Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Babyflessen uitkoken: zo doe je dat

Babyflessen uitkoken: zo doe je dat

Iets waarover je nooit na hebt gedacht voordat je een kindje kreeg. Hoe kook je flessen uit? Uitkoken is de bekendste methode van steriliseren, omdat iedereen de benodigde materialen wel in huis heeft.

Je hebt nodig: een fornuis, een pan, water, een schone theedoek, een schone tang of vork en een bord of bakje waar alles in past. We zetten hieronder alle stappen voor het uitkoken op een rij.

Stappenplan babyflessen uitkoken:

 1. Spoel gebruikte flessen, spenen en onderdelen eerst met koud water af.
 2. Leg een schone theedoek op een bord of in een (groot genoeg) bakje
 3. Zet een ruime pan met koud water op het fornuis waar je flessen in passen, inclusief spenen en accessoires.
 4. Breng het water aan de kook.
 5. Doe de flessen, spenen en andere onderdelen in de pan water.
 6. Haal na 3 minuten kooktijd de spenen en accessoires uit het water met een schone tang of vork en leg ze op de theedoek.
 7. Giet na 5 minuten kooktijd het water af en haal de flessen uit de pan.
 8. Laat de flessen en spenen op een schone theedoek drogen.

Voordat je aan de slag gaat, is het goed om te weten dat het niet nodig is om de fles na elke voeding uit te koken. Wél wordt aangeraden dit te doen als je een nieuwe fles gaat gebruiken. Bij baby’s tot 3 maanden is het goed om de flessen af en toe te steriliseren voor extra hygiëne. Verder volstaat afwassen in de vaatwasser of met de hand.

Hoe lang moet je babyflessen uitkoken?

Zoals we hierboven ook hebben beschreven moet je bij het uitkomen van babyflessen een aantal stappen doorlopen. Wij raden aan om de flessen gedurende 3 minuten te koken nadat het water aan de kook is gebracht.

Daarnaast dien je na 5 minuten kooktijd het water af te geiten en de flessen op een schone theedoek te laten drogen. Dit zijn algemene richtlijnen en het is belangrijk om de tijden aan te passen aan de specifieke instructies van de fabrikant van de babyflessen.

Waarom is babyflessen steriliseren zo belangrijk?

Omdat je baby nog niet zo'n goede weerstand heeft als jij, is het belangrijk dat je de flesjes goed schoonmaakt en houdt. Het steriliseren van babyflessen zorgt voor een goede reiniging. Zo weet je zeker dat je baby zijn of haar voeding goed binnen krijgt.

Extra tips voor het uitkoken van flessen:

 • Past het niet in één keer? Ga dan niet proppen, daarmee beschadig je de flessen.

 • De fabrikant van Dr. Brown-flessen waarschuwt dat deze flessen niet geschikt zijn voor uitkoken, omdat de flessen kunnen vervormen. Als je toch wil uitkoken, dan wordt aangeraden om het vuur uit te zetten zodra het water kookt. Een magnetron-sterilisator kun je wel rustig gebruiken.

Andere manieren om babyflessen te steriliseren

Vind je het uitkoken van babyflessen teveel gedoe? Er zijn tegenwoordig verschillende andere methodes beschikbaar die misschien beter bij je levensstijl passen. Een handige opties is het gebruik van een magnetron-sterilisator.

Een andere optie om babyflessen te steriliseren is het gebruik van speciale sterilisatietabletten of vloeistoffen. Deze kunnen handig zijn voor onderweg of als je geen toegang hebt tot een sterilisator.

Het belangrijkste is om een methode te kiezen die het beste past bij jouw levensstijl en behoeften.

  Lees hier nog meer tips om je babyflessen schoon te maken.

  Hoe maak je een flesje geitenmelk flesvoeding?

  Wil je zien hoe je je fles kunt uitkoken maar ook hoe je een flesje bereidt? Kijk dan onze video hieronder:

  Kabrita flesvoeding op basis van geitenmelk

  Wist je dat er wereldwijd meer geitenmelk wordt gedronken dan koemelk? Geitenmelk is van nature mild en vormt een goede basis voor flesvoeding. Kabrita Opvolgmelk en Peutermelk brengen de mildheid van Nederlandse geitenmelk samen met waardevolle ingrediënten zoals DHA Omega-3 vetzuren* en GOS voedingsvezels. Dat maakt Kabrita een geschikte keuze voor baby's en peuters

  * Zoals alle opvolgmelk/peutermelk