Vragen over de achtergrond van onze geiten
In onze blog over de achtergrond van onze geiten vertelden we onder anderen van welk ras onze geiten zijn, hoeveel melk ze produceren en wat ze te eten krijgen. In deze blog vertellen we nog meer over onze geiten, zoals wat er gebeurt met de vrouwelijke en mannelijke babygeitjes en of er hormonen en antibiotica worden gebruikt door de boeren. Lees snel verder!
Wat gebeurt er met lammetjes?
Om melk te kunnen geven moet een geit regelmatig een lam krijgen. Ongeveer de helft van de lammetjes die worden geboren zijn vrouwelijke lammetjes en de helft mannelijke geitjes, ook wel bokjes genoemd.
De vrouwelijke lammetjes blijven op de boerderij en worden opgevoed tot melkgeit. Als een boerderij te veel lammetjes heeft, dan worden ze verkocht aan een andere melkgeitenboerderij en worden daar opgevoed tot melkgeit.
Wat gebeurt er met bokjes?
Voor bokjes is de situatie anders. Een deel van de bokjes is nodig voor voortplanting, maar voor een groot deel van de bokjes is op een melkgeitenboerderij geen plaats, want ze geven geen melk. Bokjes worden daarom veelal grootgebracht op de boerderij tot ze geschikt zijn voor humane consumptie. Het is belangrijk dat in de periode dat bokjes op de boerderij verblijven ze de juiste zorg en aandacht krijgen.
Toch is voor een bokje de toekomst treurig en dat zit de sector dwars. Daarom werken we aan oplossingen. Zo kiest een grote meerderheid van onze boeren voor duurmelken, waarbij een geit 2 tot 5 jaar lang wordt gemolken zonder tussentijds te lammeren. De geit produceert dan ook geen bokjes.
Lees hier meer over de geiten achter producten op basis van geitenzuivel.
Geitenmelk als basis voor opvolgmelk? 6 redenen!Worden er hormonen en antibiotica gebruikt door de boeren?
Het gebruik van hormonen en antibiotica is strikt gereguleerd en gecontroleerd via KwaliGeit. Onze boeren mogen geen hormonen gebruiken, tenzij het vereist of wenselijk is voor het fokschema van de geiten op de boerderij. Medicijnen kunnen alleen geleverd worden door de dierenartspraktijk die is gekoppeld aan de boerderij.
Antibiotica kunnen niet op een preventieve manier gebruikt worden, alleen op een curatieve manier. Soms mag de dierenarts de geit alleen behandelen met specifieke medicijnen. Tijdens de behandeling met antibiotica wordt de melk niet gebruikt, er wordt zelfs tot een paar dagen daarna geen gebruik gemaakt van de melk. Dit wordt gedaan zodat er geen antibioticumresiduen in de melk zitten die uiteindelijk aan de melkverwerker wordt afgeleverd. Ook voor de boer zelf is het van belang dat er geen antibiotica in de melk zit, omdat de levering van deze melk zijn belangrijkste inkomen is. Wordt er antibiotica gevonden in de melk? Dan krijgt de boer niet betaald en dat wil de boer natuurlijk voorkomen. Een andere reden waarom de boer er streng oplet of er antibiotica in de melk zit, is omdat de familie van de boer de melk vaak direct uit de melktank drinkt, voordat deze door de melkverwerker getest en verwerkt wordt.
Hoe ziet een zwangerschap van een geit eruit?
Een geit is volwassen genoeg om zwanger te worden wanneer ze ongeveer 7 maanden oud is. Haar gewicht zal minimaal 35 kg moeten zijn, het liefst 40 kg, voordat er op een verantwoordelijke manier gefokt kan worden. De geit zal ongeveer voor het eerst bevallen wanneer ze een jaar oud is. Een geit is ongeveer 5 maanden zwanger (148 dagen), met een mogelijke variatie van ongeveer 10 dagen. Een geit is een seizoensbroeder. Dit houdt in dat geiten vruchtbaar zijn in de herfst en bevallen in de lente. Vaak worden geiten gefokt rond september tot januari en bevallen ze tussen februari en mei.