Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Levering binnen 1-2 werkdagen

Houd rekening met een langere levertijd rondom de paasdagen

Kabrita Nederland

5 feiten en fabels over flesvoeding voor je baby

5 feiten en fabels over flesvoeding voor je baby

Geef jij je baby flesvoeding? Dan hoor je van alles om je heen over wat wel goed is en wat niet goed is voor je baby. Wat is nou waar en wat niet? In deze blog hebben we 5 feiten en fabels over flesvoeding voor je op een rij gezet.

1. Het is voldoende om alleen de fles te spoelen

Fabel! Je moet je flesje na het voeden wel omspoelen, maar dit alleen is niet genoeg. Als je een vaatwasser hebt, laat het flesje en de speen dan wassen in een programma van minimaal 55°C. Wanneer je geen vaatwasser hebt, is het belangrijk om de fles en speen met een flessenborstel af te wassen in heet sop. Laat het flesje en de speen vervolgens ondersteboven drogen op een droge doek.

2. Je kunt zelf de hoeveelheid flesvoeding bepalen

Fabel! Het is niet de bedoeling om zelf de hoeveelheid voeding te bepalen, het hangt namelijk af van een aantal factoren, zoals het lichaamsgewicht van je baby. Als richtlijn kan er aangehouden worden dat je baby per kilogram ongeveer 150 milliliter voeding nodig heeft per dag. Wanneer je baby 3 kilogram weegt, is het dus 3 x 150 = 450 milliliter per dag. Dit kun je het beste over de hele dag verdelen. Aan de hand van een voedingsschema voor je baby kun je het goed verdelen. Deze richtlijn is gebaseerd op de gemiddelde voedingsbehoefte. De daadwerkelijke voedingsbehoefte kan per kind verschillen, bijvoorbeeld doordat sommige baby’s drukker zijn of van nature meer honger hebben. Twijfel je over de juiste hoeveelheid voeding voor jouw baby? Bespreek dit dan met het consultatiebureau.

3. Flesvoeding drinkt sneller

Feit! Het klopt dat baby’s die flesvoeding krijgen, vaak iets sneller gaan drinken. Pas daarom op dat het niet te snel gaat. Het is normaal als je baby ongeveer 15-20 minuten doet over een flesje. Als je kindje er sneller over doet, dan kun je dit verlangzamen door een speen te proberen met een kleiner gaatje. Je kindje kan anders last krijgen van darmkrampjes. Wat je ook kunt proberen is johannesbroodpitmeel toevoegen aan de voeding. Hiervan wordt de voeding dikker en gaat je kindje langzamer drinken.

4. Het toevoegen van johannesbroodpitmeel aan flesvoeding zorgt voor obstipatie

Fabel! Johannesbroodpitmeel kan gebruikt worden om bijvoorbeeld de flesvoeding dikker te maken. Ouders gaan er dan gelijk vanuit dat deze dikkere voeding de oorzaak is van obstipatie bij je kindje. Dit is echter niet het geval. Johannesbroodpitmeel is namelijk een onverteerbare vezel. Dit betekent dat de ontlasting hier juist zachter van wordt. Daarnaast wordt johannesbroodpitmeel gebruikt wanneer je kindje veel spuugt, dit wordt dan aan de voeding toegevoegd. Hierdoor wordt de voeding dikker en komt het minder snel omhoog.

5. Flesvoeding is gemakkelijk voor onderweg

Feit! Het is gemakkelijk om een flesje mee te nemen als je lang onderweg bent. De beste tip is om melkpoeder mee te nemen en lauwwarm water in een thermosfles, zodat je dit op het moment dat het nodig is kan mengen. Wat afgeraden wordt, is om een al bereid flesje in een koelbox te doen, want hierin wordt het niet zo goed gekoeld als in een koelkast.

Nu weet je alle fabels over flesvoeding voor je baby en kun je je volop richten op de kleine.