Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Voor het eerst vader worden: Een nieuw avontuur vol verandering

Voor het eerst vader worden: Een nieuw avontuur vol verandering

Gefeliciteerd! Je staat op het punt om voor het eerst vader te worden, wat betekent dat er heel wat veranderingen op je pad komen. Het vaderschap is één van de meest bijzondere ervaringen in je leven. Een nieuw avontuur vol verandering, uitdaging en verantwoordelijkheden. Wat je moet weten als je vader wordt, vertellen we je hier.

Vaderschap: dit verandert er allemaal in je leven

Met het aankomende vaderschap verandert er veel in je leven. Van je slaapritme tot aan de relatie met je partner, dat kleine mini-mensje gooit straks alles overhoop. Maar het mooie is, je gaat het met alle liefde ondervinden.

Gebroken nachten

Zo maak je na de bevalling direct kennis met de gebroken nachten, want iedere paar uur moet je baby gevoed en verschoond worden. Zeker in het begin kan dat slaaptekort best pittig zijn. Blijf desondanks vooral met elkaar in gesprek: wie pakt de baby op, doet de voeding, verschoont de luier en legt het terug? Want met een goede taakdeling hou je het allebei beter vol.

Relatie met partner

Wanneer jullie vader en moeder worden, verandert jullie relatie. Naast liefdespartners zijn jullie nu ook partners in crime als het gaat om de zorg en opvoeding van jullie baby. Natuurlijk speelt deze nieuwe rol de boventoon in het prille begin. Maar pak daarna ook die andere rol weer op. Als koppel vormen jullie tenslotte de basis voor jullie gezin.

Werk-privé balans

Na de geboorte van je eerste kind, ziet je dagelijks ritme er anders uit. Natuurlijk door de zorg voor een extra leven, maar ook doordat jullie waarschijnlijk andere uren werken. Vooral in die eerste periode kan het een uitdaging zijn om al die nieuwe ballen hoog te houden. Hou daarom rekening met elkaars wensen en grenzen om samen de juiste balans te vinden tussen werk en privé.

Zorgen voor een sterke ouder-kind relatie

Als kersverse vader is het belangrijk om vanaf het begin een sterke band op te bouwen met je baby. Dat begint al bij ; een hoge betrokkenheid in deze periode legt een goede basis voor een hechte ouder-kind relatie in de toekomst.

Voor het opbouwen van een sterke relatie met je kind hoef je echter niet van alles te doen en te kunnen. Het belangrijkste heb je namelijk al in huis: onvoorwaardelijke liefde voor je kind. Door er te zijn voor je zoon of dochter, ontstaat vanzelf die goede band.
Neem daarom de tijd om je baby te leren kennen. Praat, knuffel, troost en speel. Help bij het voeden, doe het in bad en geef die schone luier. Trek het een stoere outfit aan en ga er samen op uit. Door veel samen te zijn met je baby, creëer je een liefdevolle en veilige omgeving waarin jullie relatie groeit.

Wat is de gemiddelde leeftijd om vader te worden

De gemiddelde leeftijd waarop mannen voor het eerst vader worden, is de laatste jaren flink gestegen. Vroeger waren vaders een stuk jonger toen zij hun eerste kind kregen. Cultuur, geografie en persoonlijke keuzes spelen hier een belangrijke rol bij.

Gemiddelde leeftijd Nederland

Nederlandse mannen zijn tegenwoordig gemiddeld 32,8 jaar als ze voor de eerste keer papa worden. Ze stellen het vaderschap uit totdat ze eind twintig of begin dertig zijn, omdat ze eerst andere dingen willen doen zoals het opbouwen van een carrière, het kopen van een huis of het maken van mooie reizen.

Het perfecte moment

De perfecte leeftijd om vader te worden bestaat (gelukkig) niet. Behalve dat het draait om jouw persoonlijke omstandigheden en voorkeuren, heb je het vaak niet voor het kiezen. Het leven loopt zoals het loopt. Het perfecte moment is daarom voor iedereen anders.

Klaar voor vaderschap

Je klaar voelen voor het vaderschap? Lang niet elke vader (en moeder!) ervaart zo’n moment. Vaak groeit dat gevoel tijdens de zwangerschap, en soms pas zelfs daarna. Wat je ook voelt of niet voelt, alles is ok. Het belangrijkste is dat je er vol overgave en liefde voor gaat als het eenmaal zover is.

Voor het eerst vader worden: een avontuur vol vaderschap

De eerste keer vader worden is een spannend avontuur, het verandert je leven voorgoed. Je komt voor vragen te staan waar je het bestaan niet van wist. Het laat je anders kijken naar de wereld…en naar jezelf. Het overspoelt je met liefde…en met zorgen. Het zal je verbazen, uitdagen, frustreren…en enorm veel vreugde brengen.


Bereid je voor zover dat kan, maar laat je vooral verrassen. Want je kan nog zoveel plannen maken, het loopt altijd anders dan dat je van tevoren bedenkt. Onthoud dat het volkomen normaal is om vragen te hebben en onzeker te zijn. Dat ervaart je partner ook. Praat daarover, relativeer en blijf vooral de humor van dingen inzien. Samen kunnen jullie alles aan!

Lees ook: de ultieme vaderschap gids