Van boerderij naar fabriek - kwaliteitswaarborging geitenmelk
Wij vinden de kwaliteit van onze geitenmelk flesvoeding heel belangrijk. Daarom delen we graag met jullie hoe we deze kwaliteit ook daadwerkelijk waarborgen. In deze blog vertellen we hoe we dit doen.
De Nederlandse geitenmelk zuivelsector is uniek in haar kwaliteitscontrole. Al onze geitenbedrijven werken volgens het kwaliteitssysteem voor geitenmelk. Dit systeem heet KwaliGeit en stelt de hoogste kwaliteitsnormen en controle voor elke individuele geitenboerderij. De gezondheid en welzijn van de geiten is een hoge prioriteit van onze boeren. Naast KwaliGeit, betaalt ons geitenmelk verzamelbedrijf Holland Goat Milk (HGM) de boeren een extra prijs voor de melk van de hoogste kwaliteit om de beste basis voor onze Kabrita-producten te garanderen.
Hoe gaat dit in zijn werk?
Als bedrijf zijn we lid van de Nederlandse Zuivel Geiten Organisatie (NGZO), dit houdt in dat al onze boeren werken volgens de protocollen van KwaliGeit. KwaliGeit bevat criteria voor melkproductie en -koeling, bedrijfshygiëne, diergeneesmiddelen en antibiotica, diergezondheid en welzijn, goede productiepraktijken, voer en drinkwater. De prestaties van onze geitenboerderijen worden volgens de protocollen van de KwaliGeit gecontroleerd door een geaccrediteerde derde partij.
De melk wordt verzameld door onze getrainde en gecertificeerde chauffeurs. Voordat de melk vanuit de vrachtwagen de fabriek in gaat, wordt elke partij melk gecontroleerd op afwezigheid van antibiotica en de organoleptische eigenschappen. Hiermee worden de smaak, kleur en geur bedoeld. Onze geitenmelk wordt voordat we verder gaan met de verwerking ook nog gecontroleerd op verschillende aanvullende parameters, denk hierbij aan eiwit, vet en bacteriën.
Lees ook: Een dag uit het leven van een Kabrita-boerinIs de melk GGO vrij?
GGO betekent genetisch gemodificeerd organisme, welke dieren, planten of micro-organismen bevatten. Onze geitenboeren zijn niet gecertificeerd voor de productie van GGO-vrije melk, maar de melk die door onze geiten wordt geproduceerd, bevat geen GGO’s. Zelfs als het voer voor de geiten niet 100% GGO-vrij is, zal niets hiervan worden gedetecteerd in de melk die de geiten produceren. In Nederland wordt slechts 8% van de geiten op een biologische boerderij gehouden. Dit betekent dat de geitenmelkvoorraad voor onze Kabrita-producten niet gegarandeerd kan worden door alleen gebruik te maken van biologische geitenmelk.
Buiten of binnen?
De meeste van onze boeren houden hun geiten het hele jaar door binnen in de stal. De boeren zijn niet biologisch, maar ze houden hun geiten comfortabel binnen om bepaalde redenen:
- Van nature zijn geiten gewend om te klimmen, zoals in de bergen. Daar eten ze bladeren van de bomen en van de bosjes en weinig gras van de grond. Wanneer ze in een weiland zullen staan, zullen ze uit automatisme eerst bomen en bosjes zoeken voordat ze gaan grazen in het gras.
- Door geiten binnen te houden verminder je kans op en behoud je de controle over het krijgen van parasieten en wormen.
- De gezondheid is door de boer gemakkelijk te controleren wanneer de geiten binnen staan. Het klimaat kan namelijk goed geregeld worden. Tussen de 10 en 20 graden met een luchtvochtigheid van 60 tot 70% voelt een volwassen geit zich het prettigst. Deze factoren kunnen gecontroleerd worden als de geiten binnen blijven. Daarnaast kunnen ze beschermd worden tegen te veel regen of te veel zonneschijn. Daglicht en frisse lucht worden zoveel mogelijk behouden in de stal.
Mocht je meer willen leren over de geiten achter producten op basis van geitenzuivel, klik dan hier.