Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Gezonde tussendoortjes

Gezonde tussendoortjes

Het verstrekken van gezonde traktaties en tussendoortjes tussen de maaltijden geeft je peuter extra energie waardoor ze het beste uit elke dag kan halen. Geef de traktaties op vaste tijden, en bij voorkeur aan de tafel. Het tussendoortje hoeft niet alleen leuk en lekker te zijn, het is ook een geweldige manier om je kleintje wat extra vitamines en mineralen te geven. Er zijn tal van gezonde alternatieven die je jouw peuter kan geven.

Vers fruit

Fruit vormt het ideale gezonde en lekkere tussendoortje voor peuters. Populaire vruchten zijn appel, banaan, peer en bessen, maar in principe is elke vrucht geschikt voor je peuter. Bied je kleintje hapklare stukken en probeer af te wisselen. Hierdoor houd je het interessant voor je peuter en help je ook om hun smaak optimaal te ontwikkelen.

Gedroogd fruit

Net als vers fruit zijn gedroogde vruchten een lekker tussendoortje vol voedingsstoffen. Geef je kleintje rozijnen of een paar stukjes gedroogde appel, abrikoos, perzik of peer.

Graan snacks

Graan producten zoals een (geiten)melk met granen, volkoren crackers, rijst crackers of geroosterd brood met fruit kunnen worden aangeboden gedurende de dag. Volkoren of rijstcrackers zijn ook ideaal om mee te nemen en je peuter onderweg te geven.

Zuivel snacks

Zuivel snacks zoals (geitenmelk) yoghurt, yoghurt en fruit smoothies, kwark en kaas zijn erg lekker en bieden een hoog gehalte belangrijke voedingsstoffen. Geitenmelk is van nature gemakkelijk te verteren en biedt een zacht alternatief wat betreft de ontwikkeling van je peuters darmen.

Groente snacks

Net zoals fruit zijn groenten een gezonde snack. Stukjes komkommer en paprika zijn ideaal om te dippen in hummus, salsa of guacamole en bieden een heerlijk alternatief vol met voedingsstoffen. Cherry tomaten moeten in vier stukken gesneden worden voordat je ze aan je peuter geeft.

Welke tussendoortjes moeten vermeden worden?

Niet alle tussendoortjes die goed zijn voor volwassenen, zijn geschikt voor peuters. Rauwe groenten bijvoorbeeld kunnen lastig te kauwen zijn en zorgen in het ergste geval voor verstikking. Wees daarom voorzichtig met selderij, wortelen, hele cherry tomaten, hele groene bonen, enzovoort.

Andere snacks die je beter kunt vermijden zijn noten, pinda's, popcorn en grote stukken voedsel. Je peuter zal tot haar vierde jaar moeite hebben met het kauwen en doorslikken van deze voedingsmiddelen.

Lees ons blog met leuke receptentips