Voedingsschema voor je baby vanaf 8 maanden

Voedingsschema voor je baby vanaf 8 maanden

Met 8 maanden oud begint het eetpatroon van je baby steeds meer te lijken op dat van jou. Je kindje eet steeds vaker met de pot mee. Vaste voeding vervangt vaker de borstvoeding of opvolgmelk en zijn menu breidt zich verder uit. Hoe kan je het voedingsschema van je baby van 8 maanden invullen?

Als je baby 6 maanden is, kun je een borstvoeding of flesvoeding vervangen door een vaste voeding. De darmen van jouw kind raken steeds meer gewend aan vaster voedsel. Het voedingsschema voor jouw kindje vanaf 8 maanden (per 24 uur) is zowel voor borstvoeding als opvolgmelk gemaakt en ziet er als volgt uit:

Moment van de dag

Voeding

Ochtend

Borstvoeding of 180 ml water met 6 schepjes Kabrita Opvolgmelk

Tussendoor

1 á 2 lepeltjes van een groentehapje, denk hierbij bijvoorbeeld aan een rode bietenhapje

Middag

Borstvoeding of 180 ml water met 6 schepjes Kabrita Opvolgmelk + een bruine boterham licht gesmeerd met appelstroop

Avond

Een maaltijd bestaande uit:
200 gram, waarvan 100 gram groenten zoals spinazie*, 80 rijst en 20 gram vlees, zoals zachte kip of vis, zoals kabeljauw*

Laatste voeding

Borstvoeding of 180 ml water met 6 schepjes Kabrita Opvolgmelk

Met welke voeding beginnen?

Vast voedsel is een nieuwe ervaring voor je baby en het darmkanaal van je baby. Omdat het darmkanaal van baby’s nog volop in ontwikkeling is, kun je het beste beginnen met lichte en makkelijk verteerbare producten, zoals een papje gemaakt van één soort graan en/of gepureerde vruchten en groenten.

Papjes gemaakt van één soort graan kunnen het beste worden gemengd met moedermelk of flesvoeding, zodat je een vertrouwde smaak voor je kleintje creëert. Begin geleidelijk door eerst slechts een kleine hoeveelheid pap aan de melk toe te voegen, zodat je een iets verdikte substantie krijgt. Als je kleintje enigszins gewend is geraakt aan het slikken van vaste stoffen, dan kun je de hoeveelheid pap geleidelijk verhogen om zo een steeds dikkere substantie te creëren.

Gepureerd fruit en groenten zijn ook een goede manier om met vaste voeding te starten. Probeer gepureerde zoete aardappelen, appels, bananen, perziken en peren, die vanwege de zoete smaak aantrekkelijk zijn voor je kleintje. Tip: Voor een nog gladdere structuur kunt je een beetje moedermelk of flesvoeding toevoegen aan de puree.

Begin met een keer per dag voeden, wanneer het jullie uitkomt en niet op een moment dat je baby moe of humeurig lijkt. Je baby kan niet veel eten in het begin, maar geef hem de tijd om eraan te wennen en ervaring op te doen. Begin met een flesvoeding en geef je baby aansluitend een of twee theelepels gepureerde vast voedsel. Sommige baby's moeten oefenen met het in de mond houden van voedsel en slikken. Wanneer je baby steeds meer gaat eten, kunt je ook andere voeding toevoegen.

Rapley voedingsmethode voor baby's

Let op: Tot je kindje 4 jaar oud is, heeft hij extra vitamine D nodig. Hij maakt hier nog onvoldoende van aan. Het advies is daarom om je kindje tot 4 jaar 10 microgram vitamine D per dag te geven.

Lees ook:

Voedingsschema voor je baby vanaf 6 maanden


Voedingsschema voor je baby vanaf 7 maanden

Mandje

Subtotaal