Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Levering binnen 1-2 werkdagen

Kabrita Nederland

Wat is koemelkallergie?

Wat is koemelkallergie?

Bij een koemelkallergie reageert het immuunsysteem van baby’s heftig op de aanwezige eiwitten uit koemelk. Het is de meest voorkomende voedselallergie bij baby’s, en helaas brengt deze allergie vervelende klachten met zich mee die niet altijd even eenvoudig te herkennen zijn.

We vertellen je graag meer over wat een koemelkallergie inhoudt, wat de symptomen zijn en hoe je hiermee omgaat.

Wat is een koemelkallergie precies?

Zoals gezegd reageert het immuunsysteem van je kindje bij een medisch vastgestelde koemelkallergie op de eiwitten in koemelk. Normaal gesproken reageert het immuunsysteem op ongewenste indringers zoals bacteriën en virussen, maar bij kindjes met koemelkallergie dus ook op de eiwitten in melk. Hierdoor kunnen klachten ontstaan die heel vervelend voor je kleintje zijn. Koemelkallergie kan zowel bij borst gevoede als fles gevoede baby’s voorkomen.

Indien je als moeder koemelk consumeert en borstvoeding geeft, kun je de melkeiwitten via de borstvoeding doorgeven aan je kindje. Iedereen kan een koemelkallergie ontwikkelen, maar erfelijkheid kan een belangrijke rol spelen. Kinderen waarvan de ouders of broertjes / zusjes last hebben (gehad) van overgevoeligheidsreacties, zoals astma, hooikoorts of een voedselallergie, hebben een grotere kans op de ontwikkeling van een koemelkallergie.

Koemelkallergie wordt vaak al in de eerste vier maanden van het leven van je baby vastgesteld. In de meeste gevallen is je kindje er rond de eerste verjaardag weer vanaf.

Mogelijke symptomen bij koemelkallergie

Klachten die kunnen optreden na het drinken van koemelk en die kunnen wijzen op een koemelkallergie zijn bijvoorbeeld:

  • Jeuk, eczeem en/of netelroos
  • Krampjes
  • Overgeven en/of diarree
  • Astma
  • Veel moeten niezen

De ernst van de klachten kan heel uiteenlopend zijn. Ook is deze lijst met symptomen niet volledig. Je kindje kan heel andere symptomen vertonen en toch een koemelkallergie hebben.

Om deze reden dient een koemelkallergie altijd vastgesteld te worden door een arts. Heb je het idee dat je baby sterk reageert op de melkvoedingen die hij krijgt? Raadpleeg dan altijd het consultatiebureau of je huisarts.

Hoe om te gaan met koemelkallergie

Bij een medisch vastgestelde koemelkallergie is het van belang de melkeiwitten uit koemelk te vermijden. Een arts of consultatie bureau kan je helpen bij het vinden van een geschikte voeding voor je kindje.

Wees je ervan bewust dat ook geitenmelk géén geschikt alternatief is, bij een medisch vastgestelde koemelkallergie. Er bestaat namelijk een groot risico op een kruisreactie.