Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Slaapfouten

Slaapfouten

Als ouder zijnde wil je natuurlijk het allerliefste dat je baby heerlijk, gemakkelijk en diep slaapt. Soms lukt dat echter niet en probeer je als ouder van alles te verzinnen om je kindje beter te laten slapen. Vandaag hebben wij het over 'slaapfouten' oftewel fouten die ouders maken om hun kindje in slaap te brengen.

Te hard proberen

Voor velen zo herkenbaar; je baby huilt en wat moet je dan doen om hem/haar te kalmeren? Veel ouders gaan wandelen, wiegen, liedjes zingen of er zelfs op uit met de auto in de hoop dat het kindje door het geschommel in de wagen, in slaap valt. Vaak is een baby gewoon zo enorm vermoeid dat je juist niet teveel moet gaan 'proberen'. Een baby kan juist huilen omdat hij zo enorm moe is. Grote kans dat het huilen stopt zodra je hem in zijn bedje legt.

Het slaapritueel overslaan

Baby's houden van ritme. Niet voor niets predikt het consultatiebureau voor ritme, reinheid en regelmaat. Hanteer dan ook een dagschema en een vast slaapritueel. Zo'n slaapritueel kan bestaan uit een laatste voeding, het aantrekken van een pyjama en het voorlezen van een boekje. Zo bereid je je baby voor op het slapen gaan. Sla een dergelijk slaapritueel dan ook nooit over.

Baby te druk maken

Wij begrijpen dat het heerlijk is om met je baby te spelen, te lachen en lekker gek te doen. Maar soms kan je kindje hier compleet van overprikkeld raken waardoor hij de slaap niet makkelijk kan vatten. Probeer dan ook om je baby een half uur voor het slapen gaan niet meer te stimuleren. Maak het kamertje donker en start het kalmerende slaapritueel zoals hierboven beschreven.

Te laat naar bed

Wanneer je je kindje pas op bed legt als hij in zijn oogjes wrijft en gaapt, dan is het mogelijk al te laat en had hij eerder naar bed gemoeten. Een slaapschema helpt, het maakt inzichtelijk hoe lang je kindje slaapt en hoeveel tijd hij wakker is. Probeer hier dan ook niet van af te wijken en leg je kindje juist klaarwakker in bed wanneer het tijd is om te slapen. Zo leren ze heerlijk rustig in te slapen, voordat ze oververmoeid raken. Eenmaal oververmoeid, dan is huilen en onrust een gevolg en kan het in slaap vallen moeilijk zijn voor je kindje.

Niet consequent zijn

Wordt je peuter regelmatig 's nachts wakker zonder reden? Lijkt het een gewoonte? Geef dan niet toe door telkens je kindje bij jullie in bed te nemen. Eenmaal hieraan gewend, zal je kindje iedere nacht naar dat heerlijke warme grote bed willen om naast papa en mama te kruipen. Wees consequent. Kalmeer je kindje, blijf even bij hem zitten en laat hem weer lekker in zijn eigen bedje in slaap vallen.

Heb jij nog goede slaaptips? Praat met ons op mee op Facebook!

Slapeloze nachten met baby’s onmisbare tips

Wil je baby niet slapen? 7 tips!