Wat moet je weten als je vader wordt?
Het krijgen van een baby is één van de meest bijzondere en waardevolle gebeurtenissen in je leven. Zeg maar gerust: levensveranderend. En dat gevoel begint al zodra je weet dat er een kindje op komst is. Als aanstaande vader sta je direct voor een aantal uitdagingen en zaken die geregeld moeten worden. In dit blog bespreken we alvast waar je rekening mee kunt houden en wat je moet weten als je vader wordt. Van praktische tips tot het vormen van een band met je kind, we helpen je alvast op weg.
Ik word vader, wat moet ik regelen?
Wanneer je vader wordt, zijn er een aantal praktische zaken die je moet regelen. Allereerst is het goed om je administratie op orde te brengen. Zeker niet het leukste om te doen, maar wel essentieel.
Aanmelden zorgverzekering
Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van de zorgverzekering. Binnen vier maanden na de geboorte dient je baby aangemeld te zijn bij de zorgverzekeraar. Verzekeren is gelukkig gratis voor kinderen en tot achttien jaar geldt er geen ‘eigen risico’.
Aanvragen kinderbijslag
Als je kindje is geboren, hebben jullie recht op kinderbijslag. Binnen twee tot vier weken na de geboorteaangifte ontvangen jullie een brief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Daarmee kun je de kinderbijslag aanvragen. Ontvang je deze bijslag al voor andere kinderen? Dan hoef je niets te doen, de SVB past het automatisch aan.
Inschrijven voor kinderopvang
Heeft jouw newborn straks oppas nodig? Denk dan alvast na over hoe jullie dit gaan doen. Kinderdagverblijven en gastouders kennen tegenwoordig vaak een wachtlijst. Bovendien zien ze graag dat je je tijdig inschrijft en bepaalde dagen vastlegt. Hoe vroeger je erbij bent, hoe beter dus.
Recht op vaderschapsverlof
Als je vader wordt, verandert er ook vaak iets in de hoeveelheid uren die jij en jullie gaan werken. Of de verdeling daarvan. Bespreek daarom samen hoe jullie dit willen invullen. Als vader heb je bovendien recht op vaderschapsverlof. Ga je hier gebruik van maken, vergeet dan niet om tijdig je werkgever op de hoogte te stellen van het aanstaande vaderschap.
Babykamer en -uitzet
Tenslotte het leuke deel: de babykamer en -uitzet. Daarmee kun je het zo gek maken als je zelf wil. Natuurlijk is het goed om het één en ander alvast voor te bereiden en in huis te halen. Maar om jezelf niet helemaal gek te maken: de winkels zijn ook gewoon open als je baby straks daar is ;)
Praktische tips voor aanstaande vaders
Als aanstaande vader kan het soms ingewikkeld zijn om invulling te geven aan de zwangerschap. Het is tenslotte de moeder die haar lichaam ziet veranderen, jullie baby draagt en het kindje voelt bewegen. Maar onderschat de rol van jou als vader niet; ook jij bent nu superbelangrijk voor moeder en kind.
Enkele praktische tips:
- Als vader-to-be is het belangrijk dat je betrokken bent bij het proces. Ga daarom samen met je partner naar de controles bij de verloskundige en neem eventueel ook deel aan zwangerschapscursussen. Dit verhoogt de band met je partner en vergroot de betrokkenheid bij de zwangerschap.
- Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarvoor hoef je natuurlijk niet hele boekwerken door te nemen, maar een beetje basiskennis over het komende ouderschap is wel fijn. Er zijn genoeg boeken over te vinden, maar wat nog makkelijker is: lees ook onze andere artikelen voor aanstaande vaders.
- Als je bijna vader wordt, is het logisch dat verschillende emoties de revue passeren. Blijdschap, spanning, onzekerheid… Zowel bij jezelf als bij de aanstaande mama. Geef ruimte aan deze gevoelens én aan elkaar. Er staat tenslotte een hoop te veranderen; wat je denkt en voelt is volkomen normaal.
Het vormen van een band met je kind
Een sterke band met je kind opbouwen is belangrijk voor je kind, maar net zo goed voor jou. Als vader kun je op verschillende manieren een hechte band creëren:
- Besteed qualitytime met je baby door samen dingen te doen als knuffelen, badderen, voorlezen, spelen of wandelen. Of ga lekker zwemmen met je kleintje.
- Wees daarnaast betrokken bij de dagelijkse verzorging, bijvoorbeeld bij de (borst)voeding, het verschonen en troosten. Dat helpt niet alleen bij het vormen van een band met je kind, maar vergroot ook jouw gevoel van zelfvertrouwen als vader.
Tips vader worden: balans werk en gezin
Het vinden van een balans tussen werk en gezin kan best een hele uitdaging zijn voor nieuwe vaders en moeders. Het is daarom goed om je verwachtingen zo realistisch mogelijk te houden en jezelf vooral niet te veel druk op te leggen. Zeker zo’n eerste periode is best even wennen!
Bespreek daarom met je partner en werkgever hoe je de toekomst voor je ziet. Neem je ouderschapsverlof op? Kun je flexibele werktijden hanteren? Thuiswerken? Maak thuis samen een planning en reserveer tijd voor werk, gezin, huishouden én tijd voor jullie samen.
Wees vooral open naar elkaar over de verdeling van de taken en verantwoordelijkheden. En trek op tijd aan de bel als deze taakverdeling je uit balans brengt, zodat jullie samen kunnen toewerken naar meer evenwicht.
Samenwerken met de moeder van je kind
Een goede samenwerking met de moeder van je kind is cruciaal voor een gezonde opvoeding. Daarom is het belangrijk om te blijven communiceren. Maak tijd om met elkaar te praten over jullie behoeften, verwachtingen en zorgen. Doe leuke dingen samen en praat ook over wat anders dan je kind, want naast vader en moeder zijn jullie ook partners. Een sterk team dat samen beslissingen neemt. Als vader en moeder van jullie kind!
Wil je je alvast inlezen over de ontwikkeling van je kindje? Bekijk dan onze babykalenders.
Kabrita flesvoeding van geitenmelk
Wist je dat er wereldwijd meer geitenmelk wordt gedronken dan koemelk? In Nederland is dat zeker anders! Kabrita flesvoeding is een standaard flesvoeding, op basis van geitenmelk. Geitenmelk is van nature mild en vormt een goede basis voor flesvoeding. Kabrita Opvolgmelk en Peutermelk brengen de mildheid van Nederlandse geitenmelk samen met waardevolle ingrediënten zoals DHA* Omega-3 vetzuren en GOS voedingsvezels. Dat maakt Kabrita een geschikte keuze voor baby's en peuters.
*Zoals voorgeschreven door de wetgeving voor alle opvolgmelk en peutermelk