Doorgaan naar artikel

Houd rekening met een langere levertijd rondom de feestdagen

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Voedingsschema's voor je baby

Voedingsschema's voor je baby

Waarschijnlijk heb je de afgelopen maanden al geoefend met af en toe een vast hapje tussen de maaltijden door. Maar nu je baby 6 maanden of ouder is, mag je echt beginnen met vaste voeding. Wat mag je baby precies per dag eten en wat is de hoeveelheid flesvoeding die jij je baby geeft? Om je te helpen hebben wij een handig voedingsschema voor je opgesteld voor je baby van zowel 6, 7 als 8 maanden oud.

Wanneer is mijn baby klaar voor vaste voeding?

Je baby heeft de eerste zes maanden in principe genoeg aan de voedingsstoffen die ze binnen krijgt via borstvoeding of flesvoeding. Tussen vier tot zes maanden kan je jouw baby vaste voeding laten proberen. Lees hier de signalen die kunnen tekenen dat je baby klaar voor vaste voeding is.

Met welke voeding beginnen

Één broodmaaltijd kan vervangen worden door pap, maar doe dit niet te vaak. Bij het eten van brood ontwikkelen zich de mondspieren beter, wat belangrijk is voor de spraakontwikkeling. Omdat het darmkanaal van baby’s nog volop in ontwikkeling is kun je het beste beginnen met een papje gemaakt van één soort graan en niet voordat je baby 4 maanden oud is.

Pap gemaakt van één soort graan kan het beste worden gemengd met moedermelk of flesvoeding, zodat je een vertrouwde smaak voor je kleintje creëert. Begin geleidelijk door eerst slechts een kleine hoeveelheid pap aan de melk toe te voegen, zodat je een iets verdikte substantie krijgt. Als je kleintje enigszins gewend is geraakt aan het slikken van vaste stoffen, dan kun je de hoeveelheid pap geleidelijk verhogen om zo een steeds dikkere substantie te creëren.

Geef pap het liefst met een lepel in plaats van met een fles, dit gaat langzamer waardoor je baby’s darmen meer tijd hebben om het te verwerken. Hierdoor is er minder kans op buikpijn. Rijstebloem pap is een goede pap om mee te beginnen omdat het licht verteerbaar is. Maar geef dit niet elke dag (voedingscentrum). Wissel dit daarna af, of stap nadat je baby hieraan gewend is over op pap van grovere soorten zoals van tarwe of havermout.

Gepureerde groenten zijn een goede manier om met vaste voeding te starten. Probeer eerst zachte groente smaken zoals gepureerde zoete aardappelen, erwten, pompoen, broccoli of wortel. En bouw deze proefhapjes later uit met andere groenten, die wat bitterder smaken en waarbij het langer kan duren voordat kinderen eraan gewend zijn.

Start even later pas met gepureerde fruithapjes zoals bananen, perziken, mango en peren, die vanwege de zoete smaak aantrekkelijk zijn voor je kleintje. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen die starten met groentehapjes en dit vaak aangeboden krijgen, ook op latere leeftijd meer groenten eten¹. Tip: Voor een nog gladdere structuur kun je in het begin een beetje moedermelk of flesvoeding toevoegen aan de puree.

Begin met een keer per dag proeven van iets nieuws, wanneer het jullie uitkomt en niet op een moment dat je baby moe of humeurig lijkt. Je baby kan niet veel eten in het begin, maar geef hem de tijd om eraan te wennen en ervaring op te doen. Begin met flesvoeding of borstvoeding en geef je baby aansluitend een of twee theelepels gepureerd vast voedsel.

Sommige baby's moeten oefenen met het in de mond houden van voedsel en slikken. Wanneer je baby steeds meer gaat eten (richting de 8 maanden), kun je langzaamaan ook andere voeding toevoegen zoals brood, aardappels, rijst en vlees, vis, ei of vleesvervangers (zonder toegevoegd zout of suiker!).

Voedingsschema's

Nu je baby 6 maanden of ouder is, heeft je kindje vaste voeding ook echt nodig naast de borst- of flesvoeding. Wat mag je baby precies per dag eten en wat is de hoeveelheid flesvoeding die jij je baby geeft? Om je te helpen hebben wij een handig voedingsschema voor je opgesteld voor je baby van zowel 6, 7 als 8 maanden oud.

In deze nieuwe fase van het eten van vaste voeding, leert je kindje steeds beter te kauwen en te slikken. Je kindje zal een hele nieuwe ontwikkeling doormaken. Naast het kauwen en slikken, leert je kindje ook het eten met de lepel en de smaakontwikkeling komt op gang.

In deze blog vertellen we welke hoeveelheid voeding je aan moet houden en hoeveel keer per dag. De keuze is aan jou of je borstvoeding geeft of flesvoeding. Het is wel belangrijk dat je kindje genoeg melk blijft drinken naast de vaste voeding.

Deze schema’s geven per maand een advies/voorbeeld over hoeveel en wat je kindje rond die leeftijd kan eten. Het is belangrijk om te onthouden dat dit alleen richtlijnen zijn.

Twijfel je hieraan? Dan kun je altijd contact opnemen met een diëtist, het consultatiebureau of huisarts bij jou in de buurt.

Voedingsschema voor je baby van 4 maanden

Voedingsschema vanaf 4 maanden

Voedingsschema voor je baby van 6 maanden


Voedingsschema vanaf 6 maanden

Voedingsschema voor je baby van 7 maanden


Voedingsschema vanaf 7 maanden

Voedingsschema voor je baby vanaf 8 maanden

Voedingsschema vanaf 8 maanden

Tips

Deze tips zullen de invoering van vast voedsel aan het dieet van je baby vergemakkelijken.

  • Kies het juiste moment
    Wanneer je denkt dat je baby klaar is om vast voedsel te proberen, start dan niet wanneer je baby honger heeft. En wacht tot je baby goed wakker en blij is voordat je langzaam begint met vast voedsel.
  • Pureer de voeding zodat het gemakkelijk door te slikken is
    Je baby zal moeten leren om vast voedsel te slikken en te kauwen, dus zorg ervoor dat het voedsel gepureerd is tot een gladde substantie. Als je wilt, kun je voeding nog gladder maken door een beetje moedermelk of flesvoeding toe te voegen aan de puree.
  • Bied voedsel aan, forceer het niet
    Je baby zal alleen het eten opeten als hij/zij er klaar voor is. Plaats een klein beetje op het puntje van een lepel en geef het aan je baby. Als je baby geïnteresseerd is zal je baby mond openen en bewegen in de richting van het voedsel. Forceer niet door de lepel tussen haar lippen te drukken.
  • Neem de tijd
    Sommige baby’s genieten direct van vast voedsel, terwijl andere baby's meer tijd nodig hebben. Als je kleintje weigert om het vaste voedsel op te eten, probeer het dan een paar dagen later rustig opnieuw.
  • Breidt langzaam uit
    Start met zachte smaken en geef één smaak per keer. Na een paar dagen kun je langzaam uitbreiden met verschillende soorten groente en later fruit. Hierdoor kan je kleintje ervaring opdoen met verschillende smaken. Vanaf de leeftijd 6 maanden tot 8 maanden ga je de oefenhapjes langzaam uitbreiden tot volledige maaltijden. Rond de 7de maand kunt je ook beginnen met het geven van voeding van verschillende consistenties, zoals geprakte voedingsmiddelen of klonterige puree.

Enkele tips die bijdragen aan het voedingsschema

Sommige kindjes kunnen de eerste dagen moeite hebben met het eten van groente. Het is daarom goed om zo vroeg mogelijk (vanaf 4 maanden, maar niet eerder) te beginnen met het geven van verschillende groentes voor een goede ontwikkeling van de smaak.


Vast voedsel is een nieuwe ervaring voor je baby en het darmkanaal van je baby. Omdat de dikke darm van baby’s nog volop in ontwikkeling is kun je het beste beginnen met gepureerde groenten, dit kan je later uitbreiden naar fruit, aardappelen, vlees, vis en granen (zie voor meer informatie: Voedingscentrum).


Belangrijk bij het leren eten van groente is het leuk maken van het eten van groente. Kleed het eten leuk aan als het er niet in wilt. Een leuk lepeltje, een liedje, een mooi bordje, eten in een leuk vormpje: wees creatief.

Een andere handige tip is het geven van het goede voorbeeld. Je kindje heeft namelijk de neiging om jou na te doen. Eet jij gezond? Dan zal je kindje dat ook opvolgen, want zien eten doet eten.

Voor meer tips en info zie het Voedingscentrum.

Rapley voedingsmethode voor baby's

Met de Rapley-methode geef je je kind, in plaats van gepureerd eten, stukjes die hij zelf in zijn mond kan stoppen. Het uitgangspunt van de Rapley-methode is dat jouw kind de baas is, net als bij borst- en flesvoeding. Je kindje bepaalt de hoeveelheid en het tempo. Bij de overgang naar vast voedsel staat het ontdekken van nieuwe smaken, vormen en texturen voorop. Het is belangrijk om er altijd bij te blijven mocht je kindje zich verslikken. Zie voor meer informatie over de Rapley-methode het Voedingscentrum.

De baby ontdekt de wereld om zich heen door met name gedrag te kopiëren. Door zelf je baby het tempo van eten en de hoeveelheid te laten bepalen, kan de baby het eten ontdekken en vertrouwen en plezier krijgen in eten. Het is belangrijk dat je baby spelenderwijs leert eten.

Dwing je baby nooit meer te gaan eten. Deze nieuwe (warme) maaltijd met vaste voeding is extra, bouw dus nog niet de flesvoedingen of borstvoeding af.

Vitamine D & K

Een gezonde voeding bevat o.a. de benodigde vitamines. Voor baby- en kindervoeding is wettelijk vastgelegd hoeveel van alle vitamines aanwezig moeten zijn. Vaak hoor je dat je kindje extra vitamine D en vitamine K nodig heeft.

Vitamine D heeft je kindje nodig voor de opbouw van sterke botten en voor de normale groei en ontwikkeling van de botten.

Vitamine D wordt in onze huid gemaakt onder invloed van zonlicht en zit onder andere in borst- en flesvoeding. Ook al zit er vitamine D in flesvoeding, De Gezondheidsraad adviseert om extra vitamine D te geven aan o.a. kinderen en iedereen met een getinte of donkere huid. Zo weet je zeker dat je kindje voldoende vitamine D binnen krijgt. Tot 4 jaar heeft je kindje 10 µg vitamine D extra nodig per dag (zie Consumentenbond).

¹ Barends C, de Vries JH, Mojet J, de Graaf C. Effects of starting weaning exclusively with vegetables on vegetable intake at the age of 12 and 23 months. Appetite. 2014 Oct;81:193-9.

de Wild, V., de Graaf, C. and Jager, G. (2015), Strategies to promote vegetable intake. Pediatric Obesity, 10: 205-212. https://doi.org/10.1111/ijpo.244