Doorgaan naar artikel

Houd rekening met een langere levertijd rondom de feestdagen

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Voedingsschema voor baby: het eerste jaar

Voedingsschema voor baby: het eerste jaar

Je hebt net een baby gekregen en daar komt natuurlijk veel bij kijken, met name bij het voeden van je baby. Je hebt veel vragen: hoe vaak moet ik mijn baby voeden? Hoeveel voeding moet ik mijn baby geven? Wanneer heeft mijn baby genoeg gehad? Om je op weg te helpen in deze eerste fase, beschrijven we hier een handig voedingsschema voor je baby voor de eerste 12 maanden.

Borstvoeding is de beste voeding voor je baby en daarom wordt geadviseerd om in ieder geval de eerste zes maanden exclusief borstvoeding te geven. Indien borstvoeding geen optie is, dan kun je ter vervanging volledige zuigelingenvoeding geven. In deze periode geeft je baby vaak zelf aan wanneer hij of zij honger heeft en genoeg heeft gehad. Per dag kan je baby de eerste dagen wel 10 keer om voeding vragen. Wanneer je baby het hoofdje wegdraait of wanneer de melk uit het mondje loopt, is dat een teken dat hij of zij genoeg heeft gehad.

Voedingsschema voor baby van 1 tot 3 maanden

Van 0 tot 7 weken zal je baby ongeveer 6 tot 8 keer per dag om voeding vragen. Borstvoeding wordt gegeven naar behoefte van je baby en bij volledige zuigelingenvoeding kun je het voedingsschema op het blik aanhouden. Het aantal keer dat je baby om voeding vraagt wordt minder wanneer je baby tussen de 2 en 3 maanden oud is. Dan zal er ongeveer 5 tot 6 keer per dag gevoed moeten worden. Probeer je baby eraan te laten wennen om ’s nachts door te slapen door minder vaak in de nacht te voeden en dit voornamelijk overdag te doen.

Voedingsschema voor baby van 4 tot 5 maanden

De voeding in maand 4 en maand 5 wijkt niet veel af van de afgelopen maanden. Als je baby er klaar voor is, dan kun je wel al beginnen met oefenhapjes. Vaak begint je baby smakkende geluiden te maken of jullie aandachtig te volgen bij het eten, als signaal dat hij of zij klaar is om hier alvast mee te beginnen. Door middel van oefenhapjes leert je baby andere smaken kennen, zijn/haar mondspieren verder te trainen en te happen naar de lepel. Bij oefenhapjes kun je denken aan gepureerde groenten of fruit. Je kan ook gaan voor een geprakte aardappel, als het eten maar een zachte smaak en textuur heeft.

Voedingsschema voor baby van 6 tot 8 maanden

Wanneer je baby een half jaar oud is, is het wel echt tijd voor de oefenhapjes. Daarnaast kun je als je flesvoeding geeft overgaan op fase 2 Opvolgmelk. Het aantal voedingen zal waarschijnlijk omlaag gaan, omdat je baby meer vaste bijvoeding krijgt. Voor borstvoeding blijft het aanbieden op verzoek en voor flesvoeding gaat dit naar 4 flessen van 200ml. De vaste voeding, zoals fruit- of groentehapjes kunnen tussendoor of na de borstvoeding/flesvoeding worden gegeven. Tussendoor kun je bijvoorbeeld denken aan een soepstengel, stukjes brood om op te sabbelen of fruit puree (later kleine stukjes fruit). Als je baby 8 maanden is, is het tijd voor volledige maaltijden. Het avondeten van ongeveer 200 gram moet samengesteld worden uit 100 gram groenten, 80 gram rijst, aardappelen of pasta en 20 gram vis, vlees of ei. Tot 1 jaar is het belangrijk om geen zout toe te voegen.

Voedingsschema 6 maanden

Voedingsschema 7 maanden

Voedingsschema 8 maanden

Voedingsschema voor baby van 9 maanden tot 1 jaar

De flesvoeding of borstvoeding zal verder afnemen naar 3 keer per dag 200ml. Je baby gaat nu echte maaltijden eten, bijvoorbeeld 1 maaltijd met brood, 1 warme maaltijd en een aantal tussendoortjes. Na de eerste 10 maanden mag je baby mee eten met het gezin. Hierbij is het wel belangrijk dat je baby niet te veel zout bij het eten binnenkrijgt omdat de nieren van een baby dat nog niet goed kunnen verwerken. Daarnaast is het verstandig om het eten te prakken.

De eerste vier maanden bestaan dus alleen uit borstvoeding of volledige zuigelingenvoeding. Vanaf de vierde of vijfde maand kun je beginnen met oefenhapjes en vanaf het eerste half jaar is het tijd voor vast voedsel naast de borst- of flesvoeding. Aan de hand van deze blog heb je dus een overzichtelijk voedingsschema voor je baby voor het eerste jaar.

Kabrita flesvoeding op basis van geitenmelk

Wist je dat er wereldwijd meer geitenmelk wordt gedronken dan koemelk? Geitenmelk is van nature mild en vormt een goede basis voor flesvoeding. Kabrita Opvolgmelk en Peutermelk brengen de mildheid van Nederlandse geitenmelk samen met waardevolle ingrediënten zoals DHA Omega-3 vetzuren* en GOS voedingsvezels. Dat maakt Kabrita een geschikte keuze voor baby's en peuters

* Zoals alle opvolgmelk/peutermelk