Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Levering binnen 1-2 werkdagen

Kabrita Nederland

Babykalender: 10 maanden

Jouw baby van 10 maanden kan steeds meer zelf en leert heel snel nieuwe dingen. Je zult zien dat jouw dreumes steeds meer een eigen karakter vormt. Daarnaast gaat hij of zij in deze periode de eerste stapjes zetten.

Het opvoeden gaat nu echt beginnen! Je kindje krijgt steeds meer een eigen mening en een eigen wil. Hij of zij ontwikkelt een karakter en je zult vast al snel iets herkennen uit je eigen karakter. Net als iedereen zoekt jouw baby grenzen op. Hij of zij zal soms koppig zijn, dingen doen die jij niet mogen of jou uitdagen. Misschien is dit gedrag nieuw voor jou, maar iedere ouder krijgt er uiteindelijk mee te maken. Eén van de belangrijkste vuistregels is om je baby de kans niet te geven om dingen te doen waarvan jij niet wilt dat het gebeurt. Zorg bijvoorbeeld dat er geen planten binnen handbereik staan als je niet wilt dat jouw baby met de handjes in de potgrond zit of de plant kapot maakt. Gebeurt er toch iets waar jij niet blij van wordt? Leidt je baby dan af met iets leuks, zoals een speeltje. Straffen heeft bij een baby van 10 maanden namelijk nog geen zin, omdat hij of zij nog niet begrijpt wat goed en fout is. 

Kruipen, stappen langs de bank, lopen: zo rond de 10 maanden gaat je baby flink meer bewegen. Je baby gaat zich dus steeds sneller verplaatsen. Je komt soms oren en ogen tekort om bij te houden waar je kleintje nu weer naartoe is! Dit betekent dat het nu echt tijd is om te controleren of alles veilig is voor je kindje. Zijn de traphekjes in orde? Kunnen er dingen omvallen als je baby zich optrekt? Kan je baby struikelen over snoeren of een vloerkleed?

Zo rond de 10 maanden wordt de verhouding tussen borst- of flesvoeding en vaste voeding anders. Waarschijnlijk geef je nog ongeveer twee borst- of flesvoedingen en bestaat de rest van het voedingsschema uit vast voedsel. De porties vast voedsel kun je langzaam uitbreiden, omdat je kleintje meer energie verbruikt. Weet je niet zo goed of je baby genoeg te eten krijgt? Dan is het een idee om eens een eetdagboek bij te houden voor je kleintje. Zo zie je precies welke voeding je geeft. Als je dat te weinig vindt of aan je kindje merkt dat hij of zij meer nodig heeft, kun je een gezond tussendoortje geven. Je baby kan nu ook zelf eten. Geef dus eens een bakje fruit en laat je dreumes lekker zelf stoeien met het fruithapje.

Met een baby van 10 maanden kun je al gezellig babbelen! Je kindje plakt meerdere klanken achter elkaar en geeft betekenis aan objecten. Jullie hond is bijvoorbeeld een ‘wawa’, omdat hij blaft. De kat wordt een ‘miauw’, omdat hij dat geluid maakt. Misschien heb je zelfs al eens een voorzichtig ‘papa’ of ‘mama’ gehoord! Naast het uitspreken van klanken begrijpt je baby nu ook dat woorden een betekenis hebben. Als jij iets zegt, wordt de kans steeds groter dat je dreumes begrijpt wat je bedoelt. Over een tijdje kan hij of zij zelf ook zeggen wat jij zegt. Hoog tijd dus om lekker te babbelen met je kleintje!

Tussen de 9 en 12 maanden wordt het haar van je baby wat voller. De babyhaartjes verdwijnen en het ‘echte’ kapsel komt ervoor in de plaats. Dat betekent dat je nu gaat zien welke haarkleur je baby krijgt. Wiens haarkleur zal hij of zij krijgen? In deze periode gaat het haar van je baby meer groeien. Je zult dus een keer naar de kapper moeten. Misschien vind je kleintje dit niet fijn. In dat geval kun je hem of haar het beste afleiden met iets leuks, zoals een speeltje of filmpje. De kapper weet vaak ook goed hoe baby’s het beste geknipt kunnen worden.

  • Ontdek samen de wereld om je heen. Zo stimuleer je het herkennen van objecten en leert je kindje in welke categorie ze thuishoren.
  • Benoem veel dingen die je ziet, zodat je kleintje begrijpt wat ze betekenen.
  • Leer je baby wat geven en nemen is. 

Geef je baby complimentjes als hij of zij iets goed doet. Dat motiveert enorm! Van al dat leren kunnen babies wel wat sneller moe worden. Is je dreumes wat huilerig? Geen paniek, dat is eigenlijk een goed teken: hij of zij heeft veel bijgeleerd vandaag!

Een kindje van 10 maanden slaapt ongeveer veertien uur per dag. Meestal is dit ‘s nachts ongeveer tien of elf uur. De rest van de slaap is overdag in één of twee middagdutjes van ongeveer een uur. Je baby is ontzettend druk met ontwikkelen en heeft de slaap hard nodig. Alle nieuwe indrukken en ontwikkelingen kosten energie en moeten verwerkt worden. Het kan zijn dat je kindje soms ineens heel moe is en een extra dutje nodig heeft, maar het kan ook goed dat hij of zij juist onrustig slaapt. Alle nieuwe indrukken en ontwikkelingen worden namelijk tijdens de slaap verwerkt.