Voedingsschema voor je baby vanaf 7 maanden

Voedingsschema voor je baby vanaf 7 maanden

Wanneer je baby 7 maanden oud is, kan je af en toe grovere stukjes voeding toevoegen aan zijn voedingsschema. Ook bouw je langzaam de borst- of flesvoeding af en breid je de vaste voedingen uit. Maar hoe pak je dit het beste aan?

Als je baby 6 maanden is, kun je een borst- of flesvoeding vervangen door een vaste voeding. De darmen van je kindje raken steeds meer gewend aan vaster voedsel. Het voedingsschema voor jouw kindje vanaf 7 maanden (per 24 uur) is zowel voor borstvoeding als opvolgmelk gemaakt en ziet er als volgt uit:

Moment van de dag

Voeding

Ochtend

Borstvoeding of 180 ml water met 6 schepjes Kabrita Opvolgmelk

Tussendoor

Stukjes volkorenbrood of 1 á 2 lepeltjes van een groentehapje, zoals zoete aardappelpuree of avocado puree*

Middag

Borstvoeding of 180 ml water met 6 schepjes Kabrita Opvolgmelk

Avond

Een maaltijd bestaande uit 200 gram, waarvan 100 gram groenten, 80 gram volkoren pasta, aardappelen of rijst en 20 gram vlees, vis of ei

Laatste voeding

Borstvoeding of 180 ml water met 6 schepjes Kabrita Opvolgmelk

Rapley voedingsmethode voor baby's

Tips

Deze tips zullen de invoering van vast voedsel aan het dieet van je baby vergemakkelijken.

 • Kies het juiste moment
  Wanneer je denkt dat je baby klaar is om vast voedsel te proberen, start dan niet wanneer je baby honger heeft. En wacht tot je baby goed wakker en blij is voordat je langzaam begint met vast voedsel.

 • Pureer de voeding zodat het gemakkelijk door te slikken is
  Je baby zal moeten leren om vast voedsel slikken, dus zorg ervoor dat het voedsel gepureerd is tot een gladde substantie. Als je wilt, kun je voeding nog gladder maken door een beetje moedermelk of flesvoeding toe te voegen aan de puree.

 • Bied voedsel aan, forceer het niet
  Je baby zal alleen het eten opeten als ze er klaar voor is. Plaats een klein beetje op het puntje van een lepel en geef het aan je baby. Als je baby geïnteresseerd is zal zij haar mond openen en bewegen in de richting van het voedsel. Forceer niet door de lepel tussen haar lippen te drukken.

 • Neem de tijd
  Sommige baby’s genieten direct van vast voedsel, terwijl andere baby's meer tijd nodig hebben. Als je kleintje weigert om het vaste voedsel op te eten, probeer het dan een paar dagen later rustig opnieuw.

 • Breidt langzaam uit
  Na een paar dagen kun je langzaam verschillende soorten voedsel toevoegen. Hierdoor kan je kleintje ervaring opdoen met verschillende smaken. Rond de 7de maand kunt je ook beginnen met het geven van voeding van verschillende consistenties, zoals geprakte voedingsmiddelen of klonterig puree.

Let op: Tot je kindje 4 jaar oud is, heeft hij extra vitamine D nodig. Hij maakt hier nog onvoldoende van aan. Het advies is daarom om je kindje tot 4 jaar 10 microgram vitamine D per dag te geven.

Lees ook:

Voedingsschema voor je baby vanaf 6 maanden

Voedingsschema voor je baby vanaf 8 maanden

Mandje

Subtotaal