Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Babyfles schoonmaken: 5 tips

Babyfles schoonmaken: 5 tips

Het schoonmaken van babyflessen wordt eenvoudig met onze 5 tips! Kom alles te weten over het schoonmaken van jouw babyflessen.

Waarom is een schone babyfles belangrijk?

Omdat je kleintje nog niet zo’n goede weerstand heeft als jij, is het extra belangrijk dat je de babyflessen goed schoonmaakt en houdt. Hier wat tips voor beginners én pro’s!

Stappenplan babyfles schoonmaken

Ideaal: babyflessen mogen gewoon in de vaatwasser. Maar omdat flessen (meestal) van plastic zijn, komen ze niet altijd droog uit de vaatwasser. Een andere ergernis die vaak voorkomt, is dat de speentjes vol water staan na een rondje vaatwasser. Heel schoon is dat restwater natuurlijk niet. Je kunt de flessen natuurlijk ook gewoon met de hand afwassen. Hier wat extra tips!

Babyfles in de vaatwasser

Om plastic zo schoon en droog mogelijk uit de vaatwasser te halen, is het goed om de vaatwasser op een heter (> 50℃) programma te zetten en de flessen naast iets van glas of aardewerk te zetten. Die houden warmte meer vast, waardoor je fles waarschijnlijk droger uit de vaatwasser komt.

Spoel de flessen en spenen voor gebruik even om, zodat eventuele zeepresten uit de fles zijn en niet in het drinken van je kleintje komen.

Babyfles afwassen

Flessen blijven mooier als je ze met de hand afwast, in de vaatwasser kunnen ze namelijk wat verkleuren (zeker als je net pasta hebt gegeten, bijvoorbeeld). Als je liever afwast, of gewoon geen vaatwasser hebt, zorg dan dat je een heet sopje gebruikt met een beetje zeep. Was de flessen af met een flessenborstel. Die zijn zo gemaakt dat ze makkelijker bij elk hoekje en randje van de fles komen. Daarnaast is een aparte flessenborstel voor de flessen wel zo hygiënisch, natuurlijk.

Sommige fabrikanten leveren bij flessen zelfs een klein borsteltje mee om de speentjes goed schoon te krijgen. Deze zijn ook los te koop. Een tip voor de echte clean freak! Spoel speentjes daarnaast even na met wat schoon (zeepvrij) water, om de zeep er goed uit te halen.

Zet de flessen bij het drogen op z’n kop op een droge theedoek of op keukenpapier. Je kunt ze aan de lucht laten drogen of afdrogen met een schone theedoek.

Wat je niet moet doen bij het schoonmaken van babyflessen

Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen. Ze zijn niet alleen schadelijk voor je kleintje, maar ook helemaal niet nodig. Het is altijd verstandig om de instructies van de fabrikant van het flesje te volgen en te kiezen voor milde, babyveilige reinigingsmethoden.

Babyfles steriliseren

Je kunt babyflessen op meerdere manieren steriliseren:

1. In een pan

Kook ruim voldoende water in een pan waar de flessen makkelijk in passen en laat je flessen minimaal 5 minuten koken. Haal spenen, doppen en andere onderdelen na 3 minuten uit het water.

2. In de magnetron met wat water

Vul de babyfles voor driekwart met water en zet hem in de magnetron. De accessoires leg je in een diep (magnetronbestendig) bakje met water en zet je naast de fles. Houd ongeveer drie minuten kooktijd aan voor accessoires en vijf minuten kooktijd voor flessen.

3. In een magnetronsterilisator

Ga je voor gemak? Schaf dan een magnetronsterilisator aan. Deze worden door verschillende merken verkocht, maar werken in principe allemaal hetzelfde als de methode hiervoor. Houd hiervoor de instructies aan van de fabrikant.

Lees ook: Flessen uitkoken

De 5 beste tips voor een schone babyfles

  1. Steriliseer flesjes voor het eerste gebruik. Zie de stappen hierboven.

  2. Spoel restjes melk na het drinken direct weg, zo maak je het jezelf makkelijker bij het later schoonmaken van de fles.

  3. Gebruik een (aparte) flessenborstel als je flesjes afwast.

  4. Hoe meer onderdelen van de fles los kunnen, hoe makkelijker je alles schoonmaakt en schoonhoudt.

  5. Leg gesteriliseerde flessen in de koelkast om bacteriën weg te houden.

Lees in dit blog hoeveel flesvoeding je baby nodig heeft.

Kabrita flesvoeding op basis van geitenmelk

Wist je dat er wereldwijd meer geitenmelk wordt gedronken dan koemelk? Geitenmelk is van nature mild en vormt een goede basis voor flesvoeding. Kabrita Opvolgmelk en Peutermelk brengen de mildheid van Nederlandse geitenmelk samen met waardevolle ingrediënten zoals DHA Omega-3 vetzuren* en GOS voedingsvezels. Dat maakt Kabrita een geschikte keuze voor baby's en peuters

* Zoals alle opvolgmelk/peutermelk