Doorgaan naar artikel

Houd rekening met een langere levertijd rondom de feestdagen

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Huidproblemen bij baby’s (eczeem, babyacne)

Huidproblemen bij baby’s (eczeem, babyacne)

Een zijdezacht babyhuidje vanzelfsprekend bij iedere baby? Niet helemaal. Zo’n 5 tot 10 procent van de baby’s heeft eczeem en bij maar liefst 40 procent van de baby’s komt het kwaaltje babyacne voor. Wat zijn eczeem en babyacne, wat zijn de oorzaken en hoe kun je deze huidproblemen bij baby’s voorkomen en genezen?

Eczeem bij baby’s

Een baby’tje met eczeem herken je snel: zijn gezicht, armpjes en/of benen zijn rood en zitten vol met jeukende, droge plekken. Vaak is de huid schilferig en voelt warm en gezwollen aan. Je baby zal de huid constant willen krabben. Niet zo gek: eczeem jeukt enorm. Het krabben zorgt er echter voor dat de eczeem erger wordt. Wanneer een baby eczeem heeft is dit vaak chronisch. Toch kan ook kortdurende/acute eczeem voorkomen bij kleine kindjes. Eczeem is gelukkig niet besmettelijk.

Hoe ontstaat eczeem?

Eczeem is meestal erfelijk en wordt vaak via de vader of moeder overgedragen op de baby. Daarnaast zijn er externe factoren die bij sommige baby’s het eczeem verergeren. Deze factoren kunnen zijn:

  • Warm weer en zweten.
  • Wasmiddelen of wasverzachters waaraan parfum is toegevoegd.
  • Te vaak in bad gaan. Water droogt uit en ook niet-milde zepen en shampoos kunnen de huid irriteren.
  • Kleding van niet-natuurlijke materialen of met te ruwe vezels, zoals wol.

De meeste baby’s hebben zogenaamde eczeemperiodes, waarbij de huid ineens onder de droge, jeukende plekken zit. Van deze plekken hoeft je baby niet altijd last te hebben.

Babyhuidje verzorgen: 5 handige tips

De ene eczeem is de andere niet

Eczeem is er in verschillende varianten. De meest voorkomende eczeem, en gelijk de vervelendste variant van eczeem, is constitutioneel eczeem. Deze erfelijke vorm van eczeem is een ontstekingsziekte van de huid en kan al in de eerste dagen na de geboorte ontstaan. Constitutioneel eczeem kan helaas niet worden genezen, maar de meeste baby’s groeien er als ze ouder worden overheen. Andere vormen van eczeem zijn contacteczeem (ontstaat na aanraking van bepaalde stoffen waar je kindje gevoelig voor is) en seborroïsch eczeem, ook wel berg genoemd. Deze vorm van eczeem komt voor op het hoofdje van baby’s.

Eczeem ten gevolge van allergieën

Behalve bovenstaande factoren kan eczeem ook een reactie zijn op bepaalde soorten voeding, bijvoorbeeld koemelk. Indien je baby milde eczeem heeft en je het vermoeden hebt dat dit met de huidige koemelk voeding te maken heeft, dan kun je overwegen om een ander soort voeding te geven. Indien je een voedingswissel overweegt kun je dit het beste doen in overleg met je arts of consultatie bureau.

Eczeem voorkomen en verhelpen

Zoals aangegeven is het helaas niet mogelijk om eczeem te genezen, maar is het goed om te weten dat de eczeem bij de meeste kinderen vanzelf weer verdwijnt. Dit kan wel even duren; vaak wel tot het derde of vierde jaar. In de tussentijd kun je wél de klachten voor je baby verlichten.

  • Hou de huid van je baby vet. Een eczeemhuid is vaak droog en schilferig. Door de huid regelmatig in te vetten, wordt uitdrogen tegengegaan en zal je baby minder snel willen krabben.
  • Zorg voor een schoon huis. Huisstofmijt kan een trigger
  • Kleed je baby in natuurlijke, luchtige en niet-irriterende stoffen, zoals bijvoorbeeld katoen.
  • Doe je baby niet te vaak in bad, maximaal twee keer per week. Gebruik daarbij milde reinigers zonder zeep, parfum en alcohol. Wrijf de huid na het badderen niet droog, maar dep de huid voorzichtig.
  • Hou de nagels van je baby kort, hierdoor gaat de huid minder snel kapot bij het krabben. Krabt je kleintje toch veel? Er zijn speciale wantjes die het krabben kunnen voorkomen.

De informatie in dit artikel is met zorg samengesteld en bedoeld om jonge ouders te ondersteunen bij het omgaan met eczeem bij hun kleintje(s). Ieder kind is anders en daarom adviseren wij altijd om in het geval van heftige en/of aanhoudende klachten contact op te nemen met de huis- of consultatiearts. Deze is bekend met de specifieke situatie van je kind en kan daarom als geen ander inschatten of verder onderzoek nodig is.

Dit artikel is onderdeel van een reeks artikelen over veel voorkomende babykwaaltjes.

Over Kabrita

Kabrita Geitenmelk Flesvoeding is een Nederlandse product en combineert de milde Nederlandse geitenmelk een moderne samenstelling in lijn met de laatste wetenschappelijke inzichten. Hierdoor ontstaat een volwaardige flesvoeding die belangrijke voedingstoffen op een milde, vriendelijke manier levert.

Kabrita; lief voor kleine buikjes.