Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Kleine stuntmannetjes en -meisjes

Kleine stuntmannetjes en -meisjes

Vanaf het moment dat je kindje leert tijgeren, kan hij ook al klimmen. De stuntperiode breekt aan en het is belangrijk om daarop voorbereid te zijn.

De periode wanneer je kindje de wereld wil gaan ontdekken maar hij nog net niet kan lopen. Dat is het moment waarop je kindje zal gaan klimmen, klauteren en die box met speeltjes helemaal niets meer vindt. Hij beklimt de salontafel, trekt die mooie plantenbak om en zal zich ook pijn gaan doen door het vallen. Deze fase hoort erbij en gaat letterlijk met vallen en opstaan!

In deze fase durf je je kindje geen moment uit het oog te verliezen. Je controleert nogmaals of de traphekjes goed dicht zitten en je wenst dat je kindje zich nog zou vermaken in die veilige box. De hele dag loop je achter je kleine klimtalent aan en roept continu 'pas op'.

De ontwikkeling van je kindje

Klimmen is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling en vallen heeft een functie. De capriolen die je kleine uithaalt lijken in jouw oog gevaarlijk maar voor je kindje zijn deze bewegingen heel normaal. Hij traint zijn evenwicht en coördinatie en leert wat onder, boven, tussen, naast en op precies inhoudt. Hij gaat leren hoe hij het beste balans houdt en leert ook hoe hij het beste kan vallen. Door bijvoorbeeld eerst de handjes neer te zetten op de grond. Het is daarom ook goed om hem na het vallen (mits hij zich geen pijn heeft gedaan), zelf weer op te laten krabbelen. Geef hem vertrouwen mee en help hem indien nodig.

Tips voor de ontwikkeling van je kindje

  • Ga veel naar buiten
  • Maak je huis veilig en haal gevaarlijke dingen weg
  • Geef toe aan zijn drang om te klauteren en zet bijvoorbeeld een wasmand neer, een stapel kussens etc
  • Zorg er altijd voor dat deuren en traphekjes dicht zijn
  • Hou er rekening mee dat je hem geen moment uit het oog kan verliezen
  • Steun hem in zijn ontwikkeling, laat hem die trap beklimmen wanneer jij er achter loopt