Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Alles over baby fruithapjes

Alles over baby fruithapjes

Deze blog gaat dieper in op baby fruithapjes, een essentiële stap wanneer je baby ouder is dan 4 maanden. Je krijgt inzicht in geschikte fruitsoorten, heerlijke recepten voor smakelijke fruithapjes en handige tips om je kleintje te laten wennen aan nieuwe smaken en texturen. Leer meer over het belang van geleidelijke introductie, allergiepreventie en ontdek waarom zelfgemaakte fruithapjes vaak de voorkeur hebben boven kant-en-klare potjes.

Wanneer beginnen met fruithapjes?

Is je baby ouder dan 4 maanden, dan kun je fruit gaan introduceren! Welke fruit is hiervoor geschikt en wat zijn lekkere recepten voor fruithapjes? Dat lees je in deze blog.

Was voorheen het advies om pas bij zes maanden fruit te introduceren, inmiddels is dit bijgesteld naar vier maanden. Nadat je baby vier maanden lang uitsluitend melk heeft gedronken, is het enorm leuk en spannend om je baby voor het eerst wat anders te laten proeven. Een andere textuur, andere kleur, andere smaak. Hou je camera in de aanslag want het levert fantastische plaatjes op!

Welk fruit is geschikt voor een baby fruithapje?

In principe is elke vrucht geschikt. We raden je aan de fruithapjes in de ochtend te geven. Zo krijgt je kindje volop energie van de fruitsuikers en mocht er toch een reactie optreden na het eten van een bepaalde vrucht, dan heeft hij hier niet de hele nacht last van. Schil het eerste jaar de vrucht, omdat de schil moeilijker te verteren is. Overigens is gekookt fruit weer heel goed verteerbaar.

Lekkere rijpe vruchten

Lekkere vruchten om mee te starten zijn bijvoorbeeld rijpe bananen, aardbeien, peren, appels en meloen. Start in het begin met pure vruchten. Maak bijvoorbeeld een moes van banaan. Gebruik hier een rijpe banaan voor en pureer deze met een vork totdat je een gladde substantie hebt. Eventueel kun je een beetje ongezoet appelsap toe voegen om de moes wat dunner te maken. We hebben een paar voorbeelden.

3 baby fruithapjes recepten

  • Fruithapje 1: bananenpuree

    Een bananenhapje is zeer geschikt om je kindje te laten wennen aan vast voedsel. Met name omdat een banaan van zichzelf ook lekker zacht en zoet is.

    Neem een kwart van een banaan en pureer deze met vork of blender tot een zacht papje. Voeg een scheutje verse jus d’orange en opvolgmelk of moedermelk toe en je hapje is klaar.

  • Fruithapje 2: puree van peer

    Ook van peren kun je gemakkelijk een lekker hapje voor je kindje maken. Schil de peer en snijd deze in kleine stukjes. Kook de peer 5-7 minuten in een dun laagje water totdat de peer zacht is. Zorg dat het laagje water zo dun mogelijk is, waardoor zoveel mogelijk voedingsstoffen behouden blijven. Even af laten koelen, pureren en klaar!

  • Fruithapje 3: appelpuree

    Een populaire fruitsoort in Nederland is de appel. Kies bij voorkeur een onbespoten appel of schil de appel goed. Pesticiden blijven namelijk in de schil zitten en dat wil je liever niet aan je kindje geven.

    Was, schil en snijd de appels in stukken, kook de appels met een klein beetje water tot ze zacht zijn geworden en pureer ze goed. Als je een extra smaak wilt toevoegen, kan een klein beetje kaneel ook lekker zijn.

    Appel laat zich ook goed mengen met andere, nieuwe smaken als je kindje al wat gewend is aan ander voedsel. Op die manier kan je kindje aan nieuwe smaken wennen met hulp van de al bekende, gepureerde appel.

Avocado's

Avocado's zijn ook heerlijk om als hapje aan te bieden. De romige smaak van avocado wordt door veel kindjes gewaardeerd en avocado's zijn natuurlijk enorm gezond! Ook kun je een beetje avocado verwerken door een fruithapje.

Is je kindje ouder dan 6 maanden?

Is je kindje zes tot acht maanden, dan kun je ook blauwe bessen gaan introduceren, ander bessen mogen vanaf 10 maanden. Deze blauwe bessen kook je 5 minuten en vervolgens gaan ze in de blender. Lekker om te combineren met bijvoorbeeld appel- of bananenmoes.

Appel, banaan en peer zijn de fruitsoorten die we onze kinderen het meest geven. Niet gek natuurlijk, want deze zijn in Nederland volop te koop en makkelijk te verwerken tot fruithapje. Als je je kindje eens iets anders wil laten proeven, kijk dan eens naar deze leuke recepten voor populaire fruithapjes!

Hoe begin je met fruithapjes introduceren?

Als je start met het geven van fruithapjes, is het beter om het fruit zonder stukjes te geven en dus goed te prakken of te pureren. Omdat je kindje nog niet kan kauwen, is het zo makkelijker en veiliger op te eten. Naar mate je baby ouder wordt, kun je het hapje iets grover maker. In potjes met fruithapjes zie je vaak dat er steeds meer stukjes in zitten bij 6+, 8+ en 12+ varianten. Ook dat heeft de reden dat je baby op die manier steeds meer went aan de echte textuur van fruit.

Wennen aan fruithapjes

Gemiddeld is je kindje pas na 3x iets geproefd te hebben, aan de smaak gewend. Geef het dus niet op als je kindje de eerste keer niet overloopt van enthousiasme! Naast smaak, moet je baby ook wennen aan de textuur van het fruit. Neem dus de tijd, het wordt beter!

Allergisch voor fruithapjes

Komt er in jouw familie een allergie voor? Wacht dan met het geven van rood fruit zoals aardbeien en frambozen totdat je kindje 1 jaar oud is. Deze vruchten kunnen allergische reacties veroorzaken.

Rapley voedingsmethode en fruithapjes

Wist je dat er ook veel ouders zijn die hun baby's ongepureerd fruit geven en hele stukken aanbieden? We hebben een interessante blog geschreven over de Rapley voedingsmethode voor baby's.

Potje of zelf fruithapjes maken

Een fruithapje maken hoeft niet lang te duren of ingewikkeld te zijn. Zeker niet als je een aantal porties invriest, om later te gebruiken. Omdat vers fruit meer voedingswaarde heeft dan fruit uit een potje, is het beste om vers fruit te geven. Ook vers ingevroren fruit verdient de voorkeur boven een potje.

Babyvoeding moet voldoen aan strenge regelgeving, waardoor potjes fruit van goede kwaliteit zijn. Potjes zijn bijvoorbeeld wel super handig als je een keer snel moet, of onderweg bent!

Kabrita flesvoeding op basis van geitenmelk

Wist je dat er wereldwijd meer geitenmelk wordt gedronken dan koemelk? Geitenmelk is van nature mild en vormt een goede basis voor flesvoeding. Kabrita Opvolgmelk en Peutermelk brengen de mildheid van Nederlandse geitenmelk samen met waardevolle ingrediënten zoals DHA Omega-3 vetzuren* en GOS voedingsvezels. Dat maakt Kabrita een geschikte keuze voor baby's en peuters

* Zoals alle opvolgmelk/peutermelk