Doorgaan naar artikel

Houd rekening met een langere levertijd rondom de feestdagen

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Luieruitslag

Luieruitslag

Luieruitslag is een veelvoorkomend kwaaltje bij baby’s. Iedere baby die luiers draagt, kan er last van krijgen. Gelukkig is luieruitslag vaak te voorkomen én heel goed te genezen. In dit artikel vertellen we je wat luieruitslag is, hoe je kindje het krijgt en hoe je er weer van af komt.

Hoe herken ik luieruitslag?

Luieruitslag is eenvoudig te herkennen aan de rode billetjes van je baby met bultjes in de luierzone. De bultjes kunnen kleurloos zijn, maar ook roze of rood. Is dat laatste het geval? Dan kan het zijn dat je kindje een schimmelinfectie heeft. Schakel in dat geval de huisarts in. Hij of zij kan een schimmel afstotende zalf voorschrijven. Naast bultjes kan je baby ook last hebben van (open) wondjes in de luierzone.

Wat merkt mijn kleintje van luieruitslag?

Je baby kan nog niet praten en zal zich bij luieruitslag mogelijk uiten door te huilen. Niet zo vreemd: luieruitslag brandt en doet pijn. Je baby merkt dit vooral bij het verwisselen van de luier, wanneer je met een doekje langs de billen wrijft. Andere symptomen die bij luieruitslag kunnen horen, zijn hangerigheid en een verminderde eetlust. In principe is luieruitslag onschuldig; het is vooral heel vervelend voor je kindje.

De oorzaken van luieruitslag

Luieruitslag heeft alles te maken met een (volle) luier die de huid in de luierzone irriteert. Gemiddeld plast een kindje vijftien keer per dag en ook heeft hij vaak minimaal één keer per dag ontlasting. Deze plas- en poepluiers zorgen ervoor dat de huid van je baby dunner wordt. Dit is nog sterker het geval wanneer je kindje de luier te lang draagt. De enzymen en bacteriën in urine en ontlasting werken in op de babyhuid en zorgen zo voor irritatie.

Verder kan luieruitslag komen door:

  • Het niet grondig genoeg schoonmaken van de billen na het poepen. Zelfs de kleinste restjes ontlasting kunnen zorgen voor besmetting met bacteriën. Voorkom dit door de billen van je baby zorgvuldig te reinigen met een billendoekje. Dep de billen daarna droog.
  • De luier van je baby niet vaak genoeg verschonen. Een goede maatstaf is minimaal acht keer per dag van luier wisselen. Op deze manier is de kans op luieruitslag het kleinst. Hoe langer de urine en ontlasting in aanraking komen met de huid, hoe groter de kans op huidirritatie en bultjes.

Wil je nog meer informatie lezen over de ontlasting van je kindje? Lees dan onze blog:

De ontlasting van je kindje

Luieruitslag voorkomen

Het is onmogelijk om de billen van je kleintje de hele dag droog te houden. Maar je baby zo snel mogelijk van een droge luier voorzien, is wél mogelijk. Afhankelijk van hoeveel je baby plast, is een goede vuistregel om voor ieder eetmoment de luier te verschonen. Ook direct voor en na het slapen dien je de luier van je baby te verwisselen. Merk je dat de luier van je baby sneller vol is of heeft je kindje gepoept? Geef hem dan direct een schone luier. Extra tip: wacht – indien het weer dit toelaat – eventjes voordat je je baby een schone luier aantrekt. Laat de billen heel even luchten zodat de huid te tijd heeft te ademen en te herstellen.

1. Grondig schoonmaken en laten drogen

Om luieruitslag geen kans te geven, is het zaak om de huid in de luierzone goed schoon te maken. Dit kan met milde lotiondoekjes, maar ook met een washandje met water. Boen niet te hard; dit is pijnlijk voor je kindje en zal de uitslag alleen maar verergeren. Laat de huid eventjes aan de lucht drogen of dep de huid droog. Trek pas een schone luier aan als de huid volledig droog is.

2. Invetten

Verzorg de geïrriteerde huid met een milde, vette zalf speciaal voor de tere babyhuid. Vet de billen van je baby bij voorkeur bij iedere luierwissel in. Bij de apotheek en drogisterij zijn verschillende billenzalfjes en -sprays te koop tegen luieruitslag. Een andere vette zalf of vaseline werkt ook.

3. Luier niet te strak

Een luier dient strak te zitten, maar nooit té strak. Een luier die te strak zit, knelt de huid af en zal de huid verder irriteren. Zorg ervoor dat je nog net een vinger tussen de luier en de huid kunt steken.

Luieruitslag behandelen

Je baby heeft luieruitslag, wat nu? De tips die we gaven voor het tegengaan van luieruitslag kun je ook toepassen voor de behandeling van luieruitslag. Dus: regelmatig verschonen, de huid goed reinigen en drogen en de huid behandelen met een beschermende zalf. De kans is groot dat de luieruitslag binnen een aantal dagen is verdwenen.

Heb je het idee dat de luieruitslag niet minder wordt? Een ander merk luiers en andere reinigingsdoekjes kunnen wel eens de oplossing zijn. Let er overigens altijd op dat reinigingsdoekjes voor de billen parfum- en alcoholvrij zijn. Geparfumeerde doekjes kunnen de huid sneller irriteren en dus ook eerder luieruitslag veroorzaken.

Schakel te allen tijde een arts in als de luieruitslag na een aantal dagen niet minder wordt of zelfs verergert.

Over Kabrita

Kabrita geitenmelk Opvolgmelk Kabrita Geitenmelk Opvolgmelk is een Nederlands product en combineert de mildheid van Nederlandse geitenmelk samen met waardevolle ingrediënten in lijn met de laatste wetenschappelijke inzichten*.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Kabrita? Volg ons dan op Facebook.

*Zoals alle opvolgmelken.