Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Een dag uit het leven van een Kabrita-boerin

kabrita geiten boerin

Maak kennis met Nienke, een 22-jarige geitenmelkboer in Nederland. Ze is een inspirerende jonge vrouw die al op jonge leeftijd haar passie vond. Ze is trots op wat ze in korte tijd heeft opgebouwd, houdt van haar geiten en krijgt er veel liefde voor terug. Vandaag volgen we Nienke door haar dagelijkse routine, leren we meer over de geiten en wat ze eten, en krijgen we een kijkje in haar boerderij. Dit is haar verhaal.

Vanaf de eerste dag dat ik met geiten werkte, wist ik dat het mijn roeping was. Ik begon mijn boerderij toen ik 19 jaar oud was met twee heel bijzondere geiten, Oldie en Oldie. Ze zijn nog steeds bij me en ik weet dat ik geen favorieten mag hebben, maar stiekem wel. Sindsdien is mijn bedrijf uitgegroeid tot 750 geiten en 200 lammeren. Geitenboer zijn is hard werken, met lange dagen, 7 dagen per week, maar ik zou het nergens voor willen ruilen.

Mijn dagelijkse routine

Mijn team en ik melken onze geiten twee keer per dag, één keer 's ochtends (5.30 uur) en opnieuw' s avonds (17.30 uur). Als ik 's morgens vroeg aankom, slapen sommige geiten nog, maar het zijn gewoontedieren en de meesten verwachten me stipt om half vijf.

Elke melkroutine duurt ongeveer twee en een half uur en elke geit produceert 3 liter melk per dag. De melk wordt vervolgens opgevangen in een tank die tot 12.000 liter kan bevatten en wordt elke drie dagen naar de fabriek overgebracht.

Geiten dieet

Geiten eten voornamelijk gras dat wordt geoogst van de graslanden rond de boerderij en ze mogen zoveel eten als ze willen. Geiten zijn kieskeurige eters, dus het is belangrijk dat hun voedsel ook goed smaakt. Ik werk ook samen met een gespecialiseerde voedingsadviseur om mijn geiten extra vitamines en mineralen te geven om een ​​optimaal dieet te garanderen. Water is natuurlijk altijd en onbeperkt beschikbaar.

Over mijn boerderij

Dierenwelzijn is erg belangrijk voor mij. Ik geloof dat de boerderij zelf voldoende licht en ruimte moet hebben zodat mijn geiten vrij kunnen rondlopen. De geiten lopen op een strobed, waaraan elke ochtend een nieuwe laag wordt toegevoegd om het fris en gezellig te houden.

Mijn geiten zijn verdeeld in groepen van 200 en zijn hele sociale, dwaze en nieuwsgierige dieren. Ze zijn vaak tegen elkaar aan botsen, spelen met bakken die ik voor ze heb opgezet als speeltuin, of staan ​​onder een van de vele borstels om zichzelf te borstelen. Ze houden ervan! Ze komen altijd naar me toe als ik op de boerderij ben en kunnen stout zijn door aan mijn kleren te knabbelen. Ik ontvang zoveel liefde van hen.Veel mensen vertelden me dat ik op jonge leeftijd te ambitieus was, maar ik ben ongelooflijk trots als ik hier rondloop. Mijn geiten en ik gaan heel goed samen - we zijn allemaal erg eigenwijs. Ik verveel me nooit met geiten, en het is gewoon heerlijk.

Kabrita is dankbaar om samen te werken met toegewijde boeren zoals Nienke, en we zijn trots om haar verhaal met jullie te delen.