Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Levering binnen 1-2 werkdagen

Kabrita Nederland

Vragen over de achtergrond van onze geiten

geiten achter hek

In onze blog over de achtergrond van onze geiten vertelden we onder anderen van welk ras onze geiten zijn, hoeveel melk ze produceren en wat ze te eten krijgen. In deze blog vertellen we nog meer over onze geiten, zoals wat er gebeurt met de vrouwelijke en mannelijke babygeitjes en of er hormonen en antibiotica worden gebruikt door de boeren. Lees snel verder!

Wat gebeurt er met de mannelijke en vrouwelijke babygeitjes?

De vrouwelijke babygeitjes zijn de nieuwe generatie op een melkgeitenboerderij, opgevoed om een melkgeit te worden. Als een boerderij te veel vrouwelijke babygeitjes heeft, dan worden ze verkocht aan een andere melkgeitenboerderij waar ze opgevoed worden tot melkgeit.

De mannelijke babygeitjes worden, in vergelijking tot de vrouwelijke babygeitjes, op verschillende manieren opgevoed. Sommige mannelijke babygeitjes blijven op de boerderij waar ze opgevoed worden tot fokmannetje om te zorgen dat de melkproductie en melkkwaliteit continu blijven. Uiteindelijk zullen deze fokmannetjes de vrouwelijke geitjes op de boerderij zwanger maken. Sommige boerderijen verkopen deze mannelijke geiten aan andere boerderijen. Hierdoor zal er ‘vers bloed’ geïntroduceerd worden in een andere kudde. De fokmannetjes blijven vaak voor een aantal jaren voor het fokken. Het risico op inteelt is beperkt, want elke boerderij zal meer dan 12 fokmannetjes hebben.

Mocht je meer willen leren over de geiten achter producten op basis van geitenzuivel, klik dan hier.

Geitenmelk als basis voor opvolgmelk? 6 redenen!

Waarom sommige geiten de boerderij moeten verlaten

Over het algemeen zijn er 2 redenen waarom een geit een boerderij moet verlaten:

  • De geit wordt verkocht aan een andere geitenboerderij, bijvoorbeeld om een nieuwe geitenboerderij te starten.
  • De geit gaat dood, wat kan voorkomen door verschillende redenen zoals ziekte of ouderdom.

Worden er hormonen en antibiotica gebruikt door de boeren?

Het gebruik van hormonen en antibiotica is strikt gereguleerd en gecontroleerd via KwaliGeit. Onze boeren mogen geen hormonen gebruiken, tenzij het vereist of wenselijk is voor het fokschema van de geiten op de boerderij. Medicijnen kunnen alleen geleverd worden door de dierenartspraktijk die is gekoppeld aan de boerderij.

Antibiotica kunnen niet op een preventieve manier gebruikt worden, alleen op een curatieve manier. Soms mag de dierenarts de geit alleen behandelen met specifieke medicijnen. Tijdens de behandeling met antibiotica wordt de melk niet gebruikt, er wordt zelfs tot een paar dagen daarna geen gebruik gemaakt van de melk. Dit wordt gedaan zodat er geen antibioticumresiduen in de melk zitten die uiteindelijk aan de melkverwerker wordt afgeleverd. Ook voor de boer zelf is het van belang dat er geen antibiotica in de melk zit, omdat de levering van deze melk zijn belangrijkste inkomen is. Wordt er antibiotica gevonden in de melk? Dan krijgt de boer niet betaald en dat wil de boer natuurlijk voorkomen. Een andere reden waarom de boer er streng oplet of er antibiotica in de melk zit, is omdat de familie van de boer de melk vaak direct uit de melktank drinkt, voordat deze door de melkverwerker getest en verwerkt wordt.

Hoe ziet een zwangerschap van een geit eruit?

Een geit is volwassen genoeg om zwanger te worden wanneer ze ongeveer 7 maanden oud is. Haar gewicht zal minimaal 35 kg moeten zijn, het liefst 40 kg, voordat er op een verantwoordelijke manier gefokt kan worden. De geit zal ongeveer voor het eerst bevallen wanneer ze een jaar oud is. Een geit is ongeveer 5 maanden zwanger (148 dagen), met een mogelijke variatie van ongeveer 10 dagen. Een geit is een seizoensbroeder. Dit houdt in dat geiten vruchtbaar zijn in de herfst en bevallen in de lente. Vaak worden geiten gefokt rond september tot januari en bevallen ze tussen februari en mei.