding het bloeden niet meer stoppen. Hoe krijgt je kindje vitamine K binnen?

Vitamine K komt voor in de voeding (oa groene bladgroenten, melkproducten en vlees) en wordt in de darmen aangemaakt door bepaalde bacteriën. Geadviseerd wordt om baby's extra vitamine K supplementen toe te dienen.

Vitamine D heeft je kindje nodig voor een gezonde botopbouw, een goede werking van de spieren en vitamine D speelt een rol bij het normaal functioneren van het immuunsysteem. Vitamine D wordt in onze huid gemaakt onder invloed van zonlicht en zit in melkproducten. Kleine kinderen (baby’s) blijken zelf niet voldoende vitamine D in de huid te kunnen aanmaken. Daarom wordt er aangeraden om extra Vitamine D te geven aan je baby.

Andere artikelen

Categorieën

Mandje

Subtotaal