Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Hoe ziet het slaapritme van je baby eruit?

Hoe ziet het slaapritme van je baby eruit?

Slapen is heel belangrijk. Belangrijk voor het nemen van rust, maar ook voor de ontwikkeling van je baby. Je baby moet namelijk een eigen slaapritme ontwikkelen. Hoeveel slaap heeft je baby nodig en hoe ziet deze ontwikkeling eruit?

Slaapritme van je baby in de eerste weken

Hoeveel slaap je baby nodig heeft, hangt af van de leeftijd. Natuurlijk is dit voor elke baby verschillend. De ene baby heeft meer slaap nodig dan de andere baby, maar gemiddeld slaapt een baby in de eerste weken ongeveer tussen de 16 en 20 uur. In de eerste maanden weet je baby nog niet wat het verschil is tussen dag en nacht, het slaapritme van je baby moet namelijk nog ontwikkeld worden. Hij of zij slaapt meestal ook niet langer dan 3 uur achter elkaar. Je baby wordt eigenlijk alleen wakker om te eten en slaapt dan weer verder.

Slaapritme van je baby na de eerste 2 tot 3 maanden

Er komt meer structuur in het slaapritme van je baby na 2 tot 3 maanden. Je baby slaapt iets langer achter elkaar door zonder tussendoor te eten. Je baby zal steeds meer aan het dag –en nachtritme moeten wennen. Zorg er daarom voor dat er ’s nachts niet te veel geluid wordt gemaakt en dat het kamertje van je baby donker genoeg is. Vanaf 4 maanden tot een half jaar krijgt je baby steeds meer een dag -en nachtritme. Het aantal uren ligt nu gemiddeld op 14 tot 15 uren slaap. In de nacht kan je baby gemiddeld wel 8 uur achter elkaar doorslapen.

Het kan handig zijn om rond deze leeftijd een slaapritueel toe te voegen, zoals het voorlezen van een verhaaltje voor het slapen gaan, het opzeggen van een versje of het zingen van een liedje. Hierdoor creëer je duidelijkheid waardoor je kindje weet wat er gaat gebeuren en raakt je baby vertrouwd met dit slaapritme. Hiermee voorkom je ook ‘slaapfouten’, dit zijn fouten die ouders maken om hun kindje in slaap te brengen als dit niet lukt.

Slaapritme van je baby vanaf 7 tot 9 maanden

Vanaf 7 tot 9 maanden slaapt je baby gemiddeld ongeveer 14 uur per dag. Sommige baby’s kunnen ’s nachts al langer achter elkaar door slapen, soms wel 9 uur lang. Het kan ook zijn dat je baby 5 tot 6 uur doorslaapt per nacht. Dit is voor elke baby anders. Overdag doet je baby dan nog een aantal dutjes, dit zijn er ongeveer 2 of 3, maar dit kunnen er ook meer worden wanneer het korte dutjes zijn.

Slaapritme van je baby vanaf 10 maanden

Vanaf 10 maanden slaapt je baby nog steeds ongeveer 14 uur per dag. Als je baby een goede slaper is, kan hij of zij misschien al 10 uur achter elkaar door slapen. De andere 4 uur slaapt hij of zij dan overdag bijvoorbeeld door middel van 2 dutjes.

Slaapritme van je baby vanaf 12 maanden

Vanaf 12 maanden heeft je baby gemiddeld nog steeds ongeveer 14 uur slaap nodig. Alleen verschuift dit steeds meer naar ’s nachts. Overdag worden er steeds minder en kortere dutjes gedaan. Na ongeveer een leeftijd van 1,5 jaar doet je kindje overdag nog maar een 1 dutje van ongeveer 1-3 uur. Het middagdutje kan nog blijven tot je kindje ongeveer 5 jaar is. Wel worden deze steeds korter.

Doordat elke baby anders is en op verschillende momenten slaapt en wakker is, kan het handig zijn om het voor jezelf bij te houden. Op die manier kun je een ritme ontwikkelen en heb je een houvast wanneer je baby slaapt. Hierbij kun je letten op de wakkertijden, de aaneengesloten periode dat je baby wakker is, zijn meestal hetzelfde. We hebben hieronder een overzichtelijk schema gemaakt waarin de wakkertijden per leeftijd worden beschreven.

Hoe lang is je baby wakker?

Leeftijd Hoe lang wakker
0-2 weken 30-45 minuten
2-6 weken 45-60 minuten
7-12 weken 60-75 minuten
3-5 maanden 1-2 uur
6-12 maanden 2-4 uur
12-18 maanden 3-4 uur

Kabrita geitenmelk flesvoeding is een Nederlands product en combineert milde Nederlandse geitenmelk met een moderne samenstelling in lijn met de laatste wetenschappelijke inzichten. Hierdoor ontstaat een volwaardige flesvoeding die belangrijke voedingstoffen op een milde, vriendelijke manier levert en die helpt bij de groei van je kindje. Ben je benieuwd naar onze geitenmelk babyvoeding? Ga dan snel onze webshop