Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Vader worden: de ultieme gids

Vader worden: de ultieme gids

Help, ik word vader! Of je nu voor het eerst vader wordt of al een baby hebt, deze periode van het vaderschap is intens op alle manieren. Als aanstaande papa komt er veel op je af. Wat kun je verwachten als vader in spé? Hoe ziet vaderschapsverlof eruit? Wat zijn leuke vader uitjes met een baby? Dat en meer lees je in dit artikel over vader worden: de ultieme gids van Kabrita waarmee je een geweldige ouder wordt.

Wat moet je weten als je vader wordt?

Ga je binnenkort vader worden, dan kun je tijdens de zwangerschap al de nodige voorbereidingen treffen. Zo heb je straks meer tijd om je helemaal te focussen op de pasgeboren baby. Bovendien is het ook gewoon fijn om al wat praktische zaken af te strepen. Wat je moet weten als je vader wordt (en nu kunt doen)?

  • Regel oppas voor de andere kinderen en back-up voor je huisdieren, voor tijdens de bevalling en de eerste uren na de geboorte.
  • Als kersverse papa moet je, binnen drie dagen na de bevalling, geboorteaangifte doen in de gemeente waar je baby geboren is. Bekijk alvast waar je heen moet.
  • In de eerste week moet jouw net geboren kleintje bijgeschreven worden op de verzekeringspolis. Check nu al waar en hoe je dat straks moet doen.
  • Als jullie net vader en moeder zijn geworden, willen jullie dat natuurlijk aan iedereen laten weten. Zoek daarom alvast samen een mooi kaartje uit en maak een adressenlijst.
  • Lief al die visite in de kraamweek, maar misschien houden jullie het liever rustig? Bespreek hoe jullie dit willen: geen bezoek, vaste bezoektijden of één groot kraamfeest.
  • Bekijk met je partner hoe jullie die eerste weken na de geboorte gaan organiseren en vraag tijdig vaderschapsverlof aan. En lieve papa in spé? De kraamweek is ook voor jou een tijd om te landen en al je vragen te stellen aan de kraamhulp. Hij/zij helpt je graag bij al je ‘eerste keren’ met jouw kleine hummel.
  • Voor een gezonde ontwikkeling is borstvoeding de beste voeding voor je kindje. Maar in sommige situaties is borstvoeding geen optie. Dan is het fijn om alvast te weten welke flesvoeding er is en wat jullie voorkeur heeft.

Wil je nog meer lezen over wat je moet weten als je vader wordt? Lees dan onze blog met nog meer praktische tips tot het vormen van een band met je kind, we helpen je alvast op weg.

Wat moet je weten als je vader wordt?

Alles over vaderschapsverlof 2023

Voor zwangere vrouwen en recent bevallen dames bestaat het al even: een verlof voor de periode rondom de geboorte. En gelukkig, zo’n regeling is er nu ook voor de partners; een ware erkenning voor de rol van vaders en hun belangrijke plek binnen het gezin.

Sta je op het punt om vader te worden, dan is het goed om na te denken over geboorteverlof, ook wel bekend als vaderschapsverlof.

Wat is vaderschapsverlof in 2023?

Vaderschapsverlof is een verlof voor kersverse vaders (of partners van de moeder) in loondienst. Wil je er gebruik van maken, dan moet dit binnen vier weken na de bevalling. Het verlof maakt het mogelijk om de eerste weken bij je partner en baby te zijn, en om je vaderrol vorm te geven voordat het werkende leven weer begint.

Waar heb je recht op als vader?

De verlofregeling staat beschreven in Wet WIEG: Wet Invoering Extra Geboorteverlof. Hierin is bepaald dat mannen die net vader zijn geworden (of andere partners van de moeder) recht hebben op vijf werkdagen geboorteverlof en 100% doorbetaald krijgen. Als newborn vader kun je het vaderschapsverlof tot maximaal vijf weken verlengen met aanvullend geboorteverlof. De uitkering is dan 70%

Hoe vraag je geboorteverlof aan?

Of en hoe je gebruik maakt van het geboorteverlof, overleg je altijd met de werkgever. Tenminste twee maanden voordat je vader wordt, vraag je het verlof aan. De werkgever maakt alles in orde met het UWV. Jouw baas mag overigens geen eisen of voorwaarden stellen aan het verlof. Als vader-to-be heb je er tenslotte recht op.

Misschien voelt het vaderschapsverlof nu nog als overbodig, maar in de praktijk blijkt het voor alle vaders, moeders en baby’s van enorme toegevoegde waarde te zijn om te wennen aan de nieuwe situatie. Uit onderzoek blijkt bovendien dat als vaders een grotere rol spelen in de eerste levensjaren van hun kinderen, dat van positieve invloed is op de ontwikkeling van kinderen en op de band tussen vader en kind.

Lees meer over wat je moet weten over het vaderschapsverlof in 2023:

Alles wat je moet weten over het vaderschapsverlof

Vader uitjes met baby

De hele dag knuffelen, luiers verschonen en voeden; niet voor iedere vader in spé direct een droombeeld. Misschien maakt deze gedachte je zelfs onrustig of onzeker over het vader worden. Daarom stellen we je graag gerust: ook als je straks papa bent van een kleine spruit valt er genoeg te ondernemen. Zo zijn er verschillende vader uitjes waar jullie samen van kunnen genieten en die jullie band nog sterker maken.

Tips voor leuke vader uitjes met een baby:

Zwemmen:

Vanaf het moment dat je baby drie maanden oud is, kan het zichzelf goed op temperatuur houden. Zwemmen is dan een heerlijk uitje voor vader en kind. Geniet samen van het water, het huid-op-huid-contact en van elkaar. Je zoon of dochter zal er thuis lekker van slapen. En jij als betrokken vader misschien ook wel.

Wandelen:

Vanuit de wagen ziet jouw kleintje van alles: voorbijtrekkende wolken, wuivende boomtakken én het lachende gezicht van zijn of haar papa. Wandelen is een gezellig uitje en gezond voor jullie allebei. En is je kleine slaperig? Het ritme van de wagen brengt je baby makkelijk naar dromenland. Een gevalletje win-win dus.

Kinderboerderij:

Nog zo’n leuk uitje voor vaders en hun baby’s: beestjes kijken, aaien en voeren op de kinderboerderij. De meeste baby’s krijgen er niet genoeg van. Breng je een bezoek aan de dieren, vergeet dan niet Kabrita’s favoriet. Want een geit hoort erbij! Lees hier alvast: een dag uit het leven van een Kabrita-boerin.

Uitjes met je baby: op avontuur met je kleintje!

Voor het eerst vader worden

Voor het eerst vader worden kan zowel overweldigend als doodeng zijn. Of misschien een mix van deze en nog vele andere gevoelens. Het is in ieder geval een bijzonder moment in je leven.

Wat je voelt, vindt en ervaart als je voor het eerst vader wordt, is voor iedere man anders. Waar de één direct wordt overspoeld door het vadergevoel, heeft de ander wat meer tijd nodig om te wennen aan dat kleine mensje en de nieuwe rol die daarbij hoort.

Wellicht kun je je als aanstaande vader nog geen voorstelling maken van het vaderschap. Maak je daar vooral geen zorgen over en heb vertrouwen. Ook jij vervult straks de rol van je leven en gaat een geweldige vader worden.
Kabrita’s ultieme gids is er voor alle aanstaande vaders, partners van vrouwen en andere mensen die een ouderrol gaan vervullen. We helpen je graag.

Lees meer over voor het eerst vader worden

Wil je je alvast inlezen over de ontwikkeling van je kindje? Bekijk dan onze babykalenders.

Kabrita flesvoeding van geitenmelk

Wist je dat er wereldwijd meer geitenmelk wordt gedronken dan koemelk? In Nederland is dat zeker anders! Kabrita flesvoeding is een standaard flesvoeding, op basis van geitenmelk. Geitenmelk is van nature mild en vormt een goede basis voor flesvoeding. Kabrita Opvolgmelk en Peutermelk brengen de mildheid van Nederlandse geitenmelk samen met waardevolle ingrediënten zoals DHA* Omega-3 vetzuren en GOS voedingsvezels. Dat maakt Kabrita een geschikte keuze voor baby's en peuters.

*Zoals voorgeschreven door de wetgeving voor alle opvolgmelk en peutermelk