Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Levering binnen 1-2 werkdagen

Kabrita Nederland

Voedingsschema voor je baby vanaf 4 maanden

Voedingsschema voor je baby vanaf 4 maanden

Als je baby 4 maanden is, kan je kindje nieuwsgierig worden naar de eerste hapjes vaste voeding. Aanvullend op de borst- of flesvoeding kun je dan beginnen met de eerste (oefen)hapjes. Zo kan je kindje alvast voorzichtig kennismaken met groente en fruit.

Het menu van je kleintje bestaat de eerste maanden alleen uit borstvoeding of flesvoeding. Vanaf 6 maanden kun je beginnen met het introduceren van vaste voeding. Door met oefenhapjes te beginnen, leert je baby alvast wennen aan de nieuwe smaken en structuren. De oefenhapjes van je kindje zijn alleen bedoeld als bijvoeding, want het menu van je baby bestaat nog steeds grotendeels uit melk.

In het begin kan je kindje nog moeite hebben om van een lepeltje te eten, omdat hij/zij bij het drinken de tong naar buiten beweegt. Door te oefenen, leert je kindje dit vanzelf. En zolang het nog gewoon bijvoeding is, maakt het ook nog niet zoveel uit dat er meer hapjes naast dan in het mondje gaan.

Wanneer beginnen met vaste hapjes?

Iedere baby is anders en niet elke baby is even snel toe aan oefenhapjes. Sommige baby’s kijken met 4 maanden het vaste voedsel al uit je mond, maar andere kindjes zijn er pas met 6 maanden klaar voor. Begin echter niet eerder dan 4 maanden of later dan 6 maanden met oefenen. Wanneer je eerder begint, is het spijsverteringskanaal van je baby namelijk nog onvoldoende ontwikkeld. Vast voedsel kan dan leiden tot voedselovergevoeligheid. Als je later dan 6 maanden begint met oefenhapjes, kan het moeilijk zijn om je baby te laten wennen aan vast voedsel.

Twijfel je of je kleine klaar is voor de eerste vaste hapjes? Je merkt het aan de volgende signalen. Je kindje:

  • maakt smakkende geluidjes;
  • lijkt na de voedingen nog honger te hebben;
  • kan goed slikken (dit merk je aan minder kwijl);
  • kan rechtop zitten;
  • is geïnteresseerd in wat jij eet;
  • imiteert je: wanneer jij kauwt, maakt je kindje ook kauwbewegingen.

Wat mag je baby van 4 maanden wel eten?

Wanneer je baby toe is aan oefenhapjes, kan je bijna alle gezonde voeding die op je eigen bord ligt ook aan je kindje geven. Je kan het eten pureren, maar goed fijn prakken met een vork is vaak ook voldoende. Kijk of je kindje behoefte heeft aan zachte oefenhapjes, denk bijvoorbeeld aan:

  • Zacht, zoet fruit zoals peer, avocado, mango of banaan.
  • Makkelijk te prakken groente zoals broccoli, erwtjes, pompoen, bloemkool, wortels of bonen;
  • Een paar lepeltjes ongezoete pap.
  • Zacht, zoet fruit zoals peer, banaan, mango of avocado.

    We hebben ook een blog geschreven met informatie en tips voor het maken van fruithapjes voor je kindje. Lees deze blog op onze website.

    Wat mag je baby van 4 maanden niet eten?

    De volgende producten kan je beter niet aan je baby van 4 maanden geven:

    • Rauwe vis, rauw vlees en eieren. In deze producten kunnen bacteriën zitten die het afweersysteem van je kindje nog niet goed kan verwerken.
    • Voedsel met verstikkingsgevaar. Soms kan voedsel verstikkingsgevaar opleveren. Denk bijvoorbeeld aan groente en fruit zoals cherrytomaatjes en druiven. Snij deze in partjes om verslikking en verstikking te voorkomen.
    • Zuivelproducten. Tot je baby 1 jaar oud is, is borst*- en flesvoeding een goede zuivelbron voor je kindje. Wacht dus tot die tijd met het geven van gewone melk.
    • Honing. Geef je kindje tot 1 jaar geen honing. Hier kan namelijk een bacterie in zitten die het afweersysteem van je kindje nog niet goed kan verwerken.

      Voorbeeldmenu voor een baby van 4 maanden

      Ben je benieuwd hoe het eetschema van je baby van 4 maanden eruit kan zien? Hieronder vind je een voorbeeldmenu.

      Let op: onderstaand schema is een suggestie. Het ene kind heeft meer nodig dan het andere. Twijfel je of je je kleine iets mag geven, of hoeveel je kindje nodig heeft? Neem dan contact op met het consultatiebureau.


      7.00 - 8.00 uur: ontbijt

      Borstvoeding of 180 ml water met 6 schepjes Kabrita Opvolgmelk flesvoeding


      9.00 - 10.00 uur: fruitmomentje

      Een fijn gepureerd fruithapje, bijvoorbeeld 125 gr banaan, peer of appel.


      11.00 - 12.00 uur: lunch

      Borstvoeding of 180 ml water met 6 schepjes Kabrita Opvolgmelk flesvoeding

      15.00 - 16.00 uur: tussendoortje

      Borstvoeding of 180 ml water met 6 schepjes Kabrita Opvolgmelk flesvoeding


      17.00 - 18.00 uur: warme maaltijd

      Een fijn gepureerd groentehapje, bijvoorbeeld doperwtjes, worteltjes of bloemkool


      19.00 - 20.00 uur: voor het slapen gaan

      Borstvoeding of 180 ml water met 6 schepjes Kabrita Opvolgmelk flesvoeding

      Tips bij het voedingsschema voor kindjes van 4 maanden

      • Begin met zachte smaken. Wanneer je met oefenhapjes begint, is je kindje alleen nog maar melk gewend. Het kan daarom best even duren voordat je baby andere smaken ook lust. Je maakt de overgang van melk naar vast voedsel makkelijker door je kindje als eerste de zoete smaken van bijvoorbeeld banaan of mango te geven. Ook kun je met een groente als wortel beginnen. Zo voorkom je dat je kindje te veel went aan zoete smaken en ander eten laat staan.
      • Begin met licht verteerbaar voedsel. Vast voedsel is een nieuwe ervaring voor je baby en het darmkanaal van je kindje. Begin daarom met lichte en makkelijk verteerbare producten.
      • Wissel groente en fruit af. Wanneer je je kindje alleen fruit geeft, kan er een voorkeur ontstaan voor zoet fruit. Het kan dan lastig zijn om je kindje aan andere smaken te laten wennen. Wissel groente en fruit daarom af.
      • Geef de hapjes na een voeding of tussen twee voedingen in. Op momenten na een voeding of tussen voedingen in is de honger van je kindje gestild en is je baby ontspannen. Zo kun je rustig iets nieuws proberen.
      • Laat je baby rustig wennen. Merk je dat je baby ergens geen zin in heeft? Dring dan niet aan, maar probeer het een andere keer nog eens. Wie weet is je kindje dan wel toe aan de nieuwe smaak.
      • Vries hapjes in. Door geprakte groente- of fruithapjes in te vriezen, heb je altijd eten voor je kleine in huis en hoef je niet elke dag een hapje te koken. Tip: gebruik voor het invriezen een ijsblokjeshouder, dan verdeel je de hapjes gelijk in handige porties. Even ontdooien, en klaar. Eet smakelijk!
      • Begin met oefenen. Iedere baby is anders en niet elke baby is even snel toe aan oefenhapjes. Sommige baby’s kijken met 4 maanden het vaste voedsel al uit je mond, maar andere kindjes zijn er pas met 6 maanden klaar voor. Begin echter niet eerder dan 4 maanden of later dan 6 maanden met oefenen.
      • Maak het leuk. Bij het leren eten van groente is het belangrijk om het eten leuk te maken voor je baby. Maak bijvoorbeeld een vrolijk gezichtje van verschillende groenten op het bord van je kindje. Dat zorgt al voor een lach!
      • Geef het goede voorbeeld. Je kindje heeft de neiging om jou na te doen. Geef daarom het goede voorbeeld! Eet jij veel gezonde voeding en drie maaltijden per dag? Dan zal je kindje dat ook opvolgen.

        *Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje