Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Borstvoeding

Borstvoeding

Deskundigen zijn het erover eens dat borstvoeding de beste voedingsbron is voor je baby. De samenstelling van moedermelk is perfect afgestemd op de dagelijkse voedingsbehoeften van baby's en de antistoffen die worden overgedragen helpen je baby te beschermen tegen infecties en allergieën. Bij Kabrita onderschrijven wij het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om uitsluitend borstvoeding te geven gedurende de eerste zes maanden van het leven van een pasgeborene.

Voordelen van borstvoeding

Borstvoeding is de meest natuurlijke manier om je kleintje te voeden. Het is een ideale manier om een hechte band op te bouwen tussen jou en je baby, die bovendien lang zal blijven bestaan. Maar het belangrijkste is dat de voedingsstoffen en antistoffen in moedermelk perfect zijn afgestemd op de behoeften van je baby. Deze blijven continu evolueren om ervoor te zorgen dat je kleintje gedurende de borstvoedingsperiode precies binnenkrijgt wat ze nodig is.

Dankzij de unieke samenstelling van moedermelk kan het bescherming bieden tegen tal van aandoeningen. Het zit vol met ziekte-bestrijdende stoffen die je baby beschermen tegen ziektes tot lang na de borstvoedingsperiode. Het helpt ook om een beschermende laag in het darmkanaal van je baby te ontwikkelen, waardoor onverteerde eiwitten moeilijker door de darmwand lekken en daardoor minder gauw een allergische reactie veroorzaken. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat moedermelk het risico op obesitas vermindert en de intelligentie van je kind kan stimuleren.

Maar de beslissing om borstvoeding te geven komt niet alleen ten goede aan je baby, het heeft ook voordelen voor jou als moeder. Het voeden van je baby helpt stress te verminderen en verlaagt het risico op een postnatale depressie, doordat het hormoon oxytocine vrijkomt dat je helpt te ontspannen. Daarnaast verlaagt het geven van borstvoeding ook het risico op bepaalde vormen van kanker, zoals borst- en eierstokkanker. Tot slot kan het geven van borstvoeding je helpen om de bijgekomen zwangerschapskilo’s weer snel te verliezen.

Borstvoeding tips

Als je besluit om je baby borstvoeding te geven, dan kun je met de volgende tips de kans op succes vergroten:

  • Bestudeer borstvoeding al voordat je kleintje geboren is
    Lees boeken en artikelen, bekijk video's en vraag vrienden en familie over hun ervaringen met het geven van borstvoeding.
  • Raadpleeg medische professionals
    Vraag lactatiekundigen, verpleegkundigen en / of verloskundigen om advies als je met borstvoeding gaat starten. Ze zijn hier speciaal voor opgeleid, dus maak er gebruik van.
  • Creëer de juiste omstandigheden
    Zorg ervoor dat je ontspannen en comfortabel voelt, als je borstvoeding gaat geven. Kies een fijne stoel en gebruik een kussen of een armleuning om je baby in de juiste positie te brengen met de neus ter hoogte van de tepel.
  • Toehappen
    Stimuleer je baby om toe te happen door haar lippen met je tepel te strelen. Zorg ervoor dat je kleintjes mond wijd open staat en een groot deel van de tepelhof omvat.
  • Maak je geen zorgen over de hoeveelheid
    Je borsten hebben tijd nodig om te ontwikkelen en meer melk te produceren. De eerste paar dagen produceren je borsten biest (eerste melk), dat rijk is aan voedingsstoffen en antistoffen; precies wat je baby dan nodig heeft.
  • Houd bij hoe de borstvoeding verloopt
    Leg vast wanneer je borstvoeding hebt gegeven, hoe lang het heeft geduurd en met welke borst je bent geëindigd. Dit helpt je om de voortgang van je baby te volgen.
  • Stimuleer een boertje na het voeden
    Help je baby te boeren door haar zachtjes op de rug te kloppen. Hierdoor zal overtollig gas vrijkomen, waardoor het ongemak voor je baby afneemt.
  • Pas goed op jezelf
    Borstvoeding is intens, dus zorg goed voor jezelf! Eet regelmatig en voedzaam en zorg dat je genoeg water en/of andere vloeistoffen drinkt om uitdroging te voorkomen.

Deze tips helpen je met de basis van het geven van borstvoeding. Houd in gedachten dat het geven van borstvoeding vaak lastiger is dan je zou verwachten en in het begin vaak pijn doet. Tegen deze pijn zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar die het ongemak helpen verminderen, zoals crèmes die verlichting bieden en warme of koude kompressen tegen pijnlijke tepels.

Handige links

De volgende links bevatten nuttige informatie over het geven van borstvoeding aan je kleintje: